• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Az SE világszínvonalú képzést hoz Magyarországra

Hírek 2022.12.10 Forrás: Semmelweis Egyetem
Az SE világszínvonalú képzést hoz Magyarországra

A Harvard posztgraduális orvosképző klinikai kutató képzési programot tervez és valósít meg a Semmelweis Egyetemen.

Együttműködési megállapodást írt alá 2022. december 9-én a Harvard Medical School (HMS) és a Semmelweis Egyetem. A megállapodás értelmében a HMS posztgraduális orvosképző klinikai kutató képzési programot tervez és valósít meg a Semmelweis Egyetemen.

Az SE honlapján közzétett közlemény szerint a HMS közép-európai PHD-hallgatóknak, posztdoktoroknak (egyetemi affiliációval rendelkezőknek) szervezett klinikai kutatóprogramja a tervek szerint 2023 júliusában indul és 2026 júniusáig tart. A képzés tantervéért és megvalósításáért az amerikai intézmény felel, a Semmelweis Egyetem pedig vállalja, hogy évente 50 résztvevő részvételi díjának ötven százalékát fedezi, amire az intézmény 250 ezer dolláros keretet különített el. A programot a környező országokban is szeretnék meghirdetni, hogy a kelet-közép-európai régió több országának szakemberei is részt vehessenek benne.

A tananyag hozzásegíti a résztvevőket, hogy olyan képességek birtokába juthassanak, amelyek nélkülözhetetlenek a magas színvonalon végzett klinikai kutatásokhoz – mindezt többek között az epidemiológia, a biostatisztika, az orvosi etika és a szakmai vezetés területén.

A kilenc hónapos programba felvett hallgatók élő workshopokon és webináriumokon vesznek részt, egyéni és csoportos feladatokat oldhatnak meg, és kérésre egyénileg is meghallgathatnak több órányi előre felvett tananyagot. A résztvevők várhatóan átlagosan heti 7–10 órában dolgozzák majd fel az anyagokat és végzik el a projekteket. A programhoz három rezidens workshop is kapcsolódik: az első Budapesten, a második online, a harmadik pedig Bostonban.

A megállapodás ünnepélyes aláírásakor dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora kiemelte: A Harvard és a Semmelweis Egyetem adottságai, gyökerei, az intézmények kulturális közege eltér ugyan, földrajzilag pedig egy óceán választ el bennünket. De a célunk közös, küldetésünk, alapelveink azonosak: a lehető legjobb tudás átadása a lehető legmagasabb színvonalon. „Ezért partnerségünk éppen olyan magától értetődő, mint amilyen örömteli. A klinikai kutatás terén elindított közös kurzussal pedig célunk, hogy elmélyítsük együttműködésünket.”

Ajay K. Singh, a HMS tanulmányi ügyekért felelős dékánhelyettese elmondta: „A klinikai kutatás valódi hajtóerőt jelent az egészségügyi innovációk szempontjából, és javítja a betegkezelések kimenetelét.” Azáltal, hogy nagy hatású képzési lehetőségeket biztosítunk a világ minden táján dolgozó egészségügyi szakembereknek, megvalósítjuk a HMS küldetését, ami nem más, mint egy olyan sokszínű és elfogadó közösség támogatása, amelynek elődleges célja, hogy csillapítsa a szenvedést, és javítsa az egészségi állapotot és a jóllétet.

Azok a résztvevők, akik teljesítik a program követelményeit, a kurzusvezető(k) által aláírt bizonyítványt kapnak.

Kapcsolódó hírek