• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Balatoni elsősegély - Esetszám-rekord dőlt a hőség miatt

Hírek MA 14:26 Forrás: Magyar Vöröskereszt
Balatoni elsősegély - Esetszám-rekord dőlt a hőség miatt

Egy augusztus 20-ig tartó szezonban összesen két-háromezer eset szokott lenni, idén már eddig csaknem kétezer eset történt.

A Magyar Vöröskereszt által működtetett Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat idén 18. alkalommal gondoskodik a magyar tenger partján fürdőzők biztonságáról. A júliusi tartós hőhullám az eddigi legnehezebb első heteket jelentette az önkénteseknek, csaknem 2000 esetet tudhatnak maguk mögött. Annak érdekében, hogy a nyaralók egészségét segítsen megóvni, a legnagyobb hazai humanitárius szervezet összegyűjtötte, mire érdemes figyelni a pihenés alatt.

A 2007 óta működő Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat idén 13 település 19 strandján, strandonként két önkéntes bevonásával biztosítja a sebesülések és rosszullétek ellátását egészen augusztus 20-ig. Megvalósulásához több mint 300 fiatal önkéntes járul hozzá.

„Az ügyeletes elsősegélynyújtók feladata a tóban vagy a parton történt sérülések, rosszullétek szakszerű ellátása, nagyobb sérülés, betegség esetén mentőhívás és a beteg állapotának stabilizálása, szükség esetén az újraélesztés megkezdése” – hangsúlyozza Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója. A vöröskeresztes önkéntesek nem mennek be a vízbe, a parton teljesítenek szolgálatot. A helytálló fiatalok között sokan egészségügyi területen tanulnak és orvostanhallgatók lesznek.

„A szezonokban megszokott összesen két-háromezres esetszám az idei rendkívüli forróság miatt növekedni fog” – fogalmaz Kormos Ádám, a Magyar Vöröskereszt ifjúsági szakmai vezetője. – „A tervezett nyolc turnusból tegnap zártuk a harmadikat, és már eddig csaknem kétezer eset történt. Ez kiemelkedően magas szám, az eddigi szezonok alatt egyszer sem tapasztaltunk ilyet. Tavaly a nyolc turnus alatt összesen 2368 esetben kellett elsősegélyt nyújtani. Mai napig a leggyakoribb feladatunk a kagylók vagy kövek okozta vágások, horzsolások és rovarcsípések ellátása, ugyanakkor az extrém meleg miatt sokszor van dolgunk napégéssel, hőkimerüléssel és napszúrással.”

A szervezet felhívja a figyelmet a biztonságos fürdőzésre: 11 és 16 óra között ne tartózkodjunk közvetlenül napsütésnek kitéve, bőségesen fogyasszunk folyadékot – lehetőleg vizet –, és fokozottan ügyeljünk a bőrünk megóvására fényvédő készítmények használatával.

„Ha valaki émelygést, fejfájást, nyaki fájdalmat, zavartságot és gyengeséget tapasztal, valószínűleg napszúrást kapott” – hívja fel a figyelmet Kormos Ádám. – „Ilyekor az arc vöröses színű és az égett bőrhöz hasonlóan száraz tapintású. Ha felismerte a tüneteket, amint teheti, kísérje az érintett személyt árnyékos, hűvös helyre, kínálja hideg vízzel, majd helyezzen hidegvizes borogatást, például átnedvesített zsebkendőt a csuklójára. Súlyos esetben hőség miatti ájulás fordulhat elő, amelyet hirtelen fellépő láz, sápadtság, fokozott verejtékezés kísér. Ezt a jelenséget hívjuk hőgutának. Amennyiben ezeket a tüneteket észleli valakin, azonnal hívja a 112-es segélyhívót! Természetesen azokon a strandokon, ahol van Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat, ott az önkéntesek készséggel állnak az emberek segítségére.”

Fotó: Kerényi Dóra Gabriella

Kapcsolódó hírek