• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Bill Gates nem tűri a szegények betegségeit

Hírek Forrás: MTI

Közösen küzd Bill Gates alapítványa és az Európai Unio a szegények betegségei ellen.

Stratégiai megállapodást írt alá hétfőn Párizsban Bill Gates és Máire Geoghegan-Quinn, az Európai Bizottság tudományos területért felelős ír tagja. Az egyezség értelmében Brüsszel és a Bill és Melinda Gates Alapítvány közösen lép fel olyan betegségek ellen, amelyek az átlagosnál jobban sújtják a szegénységben élőket.

A bizottság és az alapítvány a többi között olyan betegségek visszaszorítása és kezelése érdekében akar közösen fellépni, mint például az AIDS, a tbc és a malária. A két szervezet 2007 és 2011 között összesen 2,4 milliárd eurót, 3,1 milliárd dollárt fordított a főleg a szegényeket sújtó betegségek visszaszorítására - tudatja közleményében az Európai Bizottság.

"Közös célunk az, hogy évente legalább egy új, hatékonyabb egészségügyi termék kifejlesztését, előállítását támogassuk" - húzta alá az aláíráskor Máire Geoghegan-Quinn.

"Kellő erőforrásokkal és politikai akarattal, együtt milliók életét tehetjük jobbá még az évtized vége előtt" - szögezte le Bill Gates, a Bill és Melinda Gates Alapítvány társelnöke, a világ második leggazdagabb embere, aki azt is kijelentette: ő és felesége alapítványa elkötelezett az életmentő gyógyszerek kutatásának finanszírozása mellett.

A bizottság közleménye arra is kitér, hogy egy teljesen új gyógykészítmény kifejlesztése akár 500-800 millió eurót is felemészthet, a klinikai tesztelés pedig 15 évig is elhúzódhat. A tbc elleni fellépésben például új tudományos megközelítésre, gyógyszerekre és oltóanyagokra van szükség a járványok megszüntetéséhez, és az új, a gyógyszereknek ellenálló tbc-baktériumtörzs elleni fellépéshez - hangsúlyozza a bizottság.

Brüsszel adatai szerint a három legnagyobb fertőző betegség, a HIV/AIDS, a tbc és a malária több mint egymilliárd embert, köztük mintegy 400 millió gyermeket kínoz. Az AIDS évente kétmillió, a másik kettő együtt pedig 2,2 millió emberrel végez.

Legolvasottabb cikkeink