• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

EBP: orvostechnikai és képalkotó eszközök a Szent Imre Kórháznak

Egészségpolitika 2019.09.17 Forrás: MTI
EBP: orvostechnikai és képalkotó eszközök a Szent Imre Kórháznak

Első lépésként 1,1 milliárd forintért képalkotó diagnosztikai eszközöket kapott a dél-budai kórház.

Az új egészségkultúra középpontjában a megelőzés kell, hogy álljon, e kormányzati szemlélet célja az, hogy az emberek minél hosszabb ideig élhessenek egészségben - mondta az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. Kásler Miklós a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban részt vett az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében beszerzett új diagnosztikai és terápiás műszerek bemutatásán. A dél-budai kórház számára az EBP forrásából 3 milliárd forintot biztosítanak, ebből 2,5 milliárdot orvostechnológiai eszközei fejlesztésére.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a megelőzés fontos része az egészségügynek, hiszen azzal betegségek jelentkezését lehet időben eltolni.

Kásler Miklós a kormányzati egészségpolitikában az alapellátás fejlesztését döntő fontosságúnak mondta, célnak pedig azt, hogy a diagnózist, majd a terápiák jelentős részét a betegek a lakóhelyükhöz minél közelebb tudják megkapni.

Ismertetése szerint a kormány az elmúlt években mintegy 500 milliárd forintot fordított a vidéki egészségügyi intézményekre, most pedig a központi régió fejlesztése van soron. Közölte, Budapest és Pest megye intézményeinek diagnosztikai és terápiás műszerparkjának megújítását a 2026-ig tartó, mintegy 700 milliárd forintos EBP keretében végzik el.

Elmondta, a régióban négy centrumkórházat alakítanak ki, ezek közül az egyiket a dél-budai térségben, zöldmezős beruházásként.

Bedros J. Róbert, a Szent Imre kórház főigazgatója, és a dél-budai centrumkórház beruházásával kapcsolatos feladatokért felelős miniszterelnöki megbízott a korszerű diagnosztikai eszközöket megköszönve azt hangoztatta, hogy a majdani centrumkórházba is "a jövő eszközparkját" építik majd be.

Hoffmann Tamás XI. kerületi polgármester azt közölte, első lépésként 1,1 milliárd forintért képalkotó diagnosztikai eszközöket, ezek között CT-ket, MRI és DSA gépeket kapott a 678 ággyal működő, éves szinten 300 ezer járó-, illetve 40 ezer fekvőbeteget ellátó kórház.

Mint mondta, folyamatban van egyebek mellett a műtéti, aneszteziológiai, intenzív, terápiás ellátás teljes eszközparkjának a cseréje. A fejlesztések megalapozzák, hogy a Tétényi úti intézmény a majdani dél-budai centrumkórház társintézményeként tudjon működni - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy Újbuda az elmúlt években saját forrásból 3 milliárd forintból fejlesztette saját ellátórendszerét. Alapvetően a gyermekháziorvosi rendelő megújítására, bővítésére fordítottak önkormányzati pénzeket, továbbá a gazdagréti védőnői szolgálat épületére, az alapellátási centrum kialakítására, azon belül egy egészségfejlesztési irodára.

Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője, kormánybiztos elmondta, kutatások szerint az egészségi állapotot 20 százalékban a genetika, 20 százalékban a környezeti hatások, 10-11 százalékban az egészségügyi ellátás minősége és csaknem 50 százalékban az életmód határozza meg.

Szerinte ez azt jelenti, hogy az egészség megőrzéséhez szövetségre van szükség az egészségügyet működtető, a betegségmegelőzést támogató állam, az egészségmegőrzést különböző helyi, például "sportos" programokkal is segítő önkormányzatok, az orvosok, valamint a saját egészségükre felelősen tekintő emberek között.

(A nyitóképen Tompa Tamás m.b. osztályvezető főorvos (b) beszél egy új röntgen angiográfiás készülék mellett az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében beszerzett új diagnosztikai és terápiás műszerek bemutatásán az újbudai Szent Imre Egyetemi Oktatókórház 2019. szeptember 17-én. Szemben Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (b3), Bedros J. Róbert, a Szent Imre kórház főigazgatója, és a dél-budai centrumkórház beruházásával kapcsolatos feladatokért felelős miniszterelnöki megbízott (b2), Tóvizi Attila, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgató-helyettese (b), Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP), a XI. kerület polgármestere (b4) és Simicskó István (KDNP), Újbuda országgyűlési képviselője, a hazafias és honvédelmi nevelésért, illetve az ezzel összefüggő beruházásokért felelős kormánybiztos (b5). MTI fotók: Soós Lajos)

Legolvasottabb cikkeink