• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Dr. Salacz Tamás Professzor Úrtól búcsúzunk

Hírek 2023.01.04 Forrás: Weborvos Szerző:
Dr. Salacz Tamás Professzor Úrtól búcsúzunk

1933. július 19.-2022. december 31.

A magyar traumatológus társadalom számára szomorúan végződött a 2022. év. December 31-én elhunyt Salacz Tamás Professzor Úr, a magyar traumatológia egyik legnagyobb alakja, iskolateremtő tanára.

1951-ben érettségizett a budapesti Piarista Gimnáziumban. Élete végéig hű maradt alma materéhez. Az ott kapott tisztességet, becsületességet, hűséget és nem utolsósorban hitet élete végéig megőrizte, még a legnehezebb XX. századi évtizedekben is. 1992-96 között a Piarista Diákszövetség elnöke volt.

Tisztessége, becsületessége, hite mellett piarista neveltetése is hozzájárult ahhoz, hogy Prof. Dr. Salacz Tamás, az Országos Traumatológiai Intézet volt főigazgató-helyettes főorvosa Szent II. János Pál pápa 1991. évi magyarországi látogatása alkalmával a Szentatya felkért és vezető orvosa volt.

 

Egyetemi tanulmányait nem orvostanhallgatóként kezdte, hanem az agrártudományi egyetemen, mert érettségi után oda vették fel. 1953-ben kezdhette el egyetemi tanulmányait a Budapesti Orvostudományi Egyetemen, amit 1959-ben summa cum laude minősítéssel végzett el.

1959-től két évig a ceglédi kórház traumatológiai osztályán dolgozott, majd 1961-ben került vissza Budapestre, a Pest megyei Tanács Semmelweis Kórházának Sebészeti osztályára, ahol sebészetből tett szakvizsgát. Harmadik és egyben nyugdíjba meneteléig utolsó munkahelye 1965. november 1-től 1999. június 15-ig az Országos Traumatológiai Intézet volt.

Az akkor adjunctusi beosztásban dolgozó Manninger Jenő osztályán kezdett dolgozni és mellette vált az egyik legképzettebb traumatológussá. 1968-ban tette le a traumatológus szakvizsgát. Tudományos munkatárs, főmunkatárs volt, majd 1981-től osztályvezetőként dolgozott a későbbi legendás VIII. Mozgásszervi Osztályon 1999-ig.

1989. július 1-től az Országos Traumatológiai Intézet főigazgató-helyetteseként dolgozott. 1987-ben védte meg doktori értekezését. A Haynal Imre Orvostovábbképző Egyetemen 1988. december 2-án címzetes egyetemi docenssé, majd 1996-ban címzetes egyetemi tanárrá nevezték ki.

Számos alkalommal volt külföldi tanulmányúton, elsősorban német nyelvterületen, az ausztriai Vöcklabruckban, Bécsben a Lorenz Böhler traumatológiai intézetben, Németországban Ulmban, Bochumban. Csaknem minden kelet-európiai ország vezető traumatológiai centrumaiba eljutott. Hazai és nemzetközi kongresszusokon számtalan előadást tartott, bemutatva a magyar traumatológia eredményeit.

A Magyar Traumatológus Társaság egyik alapító tagja, 1966-tól haláláig volt társasági tagunk, több cikluson át vezetőségünk tagja, főtitkára, elnöke. A Traumatológus Szakmai Kollégium elnöki tisztségét 8 évig látta el a 90-es években. 1991-2021-ig az ETT (Egészségügyi Tudományos Tanács Igazságügyi Bizottsága) tagja volt.  

Nyugdíjazása után, az akkori Egészségügyi Miniszter, dr. Gógl Árpád több évtizedes, példamutató orvosi és traumatológusi munkájának elismeréseként Batthyány-Strattmann díjjal tüntette ki.

Az elsők között kapta meg a Magyar Traumatológus Társaság legmagasabb kitüntetését, a Lumniczer-díjat. 2019 októberében a Dr. Manninger Jenő Alapítvány Manninger Jenő Professzor Úr méltó tanítványaként részesítette Manninger díjban.

1999. június 15-től kérte nyugdíjazását. Példamutató számunkra, tanítványai, utódai számára az a pillanat, amikor nyugdíjba vonult. 1999. június 15-én az OTRI VIII. emeletének tantermében, ahogy a korábbi években mindig, levezette a délután 2 órakor tartott szakmai megbeszélést, konferenciát, majd a végén felénk fordult és egy mondattal elbúcsúzott az intézet munkatársaitól, megköszönve, hogy több, mint 30 évig itt dolgozhatott. Nem kért köszönetet, nem kért búcsúztatót. Rá oly jellemző módon, ilyen életpálya után is szerényen búcsúzott.

Salacz Professzor Úr ilyen ember volt, a legnemesebb értelemben példakép, tanítómester. A magyar traumatológia kialakulásának egyik legnagyobb alakja, tudósa, szervezője. Hitéből adódott végtelen szerénysége, önzetlensége. Sohasem magát helyezte előtérbe. Minden tudásával, hitével a betegeket gyógyította, oktatta a fiatal traumatológusokat, nevelt több főorvost a traumatológia számára és mindene volt szeretett intézete, az Országos Traumatológiai Intézet.

Példa számunkra betegszeretete, traumatológia iránti szeretete, intézetet iránti hűsége, családszeretete, tisztessége, becsületessége, önzetlensége. Igenis van pótolhatatlan kolléga, mester, tanító. Salacz Professzor Úr pótolhatatlan  traumatológus közösségünk számára.

Tisztelt Professzor Úr!

Intézeted, kollégáid, tanítványaid és nem utolsósorban betegeid nevében búcsúzunk Tőled.

Nyugodj békében!

Legolvasottabb cikkeink