• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Budapesten minden ötödik baba magánszülészeten jön a világra

Hírek 2022.10.06 Forrás: Weborvos
Budapesten minden ötödik baba magánszülészeten jön a világra

A TOP30 kiadvány egyik fókuszában a magánszülészet áll, mivel a hálapénz kivezetése igen intenzív hatást gyakorolt a szülésekre.

Elképesztő ütemben erősödnek a magánszülészetek. Tavaly Budapesten minden ötödik baba magánklinikán jött a világra, 46%-kal növekedett a magánszülések száma, az idei első félévben pedig már több mint kétezer csecsemő született magánszülészeten. Az idén először megjelenő TOP30 Legbefolyásosabb szereplő a magánegészségügyben c. kiadvány - a harmincfős lista publikálásán kívül - részletesen foglalkozik a magánszülészet helyzetével. A TOP30 kiadvány bemutatója november 11-én lesz a Nagy Magánpraxisnapon, a Magyar Tudományos Akadémián, tudatja a kiadványt népszerűsítő közlemény.  

A TOP30 Legbefolyásosabb szereplő a magánegészségügyben kiadvány egyik fókuszában a magánszülészet áll, mivel a hálapénz kivezetése igen intenzív hatást gyakorolt a szülésekre. A várandós nők eddig is szívesen választották a magánszolgáltatókat, a szabad orvosválasztás akadályozottsága ezt még tovább növelte. A TOP30 Legbefolyásosabb szereplő a magánegészségügyben kiadvány szerkesztői 2022 júliusában 400 fő részvételével végeztek kutatást, melynek során azt vizsgálták meg, hogy a családok miért, milyen információk, szempontok alapján választanak a szüléshez magánintézményt. 

Eddig a magánszülések számát csak a szolgáltatók kapacitása korlátozhatta, de 2021-2022-ben két új magánszülészet is elindult Budapesten. A KSH adatai, valamint a magánkórházak adatszolgáltatása alapján látható, hogy 2021-ben 46%-kal növekedett a magánszülések száma, Budapesten már minden ötödik újszülött magánklinikán sírt fel először. A kiadvány komplex magánszülészet körképet tartalmaz az árak, csomagok, valamint a magánszülészet esetszámai alapján. 

A magánszülések száma évről évre növekszik, a tavalyi év ebből a szempontból az eddigi legnagyobb elmozdulást mutatta: 2021-ben közel 4 százalékra emelkedett országosan, a fővárosban pedig majdnem 23 százalékot ért el. Volt olyan intézmény, ahol egy év alatt több mint 42 százalékkal több szülést végeztek. 

Többen születnek nyár végén

A 2017 óta tartó csökkenő tendencia megállt és növekedésnek indult 2020-ra a születések száma, a tavalyi évben már 4 százalékkal több, összesen 93 ezer baba jött világra Magyarországon.A legtöbb csecsemő szeptemberben látta meg a napvilágot (8635), a legkevesebb pedig áprilisban (7014). A szülő nők átlagos életkora 30 év körül volt 2021-ben.

Minden megyében növekedés tapasztalható, Budapesten is megállt a 2016 óta tartó csökkenés, sőt: tavaly több mint 15 ezer csecsemő jött világra a fővárosban, közel 900-zal több, mint az előző évben. 

A fővárosra koncentrálódnak a magánszülészetek 

A magánszüléseket tekintve öt magánklinika adatait összegezték, négy ezek közül budapesti központú: 3547 szülés történt országosan, ebből a fővárosban 3449 csecsemő látta meg a napvilágot 2021-ben. Idén az első félévben 2099 gyermek született magánklinikán, ami már most növekedést vetít előre. 

Míg korábban a családok az állami intézményeket érintő bizonytalanságok, a paraszolvencia elkerülése érdekében, vagy az anyagi lehetőségeiknek köszönhetően választották a magánkórházakat, addig a 2020-as év változást hozott. Abban az évben egyértelműen a COVID-járvány okozta bizonytalanságok és bezárások vagy részleges működések arra ösztönözték az leendő édesanyákat, hogy magánszülészetet keressenek. 2021-ben az orvosok új jogi helyzete - egészségügyi szolgálati jogviszony -, az orvosi másodállások és az összeférhetetlenség korlátozása, valamint a hálapénz kivezetése megnövekedett számú családot terelt a magánszektorba. Ez a tendencia idén még inkább megmaradt és tovább erősödik a magánszülészetek forgalma. Az erősödést támogatja egyrészről a meglévő magánklinikai kapacitások növekedése, másrészről két új szereplő is megjelent a kínálatban.

Ezért választják a magánszülést

A többség, 54,5 százalék már a terhesség előtt eldöntötte, hogy magánintézményben fog szülni, mindössze a válaszadók 6,3 százaléka hagyta a várandósság utolsó harmadára. Információt az adott intézményről leginkább a magánkórház honlapjáról (35,9%) és tematikus Facebook csoportokból szereztek (25,8%), illetve ismerősöktől, valamint egy tizedük az intézményben személyesen. A nem reprezentatív felmérésben résztvevő, a hálapénz tilalma óta magánszülészetet választó hölgyek fővárosi és városi lakosok, 78 százalékuk felsőfokú végzettséggel rendelkezik. 

