• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Budaörsön elérhető lesz a kapszula-endoszkópiás vizsgálat

Hírek MA 09:49 Forrás: Weborvos
Budaörsön elérhető lesz a kapszula-endoszkópiás vizsgálat

A technológia minden eddigieknél pontosabb, teljesen fájdalommentes gasztroenterológiai szűrést tesz lehetővé a páciensek számára.

Még idén nyáron elérhető lesz a világ első és egyetlen élő, 3D-s kapszula-endoszkópiás vizsgálata a július elején megnyílt EndoRobotics Tápcsatornai Szűrő- és Oktatócentrumban, Budaörsön - adták hírül közleményben. A legújabb generációs, mesterséges intelligencia által támogatott, robotikailag vezérelt, mágnesesen irányított 3D-s kapszula-endoszkópiás technológia minden eddigieknél pontosabb, teljesen fájdalommentes gasztroenterológiai szűrést tesz lehetővé a páciensek számára. A magyar betegek számára teljes tápcsatorna és gyomor vizsgálatra a székesfehérvári Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum tette elsőként elérhetővé a kapszula-endoszkópiát.

Gyorsabb és hatékonyabb diagnosztika

Az eljárás során a páciens egy átlagos méretű kapszulát nyel le, melyet a mágneses erő kihasználásával egy robotkar juttat el az emésztőcsatorna azon pontjáig, ahonnan már a bélrendszer természetes mozgása viszi végig az emésztőcsatornán. Mindez csupán néhány órát vesz igénybe, a vizsgálat alatt ugyanakkor akár 50 000 felvétel is készül a diagnózisra váró páciensről, amely egy megközelítőleg 6-8 órás, részletes és hozzáértő elemzést kívánó leletanyagot eredményez. Miközben egy tapasztalt orvos számára a felvételek átnézése nagyjából 1,5 órás munka lenne, az MI bevonásával ez 20 percre rövidül, mivel az algoritmus kiszűri a negatív képeket, a szakemberek pedig csak a gyanús elváltozásokat vizsgálják. Mindemellett az MI bevonása a tapasztalatok szerint 99%-os hatékonysággal képes azonosítani a daganatos területeket, szemben az emberi szemtől elvárható 70-90%-os aránnyal.

A székesfehérvári Centrum már több mint 10 évnyi tapasztalattal bír, és eddig megközelítőleg 5000 vizsgálatot végeztek, ezzel a technológiával a legtöbbet a világon.

A fővárostól 10 km-re is elérhetővé vált

Ezt a ma már népbetegséggé vált emésztőrendszeri daganatok és egyéb tápcsatornai betegségek diagnosztizálásában és korai kezelésében forradalmi módszert kínálja mostantól Budaörsön az EndoRobotics Tápcsatornai Szűrő- és Oktatócentrum is.

A háromemeletes, közel 600 m2-es, magánklinika az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum partnereként, de önálló tápcsatornai- rákszűrő- és gasztroenterológiai oktatócentrumként működik, július elejétől várja a betegeket.

A budaörsi EndoRobotics-ban ráadásul a világon elsőként ötvözik a taiwani Darwin 3D orvosi képalkotó algoritmus és az Amerikai ANX Robotica kapszula endoszkópos optika technológiáját, ami így elsőként a magyar páciensek számára lesz elérhető az egész bolygón. A legújabb generációs modell mozgathatóbb, így nagyobb emberek is elférnek benne, pontosabb és erősebb robottal, valamint a legújabb AI technológiával van felszerelve. A korábbi 2D-s verzióhoz hasonlóan lehetővé teszi a teljes tápcsatorna precíziós feltérképezését és az esetleges elváltozások gyorsabb felismerését, bizonyos modulok pedig akár a szövettani mintavételt is helyettesíthetik.

A technológia valóban annyira új, hogy az amerikai gyártó az egész világról Budaörsre, az EndoRobotics-hoz fogja küldeni betanulásra azokat az orvosokat, asszisztenseket és technikai személyzetet, akik a későbbiekben máshol szintén használni fogják.

Miért fontos, hogy a szűrés fájdalommentes legyen?

Európa-szerte komoly egészségügyi problémát jelent a béldaganatos esetek szaporodása, a szűrés és a korai diagnózis ezért kulcsfontosságú. Különösen a vastagbélrák vált népbetegséggé, és az egyre fiatalabb korosztályt érintő elváltozás Magyarországon kiemelkedően sok áldozatot szed, évente körülbelül 5000 ember veszti életét emiatt.

„Az Egyesült Királyságban az a tapasztalat, hogy míg a hagyományos endoszkópos kolonoszkópiás vizsgálatra az emberek negyede megy csak el, viszont az olyan nem invazív szűrő diagnosztikai lehetőséggel, mint például a kapszula-endoszkópia már a veszélyeztetett lakosság 40-50% élne. Ez nagyon fontos eredmény, mely világosan megmutatja, hány további életet lehetne így megmenteni” – teszi hozzá Prof. Dr. Madácsy László, az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum vezetője.