• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek

Hírek 2024.05.24 Forrás: Weborvos
Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek

A Szkizofrénia Világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet e komoly mentális betegséggel küzdők gondjaira.

Sokan tudnak olyan esetről az ismeretségi körükből, amikor valakinek a viselkedéséből eredően kedvezőtlen irányba változik a viszonya a környezetével. Szorongás, depresszió, egy kialakuló és egyre erősödő téveszme, esetleg alkohol- vagy drogproblémák – csak néhány példa arra, hogy mik terhelhetik meg egy ember családi, baráti viszonyait vagy a szakmájában való helytállását. Ezekben a problémákban közös az, hogy elkerülhetetlenül kiváltja a környezet egy részéből a negatív hozzáállást, és közös az is, hogy egy mentális betegség, a szkizofrénia következményei is lehetnek. 

A szkizofrénia egy összetett, krónikus mentális betegség, amelyet számos tünet jellemez, beleértve a hallucinációkat, a téveszméket, a dezorganizált viselkedést és beszédet.1,2 Ezek a szkizofrénia úgynevezett pozitív tünetei, emellett azonban az ugyancsak jellemző negatív tünetek (például csökkent érzelmi reagálóképesség, a motiváció és örömképesség hiánya) valamint a kognitív tünetek (a figyelem, a gondolkodás, a beszéd és kommunikáció zavarai) is nagymértékben hozzájárulnak a betegség súlyos következményeihez. A skizofréniával élők gyakran szembesülnek társadalmi elszigeteltséggel, a tüneteik megnehezíthetik a munkavégzést is, és a súlyosabb esetekben ez a létfenntartásban is gondokat okoz. 

Gyakori tévhitek a szkizofréniával kapcsolatban, hogy az tudathasadással és kettős, vagy többszörös személyiséggel jár, valamint az, hogy a szkizofréniával élők agresszívek, és veszélyesek a környezetükre. Ezek az alaptalan tévhitek is közrejátszanak abban, hogy sokan távolságtartással kezelik a szkizofréniával élőket, ezért elengedhetetlen a közösség bevonása és tájékoztatása a szkizofréniával kapcsolatban. 

Hányan élnek szkizofréniával? 

Nehéz pontosan megbecsülni a szkizofréniával érintettek számát, már csak a diagnózis összetettsége, más rendellenességekkel való átfedése és a diagnózisok meghatározásának különböző módszerei miatt is. A betegek száma a világ népességének 0,5 – 1 %-a lehet, és valószínűleg Magyarországon is ezzel az aránnyal lehet számolni.2 

A szkizofrénia pontos oka egyelőre nem ismert, de a kutatók úgy vélik, hogy a genetikának is szerepe van a betegség kialakulásában, ugyanis azoknál, akiknek a családjában előfordult szkizofrénia, nagyobb a valószínűsége ennek a rendellenességnek. Ezen felül kockázatot jelenthet a tudatmódosító szerek használata, az erősen stresszes környezet, vagy a születés előtt és csecsemőkorban a toxikus anyagoknak és vírusoknak való kitettség.3 

Diagnózis és kezelés 

Nincs egyetlen célirányos teszt a szkizofrénia megállapítására. Különböző jellegű vizsgálatok (pl. pszichiátriai vizsgálat, képalkotó módszerek) és az egyéni és családi betegségtörténet feltárása segíthet az orvosnak a szkizofrénia (vagy a tünetekért felelős más okok) megállapításában. Jelenleg a szkizofrénia nem gyógyítható, azonban vannak olyan kezelések, amelyek a tünetek súlyosságát csökkenthetik, akár jelentős mértékben is. 

A család és barátok szerepe kulcsfontosságú lehet a szkizofréniával érintettek támogatásában, az életkilátásaik javításában. Sokat segíthetnek a betegnek azzal, hogy tudatosítják bennük az orvosi ellátás szükségességét, elkísérik őket a kezelésekre, ösztönzik őket a gyógyszerek szedésére. Ezen felül a családtagok biztonságos és szeretetteljes környezetet biztosíthatnak a beteg számára, aki így érezheti, hogy meghallgatják és megértik a problémáit. A szkizofréniával élők segítésében aktív személyeknek ugyanakkor a saját mentális egészségükről sem szabad megfeledkezniük, és ehhez érdemes szakember támogatását igénybe venniük. 

A Szkizofrénia Világnapja célja, hogy a szkizofréniával élők és hozzátartozóik informálódjanak a szkizofréniáról, hogy jobban megértsék a betegséget és a kezelési lehetőségeket. A megfelelő tájékoztatás és az empátia elősegítheti, hogy a szkizofréniával élők teljesebb és boldogabb életet élhessenek. 

* * *

Forrás: 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4159061/

https://www.nimh.nih.gov/health/statistics/schizophrenia

https://www.healthline.com/health/schizophrenia#causes