Választásukat leginkább befolyásolta a beszerzett információ a kórházról, a pozitív vélemények, a személyes benyomás, valamint az a tény, hogy az állami kórházban akadályozott a szabad orvosválasztás, illetve fontos, hogy jelen legyen az intézményben a természetes szülés lehetősége. Az ár kevésbé döntő tényező a választásban, ha már a család a magánszülés mellett döntött, a nagyobb magánkórházak árszínvonalában kicsi a szórás.

Meghatározó volt az is, hogy a választott orvos melyik intézményben dolgozik, 43 százalékuk jelölte meg ezt a lehetőséget döntése okaként – derül ki a felmérésből, amelynek kérdéseire 400 kismama válaszolt. A magánszülészet mellett döntő érv volt a COVID-járvány okozta, az állami kórházakban jelen lévő bizonytalanság, a megkérdezettek 23 százaléka válaszolta ezt. A megkérdezettek 85 százaléka választott szülészorvost, 55 százalékuk pedig szülésznőt is.

A többség budapesti magánintézményt választ, egyrészt jelenleg oda koncentrálódnak a szülészetek, vidéken mindössze Pécsen van lehetőség magánklinikán szülni. Másrészt igen nagyfokú mobilitás jellemzi a családokat, minél nagyobb összegű beavatkozásról van szó, időt és pénzt sem kímélve választanak fővárosi klinikát, szülészorvost. Mint a kutatásból kiderült, a válaszadók ötöde 50 kilométernél távolabbról érkezett a szülésre, 10 százalékuk 100 kilométernél messzebbről indult a magánkórházba, amikor eljött az idő. A többség, 61,4 százalék nem a választott magánintézményben vette igénybe a terhesgondozást, hanem más lehetőség után nézett: olcsóbb magánrendelésre vagy közfinanszírozott szakrendelésre ment.

Mennyibe kerül egy magánszülés?

Négy budapesti központú és egy vidéki magánszülészet adatait, szolgáltatásait és árait néztük meg 2022. október elején. A legtöbb szülést a TritonLife Róbert Magánkórházban végezték, itt 1775 baba jött világra tavaly, az idei első féléves adatai pedig megközelítik a 2017-es teljes éves eredményt. Itt egyébként négy szülési csomag közül lehet választani: az alapcsomag 875 ezer forint, a legmagasabb, gyémánt csomag pedig, amely emelt szintű újszülöttet érintő ellátással, akár családi szobás elhelyezéssel és prémium étkezéssel kiegészülve, 1,595 millió forint. A Maternity Magánklinikán 1479 szülés történt az elmúlt évben, náluk 2019-től folyamatos emelkedés figyelhető meg a szülések számában. Itt az alap csomag ára 1,1 millió forint, az exkluzív csomag díjazása euróban történik (6500 euró). A 2021 óta vége óta magánszülészetet is üzemeltető Duna Medical Centerben 2021-ben 116 szülés történt, ami a harmadik helyre sorolta a klinikát. Az idei első félévben 438 újszülöttel stabil helyet vívtak ki a magánszülészeti kínálatban. Három szülési csomaggal rendelkeznek, ezek közül az alap 795 ezer, a prémium 1,135 millió, az exkluzív csomag ára nem változott, jelenleg is 1,3 millió forint. A Dr. Rose Magánkórház szülészetén 79 szülést végeztek 2021-ben, szembetűnő eredmény, hogy az idei első félévben annyi szülés történt itt, mint 2017. egész évben (61 és 60). Náluk 1,5 millió forinttól érhető el a szülészeti csomag, ikerterhesség esetén ez a díjazás 2,2 millió forint. A másik új szereplő, a Medicover három új szülészeti csomagot kínál, ennek díjai nem változtak nyár óta: 700 ezer, 850 ezer és 1,1 millió forintra rúgnak (mint új szereplőtől, nem kaptunk adatokat az első félévről). A pécsi, már a Doktor 24 csoporthoz tartozó Da Vinci Magánklinikán – ahol 1,5 millió forint az alap szülészeti csomag ára – 98 baba jött a világra 2021-ben. Szembetűnő erősödés, hogy 55 százalékkal több szülést végeztek itt, mint 2020-ban, idén pedig eddig 47 baba jött világra náluk.

A legtöbb magánklinika szolgáltatásainak széles kínálatában ott található olyan extra lehetőség is, mint például a családi szoba, a’la carte vagy prémium étkezés, valamint a taxiszolgáltatás vagy a kismama- és babafotózás. 

Az adatok forrása: FoglaljOrvost.hu gyűjtés, valamint online közvéleménykutatás (2022. július), KSH, továbbá a klinikák adatközlése 

Lengyel Lívia közgazdász, a TOP30 kiadvány főszerkesztője kiemelte: „Meggyőződésem, hogy a piac nagysága, profizmusa, versenyhelyzete bőven megérett arra, hogy úgy a szakmának, mint a pácienseknek megmutassuk, kik a szektor legbefolyásosabb vezetői, kik alakítják a jövő magánegészségügyét. Nap, mint nap tapasztalom, hogy milyen nagy szükség van szakértők és elemzők által összeállított részletgazdag és mély elemzésekre. A Top30 kiadvány egyfajta leltár: amellett, hogy bemutatjuk a magánegészségügy legbefolyásosabb szereplőit, rátekintünk a változásokra és feldolgozzuk a legaktuálisabb témákat is.”