• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Covid-19: Hírek, tények külföldről

Hírek Frissítve 2020.08.10 Forrás: MTI - Weborvos összeállítás
Covid-19: Hírek, tények külföldről

Oroszországban 5200 alá csökkent az újonnan fertőzöttek száma. Nem lassul Ukrajnában a fertőzés terjedése.

Romániában stabilizálódott a fertőzések üteme, de tovább nőtt a súlyos esetek száma
Romániában 1200 körül stabilizálódott az elmúlt napokban diagnosztizált új koronavírus-fertőzések száma, a súlyos eseteké azonban tovább emelkedett: hétfőn már 476 válságos állapotban lévő fertőzöttet ápoltak intenzív terápián.

A stratégiai kommunikációs törzs hétfői jelentése szerint az utóbbi napon újabb 779 embernél mutatták ki a koronavírust, vasárnap azonban a szokásos 20-22 ezernél jóval kevesebb, mindössze 6600 tesztet végeztek. Az alacsonyabb hétvégi fertőzési számok tehát nem feltétlenül jelzik a járvány tetőzését, de hétfőn két hónapja először fordult elő, hogy a napi esetszám utóbbi két heti átlaga - amely a hétvégén haladta meg az 1200-at - sem növekedett tovább, hanem valamelyest csökkent. Ez annak a jele, hogy stabilizálódott, vagyis nem gyorsul már a fertőzések üteme.

Hétfőn újabb 29 halálesetet jelentettek, ezzel 2729-re nőtt a járvány romániai áldozatainak száma. Az ismert aktív eseteké meghaladja a 29 500-at, közülük 7763-an vannak kórházban.

A járvány továbbra is a fővárosban, és a Bukaresttől északra lévő ipari övezetben, Arges, Prahova és Brassó megyében terjed. Ezt az egészségügyi miniszter az ingázók magas számának tulajdonította, akik a zsúfolt buszok szűk légterében könnyen megfertőzik egymást. Továbbra is sokan hibáztatják a tengerparton, vagy idegenforgalmi övezetekben minden óvintézkedés nélkül összezsúfolódó, egymást megfertőző turistákat, akik hazatérve az ország minden részén terjesztik a kórt.

Ludovic Orban miniszterelnök hétfőn "valószínűnek" nevezte, hogy a kormány meghosszabbítja a hónap közepén lejáró veszélyhelyzetet. Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a jelenlegi járványhelyzet nem teszi szükségessé a - szeptember 27-ére kiírt - helyhatósági választások újbóli elhalasztását.

A román közegészségügyi intézet hétfőn Spanyolországot is a sárgával jelzett országok közé sorolta, vagyis az onnan Romániába érkezőknek 14 napos karanténban kell megvárniuk a betegség lappangási idejének leteltét. Az intézkedés alapján a közvetlen légi járatokat is felfüggesztik a két ország között. Spanyolországban több mint 600 ezer román állampolgár él.

Szerbiában várhatóan csak az alsósok indulnak iskolába szeptemberben
Szeptember elsején biztosan elkezdődik a tanév, a tervek szerint azonban - a koronavírus-járvány megfékezés érdekében - egyelőre csak az általános iskolák alsóbb osztályainak diákjai járnak majd órákra. A felsőbb osztályosok, illetve a középiskolások felváltva járnak majd iskolába, és tanulnak otthon a virtuális oktatás lehetőségeit kihasználva - közölték az illetékesek.

Szerbiában vasárnapról hétfőre 27 863-ról 28 099-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Vasárnap kilenc újabb halálos áldozata volt a betegségnek, ezzel a halottak száma 641-re emelkedett. Koszovóban egy nap alatt 10 059-ről 10 247-re nőtt az azonosított fertőzöttek és tizenkettővel 327-re a halálos áldozatok száma. Hiány alakult ki a koronavírus-fertőzöttek kezelésére használt gyógyszerekből a kis, balkáni államban, és egyelőre nem lehet tudni, mikor lesznek kaphatók ismét ezek a gyógyszerek.

Észak-Macedóniában egy nap alatt 11 754-ről 11 839-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Vasárnap négy halálos áldozata volt a Covid-19-betegségnek, amivel a halottak száma 527-re nőtt. Az illetékesek közölték, hogy az utóbbi napokban jelentősen csökkent a napi új fertőzöttek száma, ami az elővigyázatossági intézkedések betartásának köszönhető. A statisztikák azt mutatják, hogy az idősebbek nagyon vigyáznak magukra, ám a fiatalok még mindig figyelmetlenek és gyakran felelőtlenül vesznek részt tömegesebb rendezvényeken, házibulikon.

Montenegróban hétfőre 3588-ról 3618-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában kettő halálos áldozata volt a koronavírusnak, így a halottak száma 64-re nőtt. A miniszterelnök közölte, hogy a kormány biztosította a szükséges eszközöket ahhoz, hogy a járvány gazdaságot sújtó hatásai ellenére se kelljen csökkenteni a nyugdíjakat és a közszférában dolgozók béreit.

