• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egy Csepp Figyelem: új és folytatódó programok

Hírek 2019.05.21 Forrás: Weborvos
Egy Csepp Figyelem: új és folytatódó programok

Hétfőn elkezdődött a hagyományos Cseppont Patikahetek program is: mérés és mérőeszköz-akció a patikákban.

Hazánkban pontos adatokkal rendelkezünk a cukorbetegek kezeléséről az alapján, hogy hány beteg váltott ki a patikákban vércukorcsökkentő készítményt. Elmondható, hogy a diabéteszesek száma 2014-ig 71%-kal, 772 000-re emelkedett. Ugyanakkor az újonnan felismert esetek száma fokozatosan csökken” – mondta Prof. Dr. Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtótájékoztatóján. 2014-ben összesen 3 658 cukorbeteg alsó végtagját amputálták, mely pontosan napi tíz beavatkozást jelent. Leggyakrabban idegbántalom áll az amputációk hátterében, jelentős részük megelőzhető lenne - foglalták össze az elhangzottakat a szervezők.

Világviszonylatban minden harmadik cukorbeteg szenved valamilyen fokú szemészeti szövődménytől, így a diabétesz a leggyakrabban vaksághoz vezető betegség. A rendszeres szűrések mellett fontos, hogy az emberek tudjanak arról, hogy a 2-es típusú cukorbetegséget meg lehet előzni. Ennek jegyében indította el az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén is országos szűréseit Egyszer Élünk Körút néven. Novemberig a sárga szűrősátrak ott lesznek ismert futóversenyeken, fesztiválokon és családi napokon. Az alapítvány támogatóinak köszönhetően bárki megméretheti vércukrát, vérnyomását, véroxigén-, és koleszterinszintjét. A szűréseken a szakemberek a cukorbetegség szövődményeire, különösen a lábszövődményekre is felhívják a látogatók figyelmét, ebben partnerünk a Curiosa® sebkezelő gél gyártója a Richter Gedeon Nyrt.

Hétfőn elkezdődött a hagyományos Cseppont Patikahetek program is. Május 20. és június 2. között az egész évben elérhető vércukor-, vérnyomás-, koleszterinmérés mellett mérőeszköz-, és tesztcsík akció is várja az érdeklődőket az alapítvány logójával ellátott gyógyszertárakban.

Az alapítvány ingyenes családi egészségnapját, az Egy Csepp Világnapot november 17-én, vasárnap rendezi, neves fellépőkkel, ingyenes szűrésekkel és gasztroprogramokkal.

Idén folytatódik KiDS elnevezéssel az az iskolai oktatási program, melyet a Nemzetközi Diabétesz Szövetség 6-14 éves gyerekek, szüleik és tanáraik számára hozott létre, és a kezdeményezés mellett elkötelezett Sanofi - Aventis Zrt. felkérésére az Egy Csepp Figyelem Alapítvány valósít meg Magyarországon. A program tavaly egy úgy nevezett pilot programmal indult, melyben 5 iskola vett részt. A cukorbetegség megismerésére, a 2-es típusú diabétesz megelőzésére és a diabétesszel élő gyerekek elfogadására irányuló iskolai programban a szakemberek mellett idén is olyan hírességek is részt vesznek majd, mint Erős Antónia és Szellő István.

A KiDS mellett tovább folytatódik az alapítvány másik ingyenes képzése, a már több mint 5 éve futó „Belevalók”. Célja, hogy az óvópedagógusokat és tanítókat felkészítse a cukorbeteg gyerekek körüli mindennapi feladatokra. Eddig 51 állomáson csaknem 3600 pedagógus szerzett ismereteket a cukorbeteg kicsik gondozásáról. Szakmai partnerként a Magyar Diabetes Társaság, az Oktatási Hivatal és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége segíti a „Belevalókat”, amely az ELTE hivatalos képzési programja is. A „Belevalók” támogatója évek óta a 77 Elektronika Kft. és második éve a Sanofi-Aventis Zrt. is segíti a program megvalósulását.  

Az alapítvány egyik legnépszerűbb programjában, a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen idén is 5 döntős kreációt választott ki a Bechmann György cukrászmester által vezetett zsűri. Június közepén döntik el, melyik torta lesz a győztes. Nyáron pedig indul a hobbicukrászok háziversenye.

 

Legolvasottabb cikkeink