• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Díjazzák a cukorbeteg gyermekek pedagógusait

Hírek 2024.05.11 Forrás: Weborvos
Díjazzák a cukorbeteg gyermekek pedagógusait

A diabéteszes gyermekek biztonságos ellátása és megfelelő oktatása körül sem old/oldhat meg mindent kizárólag a törvény betűje.

A Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért május 11-én adja át a Varázspálca – Eisberg. Elbűvölő frissesség díjakat azoknak a pedagógusoknak, gyermekintézményben dolgozóknak, valamint szakmai közösségeknek, akik példamutatóan fogadták be és látják el a rájuk bízott 1-es típusú diabéteszes gyermekeket - tudatta a szervezet közleményben.

Mint írták, számunkra, szülők számára igen nagy felelősség az intézmények kiválasztása, ahova gyermekünk éveken át járni fog. Nagyon sokféle szempontot mérlegelünk ilyenkor, többek között, hogy a választott bölcsőde, óvoda, iskola, sport- vagy művészeti egyesület biztosítja-e gyermekünk egészséges fejlődését, hogy pedagógiai programja harmóniában van-e a családunk áltat képviselt értékekkel.

Ám az 1-es típusú diabéteszes gyermeket nevelő családok számára van még egy – bátran mondhatjuk, az első – szempont: vajon az intézmény elfogadó, befogadó, támogató felnőtt- és gyermekközösséget alkot-e. Akarják-e, tudják-e biztosítani, hogy az érintett gyermek egészségügyi állapotának megfelelő gondozásban részesüljön, hogy a szülők bizalommal fordulhatnak-e az ott dolgozók felé, gyermeküket biztonságban tudhatják-e.

Amit előír a törvény betűje, és amit a pedagógus tehet érte

„Három éve, 2022-ben elérkezettnek láttuk az időt, hogy megtaláljuk és elismerjük azokat a jó gyakorlatokat és művelőiket, akik velünk együtt vallják, hogy a diabéteszes gyermekeket ugyanazok a jogok illetik meg, mint nem diabéteszes társaikat, és ezért nap nap után tesznek következetesen, kiemelkedő színvonalú munkát végezve. Idén harmadik alkalommal adunk át 100 Varázspálca díjat az Eisberg támogatásával” – fogalmaz Kocsisné Gál Csilla, alapítványi elnök.

Óriási előrelépés, hogy immár jogszabály írja elő, az egyenlő bánásmódhoz való jogot, azaz egyészségügyi állapota miatt egyetlen gyermek és fiatal joga sem sérülhet a minőségi oktatáshoz. Ám ahogyan az élet sok-sok területén, így a diabéteszes gyermekek biztonságos ellátása és megfelelő oktatása körül sem old/oldhat meg mindent kizárólag a törvény betűje, nem alkalmas arra, hogy minden kérdést megnyugtatóan megválaszoljon.

A jogszabály előírásainak betartása, betartatása ugyan mindenkire vonatkozik, de a megvalósulásban, megvalósításban azt tapasztaljuk, nagy különbségek vannak. A diabéteszes gyermeket nevelő szülők ajánlásával és közreműködésével adjuk át a 100 Varázspálca díjat, hogy megmutassuk, lehet ez a megvalósítás mindenki számára elfogadható, építő, sőt akár vidám is, mindez partnerségben a gyermekintézmény és a család között, a gyermek jól léte érdekében.

A Varázspálca díj főtámogatója idén is az Eisberg. „A krónikus beteg gyermekek harmonikus fejlődése és az elfogadó társadalom megteremtése fontos számunkra, ezért segítjük örömmel a Szurikáta Alapítvány lelkiismeretes munkáját, szemléletformáló, közösségépítő törekvéseit a cukorbeteg gyerekekért” – nyilatkozta Gazsi Zoltán, az Eisberg ügyvezető igazgatója.

„Csak időben ehet-ihat, Be kell nyomni a szurikat”

Ünnepeljük együtt a cukorbeteg gyermekeket segítő pedagógusokat a május 11-i díjátadó ünnepségen az Elméleti Orvostudományi Központban, ahol a jelölő családok maguk adják át a Varázspálcákat díjazottjaiknak. Segítőink az ünnepségen Rókusfalvy Lili műsorvezető és Dr. Tóth-Heyn Péter, gyermekdiabetológus, a SE Gyermekgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese lesznek.

A gyermekekre is gondolunk, így az átadó teljes ideje alatt színes programokkal várjuk őket.

Az idei ünnepségünk különlegessége, hogy Lackfi János költő 2017-ben az alapítványunknak írt versét ekkor mutatjuk be a nagy közönség előtt Zsurzs Kati színművésznő előadásában. Természetesen díjazottjainkat meg is ajándékozzuk egy-egy, Megyeri Annamária rajzaival illusztrált Cukiságok verseskönyvvel.

A Cukiságok című vers a kisgyermekek nyelvén mesél a gyermekkori cukorbetegségről, érzékenyít és információkat ad át a kisgyermekes szülőknek a tünetekről. Köszönjük Lackfi Jánosnak, hogy versével pro bono járult hozzá az ismeretterjesztéshez! - írták a közleményben.