Bosznia-Hercegovinában vasárnapról hétfőre 14 085-ről 14 318-ra nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma, és öten haltak bele a Covid-19-betegségbe, a halálos áldozatok száma ezzel 405-re emelkedett.

Meghaladta a 15 ezret a halálos áldozatok száma Oroszországban
Meghaladta a 15 ezret a Covid-19 következtében elhunyt betegek száma Oroszországban a hétfőn közölt hivatalos adatok szerint, a ragály terjedésének lassulása mellett. Az elmúlt egy nap alatt 5118-cal, 892 654-re emelkedett Oroszországban az igazolt Covid-19-fertőzések száma, ami 0,6 százalékos növekedés. Az új betegek 26,5 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzések számát tekintve az Egyesült Államok (5 044 864), Brazília (3 035 422) és India (2 215 074) után.

Az aktív esetek száma 1789-cel, 180 972-re nőtt. A halálozások száma 77-tel, 15 001-re, a gyógyultaké pedig 3259-cel, 696 681-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 30,6 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 246 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 240 474 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A dél-oroszországi üdülőövezetekben ugyanakkor az elmúlt napokban nőtt a fertőzöttek száma, az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krímben például a fertőzöttek számának napi növekménye először haladta meg a 40-et. Szergej Akszjonov, a köztársaság vezetője a VKontaktye közösségi portálon hétfőn 48 új esetről számolt be. Az előző rekordot a félszigeten szerdán jegyezték fel, 39 fővel.

A Krímben eddig 1517 fertőzöttet mutattak ki, akik közül 17-en meghaltak, 1054-en pedig felépültek.

Moszkva, Szentpétervár, Rosztov-na-Donu repülőtereiről hétfőn - teljes kihasználtsággal - megindultak az első repülőjáratok a török tengerpart, Antalya, Bodrum és Dalaman felé. A légiközlekedés augusztus 1-vel állt helyre Oroszország és Törökország között, de az orosz gépek eddig csak Isztambulba és Ankarába szállítottak utasokat.

Még mindig ezer fölötti az új betegek száma Ukrajnában
A hétvégén sem lassult számottevően a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, vasárnap is több mint ezer új beteget regisztráltak, a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma velük együtt már megközelítette a 82 ezret, az elhunytaké pedig meghaladta az 1900-at - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által hétfőn közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján.

Az elmúlt napban az igazolt fertőzöttek száma 1008 új esettel 81 957-re, a halálos áldozatoké pedig 25 újabb esettel 1922-re nőtt. Eddig 44 359-en gyógyultak meg, közülük előző nap 387-en. Jelenleg 35 676 kezelnek koronavírus-fertőzéssel. Szombaton és vasárnap némileg lassult, de az előző napokban gyorsuló ütemben terjedt a fertőzés és sorozatban döntött rekordokat, a pénteken feljegyzett új betegek száma 1489 volt, ami a járvány kitörése óta az eddigi legmagasabb napi növekmény.

A legtöbb új beteget, 130-at, és három újabb halálos áldozatot az ország legfertőzöttebb régiójából, a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből jelentették, ahol az igazolt fertőzöttek száma mostanra megközelítette a 11 ezret, az elhunytaké pedig 305-re nőtt. A második legtöbb új fertőzéses esetet, 121-et megint a szintén a nyugati országrészben lévő Ivano-Frankivszk megyében, a harmadik legtöbbet, 117-et pedig a kelet-ukrajnai Harkiv megyében jegyezték fel.

Az ország második legfertőzöttebb területének számító fővárosból, Kijevből most csak 66 új beteget jelentettek és újabb haláleset nem történt. Az azonosított fertőzöttek száma a fővárosban meghaladta a 9,5 ezret, az elhunytaké 147.

Kárpátalján a legfrissebb adatok szerint az igazolt fertőzöttek száma 5809-re, az elhunytaké két újabb áldozattal 222-re emelkedett, miközben eddig 2497-en győzték le a kórt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter kiemelte, hogy előző nap megint viszonylag sok, 202 Covid-19-beteget kellett kórházba szállítani az országban. A járvány kitörése óta a legtöbb koronavírusos beteg, 294 pénteken került kórházba. A tárcavezető riasztó jelnek nevezte, hogy az utóbbi időben egyre nő a kórházi ellátásra szorulók száma, és nő az egészségügyi intézmények leterheltsége. Megjegyezte, hogy Lviv megyében már meghaladta az 50 százalékot a kórházi ágyak kihasználtsága a Covid-betegek fogadására kijelölt intézményekben. Közölte, hogy megkezdték emiatt a kórházak "második hullámának" felkészítését a betegek fogadására. Szavai szerint a "második hullám" kórházaiba 10 237 ágyat irányoztak elő, ebből 851 intenzív osztályon lévőt, és 1442 lélegeztetőgépet.

Az egészségügyi alkalmazottak közül újabb 42 kapta el a vírust, közülük már 9260-an fertőződtek meg a járvány kitörése óta.

Előző nap 13 301 tesztet végeztek el az országban.

Legolvasottabb cikkeink