• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Berlinben tárgyalt az Országgyűlés egészségügyi bizottsága

Hírek Forrás: MTI

A német parlament partnerbizottságával folytatott tárgyalásokat pénteken Berlinben a magyar Országgyűlés egészségügyi bizottsága.

Kökény Mihály
Az ötfős küldöttség vezetője, Kökény Mihály magyar újságírókat tájékoztatva elmondta: a látogatás célja az volt, hogy a magyar országgyűlési képviselők megismerkedjenek a német egészségügyi reform előkészítésének és elfogadásának tapasztalataival, a betegellátásra, a gyógyszerfelhasználásra, a betegbiztosítókra és az érdekvédelmi szervezetekre gyakorolt hatásával. A Bundestag illetékes bizottságának tagjai mellett találkoztak az egészségügyi minisztérium vezető tisztségviselőivel, továbbá különböző betegbiztosítási képviselőkkel is.

Kökény Mihály egyebek között úgy értékelte: a német nagykoalíció által biztosított politikai stabilitás - mint fogalmazott - jó hátszelet ad még rövid távon népszerűtlen intézkedésekhez is. Kitűnt az is, hogy a tartományok, illetve a szövetségi kormány közötti munkamegosztás jelenlegi formája nem minden esetben kedvez az egészségügy reformjának, a népegészségügyi intézkedéseknek, így egyebek között a dohányzás korlátozásával kapcsolatos lépéseknek.

Németországban a biztosítás, illetve a biztosítók választásának, illetve az ehhez kapcsolódó szabályozásoknak komoly kultúrája, illetve hagyománya van - hangoztatta Kökény Mihály, hozzátéve, hogy "Magyarországon nem tartunk itt minden tekintetben." Annak elkerülését azonban az otthoni átalakulások szempontjából is döntőnek nevezte, hogy gazdag és szegény, egészséges és kevésbé egészséges között az ellátásban a hozzáférhetőségi esélyek különbözősége alakulhasson ki. "Ez mindenképp tanulság, még akkor is, ha Németországban egy rendkívül bonyolult rendszert láttunk" - jelentette ki a magyar egészségügyi szakember, hangsúlyozva: a Németországban közelmúltban elfogadott egészségügyi reformtörvény még tanulófázisban van, ugyanakkor a magyar képviselők számára az itt lefolytatott beszélgetések rendkívül tanulságosak voltak.

Németország jelenleg az EU soros elnöke, ezért - mint Kökény elmondta - minden találkozón szóba került az, hogy az egészségügy bizonyos területein egységesebb fellépésre lenne szükség, noha az egészségügyi szolgáltatások szervezése, finanszírozása nemzeti hatáskörben van. Ugyanakkor - magyar álláspont szerint is - nagy az igény arra, hogy egységes legyen az uniós szabályozás - hangsúlyozta az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke.

Legolvasottabb cikkeink