• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Budapesten és Csongrád megyében cirkulálnak az influenzavírusok

Hírek Frissítve 2024.05.23 Forrás: NNGYK - Weborvos
Budapesten és Csongrád megyében cirkulálnak az influenzavírusok

A huszadik héten 80 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 10 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2024. május 13 - 19. között az országban 4 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 114 7900 fő akut légúti fertőzés tüneteivel - jelentette a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.

A huszadik héten orvoshoz fordult betegek korcsoport szerinti megoszlása az alábbiak szerint alakult:

Az akut légúti fertőzés: a betegek 50,0%-a 0-14 éves gyermek, 24,7%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 16,3%-uk a 35-59 évesek, 9,0%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Az influenzaszerű megbetegedés: a betegek 28,6%-a 0-14 éves gyermek, 30,0%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 26,6%-uk a 35-59 évesek, 11,5%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

A 2024. év 20. hetében laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedést Budapest és Csongrád-Csanád vármegye területén diagnosztizáltak.

A 20. naptári héten összesen 81 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 53 minta közül egy-egy betegnél az influenza

A(H1pdm09), és az influenza B vírus, egy betegnél a human metapneumovírus kóroki szerepét igazolták. Az influenza pozitivitási arány 3,8%, a HMPV pozitivitási arány 1,9% volt.

A sentinel kórházak által beküldött 8 minta közül egy betegnél human metapneumovírust azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 20 légúti minta közül egy human metapneumovírus, egy parainfluenza, három rhinovírus pozitív volt.

A 20. héten akut légúti megbetegedés halmozódásáról nem érkezett jelentés.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a huszadik héten 80 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 10 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban. A kórházi ápolást igénylő 80 SARI beteg közül 1 főnél influenza, 2 főnél RSV, 3 főnél a SARS-CoV-2 vírus állt a megbetegedések hátterében.

A 2023. év 40 – 2024. 20. hete között összesen 7 178 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNGYK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban, ahol 950 főnél influenza A [760 influenza A(H1pdm09), 188 influenza A(H3), 2 influenza A(NT)], nyolcvanhárom főnél influenza B, háromszázhatvanhat főnél RSV, 1 072 főnél COVID-19 fertőzést igazoltak. Hatvannyolc megbetegedés hátterében rhinovírus állt, tizennégy megbetegedést parainfluenza, kilencet adenovírus, száznyolcvankettőt human metapneumovírus, hatot bocavírus okozott - áll a jelentésben.

Jelentés a szennyvíz-laborból

A szennyvizek SARS-CoV-2 koncentrációja országos szinten a 20. héten is alacsony koncentráció-értékek mellett stagnál. A minták többségénél a SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja a kimutatási határ alatti, azonban Budapest mindhárom szennyvíztisztító telepéről származó minta, valamint Békéscsaba, Kaposvár, Pécs és Zalaegerszeg vonatkozásában enyhe emelkedő tendencia tapasztalható. Az előző heti adatokhoz képest csökkenés észlelhető Szeged és Szekszárd, valamint Miskolc esetében.

Az influenza A örökítőanyag koncentrációja országos átlagban a 20. héten is stagnál. Mindegyik vizsgált mintában kimutatási határ alatti az Influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja.