• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Diplomák a Semmelweis Egyetemtől Hamburgban

Hírek Forrás: MTI

A budapesti egyetem hamburgi oktatási programja egyedülálló az Európai Unióban.

Végzett az első évfolyam a budapesti Semmelweis Egyetem (SE) és a németországi Asklepios kórházüzemeltető társaság hamburgi közös orvosképzésén, a diplomákat pénteken adták át a berlini magyar nagykövetségen.

Frank Ulrich Montgomery, a német orvosi kamara elnöke ünnepi beszédében kiemelte: az SE úgynevezett székhelyen kívüli oktatási programja többszörösen egyedülálló az Európai Unióban (EU). Páratlan, hogy egy állami fenntartású egyetem egy magáncéggel összefogva képez orvosokat, és az is egyedülálló, hogy az együttműködés határokon átívelő formát ölt, aminek révén az unió egyik országában működő egyetem egy másik tagállamban ad ki diplomát - mondta.

A diákok az első két évet Budapesten töltik, az SE-n szerzik meg az elméleti alapokat, további négy évig pedig az Asklepios hamburgi klinikáján tanulnak, ahol az elméleti tudás bővítése mellett a tudományos kutatásra és a gyógyítás gyakorlatára helyezik a hangsúlyt, illeszkedve a Németországban megszokott duális szakképzési rendszerhez.

Hamburgban 2008-ban kezdte meg a tanulmányokat az első évfolyam. Pénteken összesen 19 hallgatónak adta át a diplomát Szél Ágoston, az SE rektora a berlini magyar nagykövetségen.

Az újabb évfolyamokon már jóval többen tanulnak, az érdeklődés pedig rendkívüli, az évfolyamonkénti 50 helyre "Németországból, illetve Rigától egészen Pécsig" évente átlagosan 300-an jelentkeznek - mondta Jörg Weidenhammer, az Asklepios Medical School GmbH ügyvezető igazgatója az ünnepséget megelőző sajtótájékoztatón. A hallgatók az SE tanterve alapján tanulnak és magyar professzorok előtt teszik le a vizsgákat. A tandíj évente mintegy 14 ezer euró, ami a hamburgi intézményhez hasonló nyugat-európai képzési helyeken szokásos tandíjnak nagyjából a fele. A Németországban 44 ezer embert foglalkoztató, 140 kórházat és egyéb egészségügyi intézményt üzemeltető Asklepios Kliniken GmbH elsősorban az orvos-utánpótlás biztosítása céljából alakította ki az együttműködést a budapesti egyetemmel - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a hallgatók szabadon dönthetnek arról, hogy hol kezdik el szakmai pályafutásukat, az idén végzett diákok kétharmada mégis az Asklepiosnál vállal állást.

A közös képzés ötlete 2003 körül merült fel - fűzte hozzá Tulassay Tivadar, az SE korábbi rektora. Az együttműködés 2005-ben kezdődött. 2008-ra összeállt az oktatási program és megszerezték az akkreditációt, így az SE szervezeti keretén belül létrejött az első németországi nemzetközi orvostudományi kar.

Tulassay Tivadar elmondta: az SE-n 27. éve képeznek német diákokat. A túljelentkezés minden évben öt-hatszoros. Az egyetemen erősen gyakorlatorientált képzés folyik, ami nagy előny más nyugati intézményekkel szemben.

Jörg Weidenhammer hozzátette: azért esett a választásuk a budapesti egyetemre, mert "világviszonylatban is kiváló" képzést folytatnak és igen nagy tapasztalattal rendelkeznek a nemzetközi oktatási együttműködésben.

Legolvasottabb cikkeink