• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Az UNICEF munkatársai így szállítják az életmentő oltóanyagokat

Hírek 2020.09.30 Forrás: UNICEF
Az UNICEF munkatársai így szállítják az életmentő oltóanyagokat

Rénszarvasháton, biciklin és szamárkordén is eljuttatják a világ legeldugottabb részeire is a vakcinákat a gyerekekhez.

Hatvannyolc országban 80 millió egy éven aluli gyerek oltása került veszélybe miután az UNICEF több mint 30 immunizációs programját kényszerült felfüggeszteni a koronavírus okozta intézkedések és forráshiány miatt. A COVID-19 ellen nincs még vakcina, más halálos betegségek ellen azonban igen, ám ezek a jelenlegi helyzetben nehezebben és drágábban jutnak el a „címzettekhez”, a legvédtelenebb gyerekekhez. Az UNICEF együttműködő partnereivel a világ gyerekeinek felét oltja be, ezek a vakcinák évi 2,5 millió kiskorú életét mentik meg.

Tavaly 14 millió csecsemő maradt oltás nélkül, míg 6 millióan csak az oltások egy részét kapják meg. Idén ennél sokkal rosszabbak a kilátások. A globális COVID-19 járvány soha nem látott kihívások elé állította az alapvető védőoltások beszerzését és szállítását világszerte. Az UNICEF Magyarország idehaza is kampányt indított, hogy így támogassa forrásokkal az életmentő immunizációs munkát.  

A vakcinák szállítását minden esetben helyi, a körülményeket jól ismerő munkatársak végzik. A koronavírus járvány alatt sok oltóközpont bezárt, a tömegközlekedés nem működik, az emberek félnek kimozdulni, a vakcinákat az egészségügyi dolgozók tényleg háztól házig viszik – bárhol is legyen az a ház. Az UNICEF munkatársainak gyakran saját épségüket kockáztatva, mocsáron, hegyeken és folyókon keresztül kell átkelniük, hogy teljesítsék küldetésüket.

A vakcinák szállítása speciális körülményeket igényel. Az oltóanyagokat szigorúan 2 és 8 Celsius fok között szükséges tárolni.

(Fenti kép) Maliban a közbiztonság romlása és a motoros forgalom korlátozása miatt az oltási csapat szamárfogattal utazik, hogy eljussanak a Mopti régió távoli falvaiba. Moptiban minden negyedik háztartás több mint 15 km-re fekszik a legközelebbi egészségügyi központtól, és 18 000 emberenként csak egy szakképzett orvos elérhető.

Mongóliában az egészségügyi dolgozók rénszarvasháton szállítanak kanyaró és rubeóla elleni védőoltásokat a távoli Khövsgöl ’Aimag’ tartományba. A tél közeledtével egyre nehezebben tudják megtenni a hosszú utat. Mivel sok család otthona autóval nem elérhető, sokat gyalogolnak, a folyókat pedig egy révész segítségével, kézzel irányított komppal szelik át.

Az UNICEF munkatársa kerékpárját megemelve keresztez egy mocsárt, hogy a védőoltásokat eljuttassa a Kongói Demokratikus Köztársaság legtávolabbi egészségügyi zónájába, Manonoba.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink