• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Biomarkereket keresnek a poszt-Covid szindróma terápiájához

Hírek 2022.10.25 Forrás: Weborvos
Biomarkereket keresnek a poszt-Covid szindróma terápiájához

A poszt-COVID szindróma diagnosztikus és terápiás biomarkerei jelenleg nem ismertek, de a Korányiban is kutatják azokat.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (OKPI) olyan diagnosztikus és terápiás biomarkerek azonosítását vállalta a Tématerületi Kiválósági Program keretén belül, melyek hozzájárulnak a poszt-COVID szindróma kialakulási mechanizmusainak megismeréséhez, a tünetek objektív eszközökkel történő igazolásához és a személyre szabott kezelési és utánkövetési algoritmusok kidolgozásához. Reményeik szerint a projekt végterméke egy olyan biomarker panel lesz, mely gyakorlati áttörést hozhat a poszt-COVID szindróma diagnózisában és eredményes terápiájának kiválasztásában - számolt be az intézmény közleményben.

Mint írtál, egyre nagyobb figyelem irányul a SARS-CoV-2-fertőzés elhúzódó tüneteinek és szövődményeinek feltérképezésére, mivel a SARS‑CoV‑2 fertőzöttek csaknem 80%-ánál jelentkező poszt-COVID szindróma jelentősen és hosszútávon csökkenti a betegek életminőségét. Azokat is érintheti, akik enyhe, kórházi ellátást nem igénylő fertőzésen estek át. A tünetek pontos kialakulási mechanizmusa jelenleg javarészt ismeretlen. A diagnosztikus biomarkerek és személyre szabott terápiák hiányában mind a poszt-COVID szindróma korai diagnózisa, mind a már kialakult tünetek kezelése jelentős kihívást jelentenek. Összességében elmondható, hogy a poszt-COVID szindróma diagnosztikus és terápiás biomarkerei jelenleg nem ismertek, illetve, hogy hatékony oki terápia nélkül a tünetegyüttes több millió ember életét fogja megnehezíteni hazánkban és világszerte egyaránt.

Össztársadalmi hatása ellenére jelenleg nemzetközileg is kevés munkacsoport vizsgálja a vér alapú biomarkerek jelentőségét poszt COVID szindrómában. Nem ismert továbbá egyetlen olyan proteomikai-, metabolomikai- és radiomikai alapú biomarker-panel sem, mely támpontul szolgálhatna új – poszt-COVID specifikus – irányelvek kidolgozásánál.

Az aktív fertőzöttek és a poszt-COVID szindrómával diagnosztizált betegek magas szintű ellátása mellett az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet kiemelkedő szerepet vállalt az országos szintű oltási kampány megszervezésében is. Az OKPI COVID-19-el kapcsolatos kutatásai eddig javarészt a vakcinációt követően kialakult immunválasz vizsgálatára, a BCG-oltás koronavírus elleni hatékonyságára, valamint a különböző stádiumú és rizikófaktorú fertőzöttek nagyfelbontású immunfenotipizálására irányultak.

A OKPI szakmai programot állított össze olyan diagnosztikus és terápiás biomarkerek azonosítására, melyek hozzájárulnak a poszt-COVID szindróma kialakulási mechanizmusainak megismeréséhez, a tünetek objektív eszközökkel történő igazolásához és a személyre szabott kezelési és utánkövetési algoritmusok kidolgozásához. A Tématerületi Kiválósági Program keretében ez a szakmai program támogatásban részesült és az idén el is indult. A 2024. végéig tartó projektbe aktív SARS-CoV-2 fertőzött pácienseket, igazolt poszt-COVID betegeket, és egészséges önkénteseket is bevonnak. A proteomikai és metabolomikai módszereken alapuló vizsgálatok utat nyithatnak a poszt-COVID tünetek kialakulásának jobb megértéséhez, hozzájárulva ezáltal nemcsak a diagnosztikus biomarkerek azonosításához, de potenciális terápiás célpontok felfedezéséhez is. A tervezett képalkotó vizsgálatok eredményeinek radiomikai elemzése és a betegek légzésfunkciós vizsgálatokkal történő utánkövetése lehetővé teszi a légúti maradványtünetek korai diagnózisát és szorosabb monitorozását.

Legolvasottabb cikkeink