• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Béremelés, külföldi diploma honosítása, pontszámítás

Hírek 2021.12.23 Forrás: Weborvos
Béremelés, külföldi diploma honosítása, pontszámítás

Az állami fenntartású egyetemek esetében is biztosítják a januárban esedékes, második 15 százalékos béremelés jogszabályi hátterét.

Megjelentek a felsőoktatást érintő törvénymódosítások, amelyeket az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezdeményezésére fogadott el az Országgyűlés. Az új előírások az állami fenntartású egyetemeken is megteremtik a további, második 15 százalékos béremelés jogszabályi garanciáit. 2021 őszén és 2022 elején így az alapítványi, egyházi és állami intézményekben egyformán 30 százalékot meghaladó mértékű béremelés valósul meg, írja közleményében az ITM.  

A külföldön végzett magyarok diplomáit a jövőben egy hónap alatt elismerik, melyet a kormány ingyenessé is tesz. A tehetséges fiatalok érdekeit szolgálva a doktori képzés rugalmasabbá válik azzal, hogy a mesterképzés utolsó évében a hallgató felvehet olyan tantárgyakat, amelyek a doktori képzésbe számítanak bele. 

A Testnevelési Egyetem a tevékenységét, képzési kínálatát megfelelően tükröző új néven, Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemként működik tovább. A Debreceni Egyetem ellátandó közfeladatai közé bekerül a hazai vakcina-előállítás kutatás-fejlesztési és gyártástechnológiai tudásának fejlesztése. Az intézmény bázisán jön létre a működését jövőre megkezdő Nemzeti Oltóanyaggyár a hajdú-bihari megyeszékhelyen. 

A kormány a szakképzés versenyképességét is tovább kívánja erősíteni, tehetséggondozó diákkör és mentorprogramot indít a hátrányos helyzetű tanulókra fókuszálva. A technikumokkal és szakképző iskolákkal szembeni alapvető elvárás, hogy mindenféle élethelyzetből induló fiatal számára megteremtsék a személyes boldogulás lehetőségét. Miközben többek között a mérnökképzés előszobájaként egyenes utat kínálnak az egyetemi továbbtanuláshoz. 

Az elmúlt évben jelentően bővültek a felsőoktatási felvételi eljárásban a pontszámítás során figyelembe vehető többletpont-jogosultságok. A megerősített szakképzési rendszerhez igazodva a jövőben kedvező pontszámítás támogatja az okleveles technikusi szakmai vizsgával rendelkezőket is az egyetemekre való bekerülésben.  Fontos változás, hogy többen nyerhetnek felvételt csak a szakmai vizsgájuk alapján is úgy, hogy az ott elért eredményük négyszeresét veszik figyelembe. A gyakorlati tapasztalatok alapján változtak a képzési hitel igénybevételének feltételei a felnőttképzés területén, áll a közleményben. 

Legolvasottabb cikkeink