• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

Családtagokkal együtt egymillió embert érint az Alzheimer-kór

Hírek 2023.09.21 Forrás: Weborvos- MTI
Családtagokkal együtt egymillió embert érint az Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kórban szenvedők száma 2050-re megháromszorozódik globálisan.

Magyarországon 200-250 ezerre tehető az Alzheimer-kórban szenvedők száma, a családtagokkal együtt több mint 1 millió embert érint a probléma. A korai felismeréssel a betegség lassítható, az ápolás időszaka kitolható - ismertették az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) szakemberei szerdán.

A csütörtöki Alzheimer-világnap alkalmából az OMIII látogatást szervezett szerdán a sajtó képviselőinek diagnosztikai laboratóriumába, ahol sokrétű és komplex kutatások folynak a betegség korai diagnosztizálására. Az intézet szakembereinek fontos célja a társadalom figyelmének a felhívása az Alzheimer-kórra, ugyanis a korai diagnózissal minőségi éveket nyerhetnek a betegek és a családok.

Erőss Loránd, az OMIII főigazgató főorvosa arról beszélt köszöntőjében, hogy rendkívül fontos a kórkép megelőzése. Ismertette: a betegségben szenvedők száma világszerte elérte az 50 millió főt. A kór egyre nagyobb terhet jelent az egészségügyi és a szociális ellátórendszernek az ápolás miatt.

A főigazgató hangsúlyozta: "A klinikai kutatások kiemelten fontosak, mert nemcsak új diagnosztikai vagy terápiás megközelítésekhez vezethetnek, hanem segítik az úgynevezett good practice kialakítását is. Tehát az Alzheimer-kór kutatásához és klinikai diagnosztikájához szükséges legjobb gyakorlati módszerek meghonosítását és elterjedését is."

Tavaly ősszel jött létre az OMIII-ben a Neurokognitív Kutatási Központ. Fő célja a korai diagnosztikus módszerek hatékonyságának fejlesztése és új vizsgálati eljárások kidolgozása. Horváth András Attila, a központ vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az Alzheimer-kórban szenvedők száma 2050-re megháromszorozódik globálisan. Európában ennél kevésbé riasztó a helyzet, de a fejlődő világban és az Egyesült Államokban nagyon meredeken nő a betegek száma. Úgy fogalmazott: a világ legdrágább betegségévé válik az Alzheimer-kór. Mivel a betegség évtizedekkel korábban kimutatható, a minél korábbi felismerés a kulcslépés - hangoztatta.

A központ kiemelten fontos célja volt, hogy a bizonyos európai országokban már rutinszerűen használt agyvízelemzést beemelje az Alzheimer-kór Magyarországon is elérhető klinikai diagnosztikai sorába. Ennek révén a betegek csaknem 100 százalékos pontosságú diagnózishoz juthatnak. A Semmelweis Egyetemmel közösen bevezetett eljárással az Alzheimer-kórra jellegzetes patológia nagy biztonsággal ítélhető meg.

"A pontos diagnózis ebben a betegcsoportban kiemelt jelentőséggel bír, mivel a mögöttes kórok kimutatása a megfelelő időben és dózisban beállított gyógyszeres terápiát alapvetően meghatározza" - közölte Kamondi Anita, az OMIII neurológiai szakmai igazgatója.

A központban kialakított laborban sokrétű diagnosztikai módszerekkel állapítják meg a betegséget. A laboratóriumi és klinikai tesztek mellett neuropszichológusok játékos tesztekkel vizsgálják a szellemi képességek lehetséges hanyatlását. A mágnesesrezonancia- (MR-) képalkotásra irányuló kutatások igazolták, hogy a térbeli tájékozódás elemzésével segíthető a betegség korai felismerése. Létrehoztak egy mozgáslaboratóriumot is, ahol a szem-kéz koordináció és a nagymozgások romlását tudják megfigyelni. A kutatásokat a Magyar Tudományos Akadémia által szponzorált Lendület program támogatja.

Az Alzheimer világnapon, szeptember 21.-én figyelemfelhívó kampányrendezvény lesz Biatorbágyon.

A városban az átlagosnál jóval többet tudnak a demenciáról. Memória Café, demencia tanácsadás, nappali gondoskodás és bentlakásos idősotthon működik a településen, amely Idősbarát Önkormányzat. Az esemény házigazdái: Biatorbágy Város Egészségháza és az Egészségfejlesztési Iroda – együttműködésben a Szociális Klaszter Egyesülettel és Magyarország Átfogó Egészségvédelmi szűrőprogramjával.

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának kamionja 40 féle vizsgálattal várja az érdeklődőket. A megnyitót követően a résztvevőkkel együtt a Memória Café és a Füzes Gyaloglóklub vezetésével figyelemfelhívó sétára kerül sor a Fő tér és a biatorbágyi Viadukt között.

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink