• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Egészséges települések konferenciája

Hírek Forrás: Weborvos

A tavalyi pályázatokat májusban értékeli, az újabb pályázatokat pedig júniusában írja ki az Alapítvány

Az Egészséges Településekért Alapítvány 2005-ös megalakulása óta 41 millió forinttal támogatta azokat a falvakat és városokat, amelyek sikeres pályázati programot nyújtottak be lakóik egészségének fejlesztése érdekében. Az Alapítvány a 75 nyertes település és a támogató cégek képviselőinek részvételével rendezte meg 2006. február 10-én első országos konferenciáját. A tanácskozást azzal a céllal hívták össze, hogy a települések beszámoljanak a programok végrehajtásáról – és egymás tapasztalataiból tanulhassanak.

Dobrev Klára, az Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy az Alapítvány nem csak kiutalja a támogatásokat, hanem ellenőrzi a tervek megvalósítását is. A településeket tréningek segítségével készítik fel arra, hogy meg tudják teremteni maguknak a fejlesztésekhez szükséges forrásokat. Dobrev Klára a 2006-os tervekről elmondta: a tavalyi pályázatokat májusban értékeli, az újabb pályázatokat pedig júniusában írja ki az Alapítvány.

A konferencián elhangzott beszámolók között több olyan van, amely mintát adhat másoknak is a pályázatokhoz. A 329 lakosú Hottó község például közösségi összefogással, a helyi vállalkozó ingyenes segítségével épített kézilabdapályát és ültetett mellé fákat. A polgármester asszony pedig felajánlotta 2 havi tiszteletdíját. Tiszagyenda önkéntes, egymást segítő csoportjának megalakulása olyan kezdeményezés, amely minden olyan településnek jó ötletet nyújt, ahol magas a pszichés problémákkal küszködő lakosok száma. Kislőd községben pihenőpadokat tettek ki az idős, nehezen mozgó emberek számára, akiknek gondot jelentett eljutni a településen belül egyes épületekhez, mert út közben nem tudtak leülni, megpihenni. A padokra leülve alkalom nyílik a beszélgetésre, a pletykálkodásra is – ezért kapták a ,,pletykapad" nevet.


A települések támogatásán kívül az Alapítvány országszerte népszerűsítette az egészséges táplálkozást és a testmozgást. A Corvina Könyvkiadóval közös gondozásában február második felében jelenik meg a Könnyed magyar konyha c. új szakácskönyv. Ebben Frank Júlia gasztronómus receptjeivel azt kívánják bemutatni a háziasszonyoknak, miként lehet a hagyományos, magyar ételeket egészségesebb, korszerűbb eljárásokkal elkészíteni.


A könyvvel nem a bevételszerzés a célja az Alapítványnak, ezért is adják majd kb. 1500 forintért - a hasonlóan színvonalas, színes, képes könyvek 3000-5000 Ft körüli árban vannak. Az esetleges nyereséget az egészséges iskolai büfék kialakítását célzó programra fordítják majd.


Az Alapítvány tevékenységét az üzleti élet szereplőivel együttműködésben végzi, állami és önkormányzati támogatás nélkül. A 2005-ös Települési Egészségterv program az alábbi cégek támogatásával valósult meg: TEVA Magyarország Rt., MKB Bank Rt., T-Mobile Rt., ERSTE Bank Hungary Rt., Naturprodukt Kft., Allianz Hungária Biztosító Rt., Generali-Providencia Zrt, CIB Bank Rt., UNIQA Biztosító Rt., Raiffeisen Bank Rt., HP Magyarország Kft.

Legolvasottabb cikkeink