• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Beteg gyerekek szervezeteinek működését segítik

Hírek 2019.06.12 Forrás: Weborvos
Beteg gyerekek szervezeteinek működését segítik

A támogatók csak egy dolgot várnak el: a szervezetek működjenek együtt, adják át egymásnak a tudást.

Egy éve kezdte meg működését a világszerte is különlegesnek számító modell szerint dolgozó nonprofit vállalkozás, az Appy. Beteg, fogyatékkal élő vagy hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó szervezeteket támogat különböző módokon, a nonprofit szférában tapasztalható strukturális nehézségek kiküszöbölését megcélozva. Az évforduló kapcsán a szervezet közleményt adott ki.

A nehézségek közül az egyik legfontosabb, hogy gyakran olyan pályázatokat írnak ki a civil szervezetek számára, melyekben új megoldások, eszközök, projektek kifejlesztését, illetve elindítását várják el. Ezzel szemben a szervezetek fennmaradására alig érhető el forrás. Így gyakran adódik olyan helyzet, hogy könnyebben szerez egy alapítvány vagy egyesület pénzt egy fontos, de nem létszükségletet jelentő kiadványra, mint az áramszámla befizetésére. 

Ahogyan Schranc Tünde, az Appy egyik alapítója elmondta: “Különösen érzékenyen érinti ez a kérdés a gyerekekkel foglalkozó alapítványokat, mert az ő esetükben az a legfontosabb, hogy minden, velük újonnan kapcsolatba kerülő gyerek ugyanolyan magas színvonalú segítséget kapjon, mint a korábban érkezők. A szervezetek által kezelt problémák általában ugyanazok maradnak, így az ő esetükben nem a növekedés vagy a differenciálódás, hanem a stabilitás megteremtése és a színvonal növelése a legfontosabb.”

Az adakozás kultúrája is kialakulatlan még, bár elindult egy pozitív tendencia az utóbbi években. A kialakult helyzet egyik oka, hogy a rendszerváltást követő korai években a szervezetek hozzászoktak ahhoz, hogy pályázatok útján tartják fenn magukat, s csak később kezdtek el azzal foglalkozni, hogy megszólítsák a lakosságot (vagy a cégeket) és bevonják őket a fenntarthatóságuk tervezésébe. A magyar lakosság mindemellett érzelmi, impulzív adományozó, és nem tervezi tudatosan, módszeresen még ezt az életében.

A szakemberhiány is nagyon jellemző, mert az alacsony fizetések elrettentik a terület iránt érdeklődőket. Emiatt viszont sokszor nem áll rendelkezésre a biztonságos, professzionális működéshez szükséges szakmai (elsősorban szervezetfejlesztési, kommunikációs) bázis. Az együttműködés hiánya is kihasználatlanul hagyja a rengeteg, különböző szervezeteknél felhalmozódott tapasztalatot, pedig a legtöbb esetben nem veszélyeztetnék, hanem gyarapíthatnák egymás sikerét.

Az Appy többek között ezekre a kulcsproblémákra kíván megoldást nyújtani támogatási modelljével: egyrészt egy 300 négyzetméteres irodát működtet (AppyCentrum) Budapest belvárosában annak érdekében, hogy az érintett szervezeteknek irodahasználati lehetőséget biztosítson, továbbá adminisztratív és szakmai támogatást nyújt ahhoz, hogy a szervezetek a munkájukat fenntarthatóan és stabilan tudják végezni. 

 

Egyes működési költségelemek átvállalásán túl szükség esetén a működést is átalakító szervezetfejlesztéssel segíti a kiválasztott szervezeteket. Különböző területeken működő szakértők bevonásával közösen dolgozzák ki azt az éves fejlesztési tervet, amely minden kérdéses területen segítséget kíván nyújtani. A terv kidolgozása során a stabil működés megalapozásához szükséges ismeretek átadása áll a fókuszban.

Mindezért cserébe csupán az az Appy elvárása az általa támogatott szervezetektől, hogy működjenek együtt, adják át egymásnak a tudást azokon a területeken, ahol erősnek számítanak. Ehhez az Appy biztosítja a platformot különböző rendezvényekkel, workshopokkal. 

Jelenleg hét szervezet kap támogatást: Amigos a Gyerekekért Alapítvány, Mosoly Alapítvány, Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért, IndDaHouse Hungary, Kikapcs. Alapítvány, Gólyahír Alapítvány a Gólyahíres családokért, Kompánia Alapítvány. Egy-egy nagyobb szervezet esetében az Appy hozzájárulása évi 4-5 millió forintos tételt jelent, a kisebbeknél 1,5-2 millió forintot ér el attól függően, hogy milyen intenzitással halad a fejlesztés folyamata. Az így megtakarított összeget a szervezetek a működési költségeikre tudják fordítani, ezzel is stabilizálva fennmaradásukat.

“Az első évünk az elképzelt támogatási forma teszteléséről szólt, és az eredmények alapján úgy látjuk, hogy nagyon fontos sikereket értünk el. Erre az egyik példa a számos elismeréssel díjazott Amigos a Gyermekekért maroknyi csapatának professzionalizálódása és hálózatuk terjedése, amire mi is nagyon büszkék vagyunk. Mindezzel együtt folyamatosan finomítjuk a módszereket, munkafolyamatokat. Erre szánjuk a következő évet is és reményeink szerint a legfontosabb elemek kikristályosodnak, biztos alapot teremtve arra, hogy folytassuk a munkánkat és további támogatási formákat emeljünk be az általunk biztosított nonprofit szolgáltatások közé.” - mondta Schranc Tünde.

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink