• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Covid-19: friss hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.09.08 Forrás: MTI
Covid-19: friss hírek a nagyvilágból

Forgalomba került az első orosz vakcina... Romániában valamelyest mérséklődött a fertőzés terjedésének üteme...

Megint rekordot döntött az elhunytak száma Ukrajnában
Nem lassul a koronavírus terjedése Ukrajnában, keddre is több mint 2400 új beteget regisztráltak, a halálos áldozatok száma pedig újabb csúcsot döntött - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján.

Az elmúlt napon 2411 új esettel 140 479-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké 57 újabb halálos áldozattal 2934-re emelkedett, miközben eddig 63 546-an gyógyultak meg, közülük előző nap 940-en. Jelenleg 73 999 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1414-gyel nőtt egy nap alatt. Az 57 halálos áldozat az eddigi legtöbb, amelyet a járvány kezdete óta egy nap alatt feljegyeztek, a korábbi legtöbb elhunyt 54 volt, múlt szerdán. A legtöbb új fertőzöttet, 2836-ot, múlt pénteken regisztrálták.

Területi bontásban a legtöbb új beteget, 235-öt - továbbá négy újabb elhunytat - ismét az ország második legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel, a második legtöbbet, 230-at és hat halálos áldozatot a kelet-ukrajnai Harkiv megyében. A legtöbb elhunytat, 11-et ezúttal a dél-ukrajnai Odessza megyéből jelentették, továbbá 196 új fertőzöttet, amivel a megye harmadik helyre került e tekintetben a statisztikában.

Kijevben az azonosított fertőzöttek száma elérte a 15 511-et, az elhunytaké pedig a 246-ot. Az ország lefertőzöttebb régiójában, a nyugati Lviv megyében eddig 16 073 fertőzöttet igazoltak, a halálos áldozatok száma öt újabb esettel 452-re nőtt.

Kárpátalján jelenleg az azonosított betegek száma 8180, közülük eddig 273-an haltak meg, és 3570-en győzték le a kórt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter tájékoztatóján közölte, hogy előző nap 434 koronavírusos beteget kellett kórházba szállítani. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kórházi ápolásra szoruló Covid-betegek száma már megközelítette a nyolcezret. Kifejtette, hogy ez több mint kétszeres növekedés másfél hónap alatt, július közepén ugyanis még csak mintegy 3 és fél ezer koronavírusos beteg volt kórházban.

Elmondta még, hogy az egészségügyi alkalmazottak közül újabb 102 kapta el a vírust, közülük már 12 171-en fertőződtek meg a járvány kezdete óta. Anton Herascsenko belügyminiszter-helyettes pedig kedden egy tévéműsorban arról beszélt, hogy a 345 ezer belügyi alkalmazott közül csaknem kétezren betegedtek meg eddig, ami kétszerese az országos átlagnak.

Előző nap 42 233 tesztet végeztek e Ukrajnában, ebből 22 860 PCR-tesztet és 19 373 antitestszűrést.

Romániában valamelyest mérséklődött a fertőzés terjedésének üteme
Romániában valamelyest mérséklődött a koronavírus-fertőzések terjedésének üteme, amely harmadik napja elmarad az utóbbi két hét átlagától.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) keddi jelentése szerint az utóbbi 24 órában újabb 1136 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ami két százalékkal elmarad az utóbbi két hét átlagától. A járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma így meghaladta a 97 ezret, közülük csaknem 41 ezer embert - két negatív teszt után - gyógyultnak nyilvánítottak.

Kedden újabb 41 koronavírusos beteg haláláról számolt be a GCS. Ezzel 3967-re emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma, 126 COVID-19-ben szenvedő román állampolgár pedig külföldön vesztette életét.

Az ismert fertőzöttek közül mintegy 7200-an vannak kórházban, a súlyos esetek száma pedig hatodik napja folyamatosan csökken. Jelenleg 460 koronavírusos beteget ápolnak intenzív terápián.

A járvány az utóbbi napokban főleg Bukarestben terjed, kedden is az új esetek több mint 28 százalékát a fővárosból és az azt övező Ilfov megyéből jelentették. Szombaton az esetek egyharmadát Bukarestben és annak metropolisz-övezetében diagnosztizálták. Bukarestben az ismert aktív esetek száma meghaladja a tízezret.

A legkevesebb aktív esetet Szilágy (119) és Hargita megyében (128) tartják számon.

Franciaországban csökkent a napi esetszám
Franciaországban az elmúlt 24 órában 4203 új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, ezzel 328 980-ra nőtt a járvány kezdete óta feltárt esetek száma - közölte az egészségügyi tárca hétfő este.

A napi esetszám jóval alacsonyabb, mint az elmúlt napokban (pénteken 8975-tel megdőlt a napi esetszám rekordja, de szombaton is 8 ezer, vasárnap pedig 7 ezer fölött volt az esetszám), magasabb viszont, mint az elmúlt hetek első napján, amikor is általában kevesebb az új fertőzött.

Múlt héten 1898 koronavírusos beteg került kórházba, akik közül 326-ot lélegeztetőgépre is kapcsoltak, ezzel 537-re emelkedett az intenzív osztályon ápolt fertőzöttek száma. A kórházi betegek száma 15 százalékkal nőtt egy hét alatt, de még mindig messze elmarad a járvány első hullámának tetőzésekor regisztrálttól, április elején ugyanis több mint 30 ezer kórházi ápolt közül 7 ezren feküdtek intenzív osztályon.

A halálos áldozatok száma vasárnap óta 25-tel 30 726-ra emelkedett.

A pozitív tesztek aránya 5,1 százalék volt hétfőn, míg a kijárási korlátozások feloldását követően alig volt magasabb 1 százaléknál. Ez is arra utal, hogy a vírus terjedése intenzív.

Szakemberek szerint ha a jelenlegi tendencia folytatódik, akkor decemberre alakulhat ki ismét kritikus helyzet egyes sűrűn lakott francia régiókban.

Olivier Véran egészségügyi miniszter viszont reméli, hogy a nagyvárosokban mindenhol kötelezővé tett maszkviseléssel az új esetek számának növekedése lassulni fog.

A dél-franciaországi Marseille-ben azonban már 67 súlyos állapotú koronavírusos beteget ápolnak, míg egy hete még csak 30-an voltak lélegeztetőgépen, és a hétvégén további 300 fertőzött került kórházba.

Törökországban ismét meghaladta az 1700-at az új fertőzöttek napi száma
Törökországban hétfőn közel négy hónap után ismét meghaladta az 1700-at a koronavírus-járvány igazolt új fertőzöttjeinek napi száma - közölte a török egészségügyi minisztérium. Ezzel a regisztrált esetek száma 281 ezer 509-re nőtt.

A napi esetszám május 15. óta nem volt 1700 fölött. Szombaton 1673, vasárnap 1578 volt az új fertőzöttek száma, amely hétfőre 1703-ra emelkedett.

Törökországban hétfőn 57-en vesztették életüket a fertőzés szövődményei következtében. A halálos áldozatok száma ezzel 6730-ra emelkedett. A halálesetek napi száma május végétől egészen augusztus utolsó napjaiig 30 alatt ingadozott, majd meghaladta ezt az értéket, és immár 60 közelében mozog. A szombati adat 56, a vasárnapi 53 volt.

Az elmúlt 24 órában a súlyos betegként nyilvántartottak száma megint emelkedett, 1102-ről 1118-ra.

A gyógyultak száma 1047-tel 252 152-re nőtt, ez a napi adat azonban csaknem egy hónapja alulmarad az új fertőzöttek számával szemben.

A 83 milliós kis-ázsiai országban idáig mintegy 7,88 millió vírustesztet végeztek el.

Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a múlt héten kijelentette, hogy az országban ismét tetőzik a járvány első hulláma.

Múlt péntektől országszerte betiltották a lakodalmakat és a hasonló vigasságokat az ismét egyre gyorsuló koronavírus-járvány megfékezése céljából. Polgári esküvőt továbbra is lehet tartani, de a ceremónia egy óránál tovább nem tarthat. A szertartás keretében egyúttal tilos a tánc, illetve bárminemű étel, ital felszolgálása a víz kivételével.

Koca hétfőn a Twitter-fiókján arról számolt be, hogy továbbra is a fővárosban, Ankarában azonosítják a legtöbb új fertőzöttet.

Forgalomba került az első orosz vakcina
Polgári forgalomba került az új koronavírus-fertőzés megelőzését szolgáló Gam-Kovid-Vak (Sputnik V) vakcina első tétele - közölte az orosz egészségügyi minisztérium keddre virradóra.

A tárca szerint a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet által kifejlesztett oltóanyag az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) laboratóriumaiban sikeresen átesett a megfelelő minőségellenőrzésen. A minisztérium azt ígérte, hogy a vakcina hamarosan az ország régióiba is el fog jutni.

Mihail Murasko egészségügyi miniszter hétfőn kiadott közleménye szerint az oltóanyag klinikai tesztelésének harmadik szakasza ezen a héten kezdődik meg a moszkvai poliklinikákon, 40 ezer önkéntes bevonásával. Az orosz főváros hétfőin arról adott ki tájékoztatást, hogy a kísérletben való részvételre mintegy 25 ezren jelentkeztek.

Oroszországban az igazolt Covid-19-fertőzések száma az elmúlt nap alatt 5099-cel 1 035 789-re emelkedett a kedden közölt hivatalos adatok szerint. A terjedés üteme 0,5 százalékos, az új esetek 23,2 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott új koronavírus-fertőzések számát tekintve az Egyesült Államok (6 301 321), India (4 280 422) és Brazília (4 147 974) után.

Az aktív esetek száma 1795-tel 167 747-re nőtt. A halálozások száma 122-vel 17 993-ra, a felépüléseké pedig 6772-vel 850 049-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 38,9 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 202 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával mintegy 205 800 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Csökken az új fertőzöttek száma a Nyugat-Balkánon
Folyamatosan csökken a napi új fertőzöttek száma a nyugat-balkáni országokban, keddre Montenegró kivételével már mindenhol csak kétszámjegyű volt az újonnan regisztrált megbetegedések száma, ám március eleje óta a térség öt országában összesen 88 651-en fertőződtek meg.

A gyógyultak száma ugyanezen idő alatt 72 868, míg összesen 2686-an vesztették életüket a Covid-19-betegség szövődményei következtében.

A Nyugat-Balkánon hétfőről keddre 363-mal emelkedett az igazolt fertőzöttek és 22-vel a halálos áldozatok száma.

Keddre a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 36-tal 31 941-re, Koszovóban 85-tel 14 204-re, Észak-Macedóniában 37-tel 15 134-re, Bosznia-Hercegovinában 99-cel 21 713-ra, Montenegróban pedig 106-tal 5659-re nőtt.

A halálos áldozatok száma Szerbiában eggyel 725-re, Koszovóban öttel 568-ra, Észak-Macedóniában hattal 623-ra, Bosznia-Hercegovinában kilenccel 661-re, Montenegróban pedig eggyel 109-re emelkedett.

Spanyolországban meghaladta a félmilliót a regisztrált fertőzöttek száma
Spanyolországban meghaladta a félmilliót a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma - tájékoztatott hétfőn Fernando Simón, az egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója Madridban.

A legelső, még január végén kiszűrt eset óta eddig összesen több mint 525 ezer embernél igazolta PCR-teszt a kórokozó jelenlétét.

A járványügyi vezető elmondta: az elmúlt 24 órában 2440 új fertőzöttet szűrtek ki, míg a legutóbbi, pénteki adatösszesítés óta a fertőzöttek száma több mint 26 ezerrel emelkedett.

Az országban már több mint hétmillió, az aktív fertőzés kimutatására alkalmas PCR-tesztet végeztek el. Augusztus 28-a és szeptember 3-a között 626 ezer vizsgálat történt.

Kórházi ellátásra csaknem nyolcezren szorulnak, ami az ellátási kapacitások hét százalékát jelenti.

Az elmúlt három napban 98-an vesztették életüket a fertőzés miatt, egy hét alatt 237-en hunytak el. A halálos áldozatok száma összesen 29 516.

Fernando Simón újságírói kérdésre elmondta, hogy reményeik szerint akár már decemberben elkezdhetik beoltani a vírus ellen a fertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportokat, amennyiben megkapja a szükséges engedélyeket az AstraZeneca gyógyszergyár vakcinája, amelyre az Európai Bizottság az uniós tagállamok nevében szerződést írt alá.

A spanyol szakemberek jelenleg annak meghatározásán dolgoznak, hogy pontosan kik kerüljenek elsőként sorra, hiszen a dél-európai ország által igényelt hárommillió vakcina nem egyszerre lesz elérhető - tette hozzá.

Spanyolországban a héten több tartományban veszi kezdetét a tanév, hat hónap után ismét jelenléti oktatással. A kormány által kiadott járványmegelőzési útmutató szerint hatéves kor felett minden tanulónak maszkot kell viselnie, tanítás előtt a diákok és a tanárok testhőmérsékletét is meg kell mérni. Továbbá szükséges a naponta legalább ötszöri kézmosás és a tantermek sűrű szellőztetése.

A madridi autonóm kormány százezer tanárt és iskolai dolgozót küldött szerológiai tesztre a múlt héten. Kiderült: 66 ezer elvégzett vizsgálatból több mint kétezer lett pozitív, így náluk most PCR-tesztet is készítenek, hogy kiderüljön, még aktív vagy már egy korábban lezajlott fertőzésről van-e szó.

Legolvasottabb cikkeink