• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Egyetemi ápolóképzést indítanak Székelyudvarhelyen

Hírek 2022.04.01 Forrás: MTI
Egyetemi ápolóképzést indítanak Székelyudvarhelyen

Az ősszel indítandó ápolói képzés magasabb fokú diplomát ad, mint a Székelyudvarhelyen jelenleg is zajló posztliceális képzés.

Egyetemi ápolóképzés és egészségügyi menedzserképzés őszi indítását jelentették be pénteken Székelyudvarhelyen a Pécsi Tudományegyetem, a városban működő Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ, valamint a Nemzetstratégiai Kutatóintézet képviselői.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetője olyan álomnak tartotta a képzés beindítását, amire néhány éve még gondolni sem mertek a helyi szakemberek. Mint felidézte: a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központban (SZÉK) 1998 óta, amikor még ő volt a város polgármestere, folyamatosan indultak egyetemi képzések magyarországi partnerintézményekkel közösen. A Pécsi Tudományegyetem immár a hatodik magyarországi partnere a SZÉK-nek. Azt is megemlítette: a székelyudvarhelyi képzéseket mindig a magyarországi oktatási rendszerben akkreditáltatták, és segítették a végzősöket a diplomájuk honosításában. Ezzel szemben a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyeteml (EMTE) román akkreditációt szerzett a képzéseinek.

Ágoston István, a Pécsi Tudományegyetem dékáni megbízottja elmondta: a koronavírus-világjárvány ráirányította a figyelmet arra, hogy egy ország akkor tud megküzdeni a kihívásokkal, ha jó egészségügye, magasan képzett egészségügyi szakdolgozói vannak. Hozzátette: az elindítandó képzések egy része távoktatásban, másik része jelenléti oktatásban indul, és számítanak a helyi szakemberekre is.

Verzár Zsófia, az egészségtudományi kar dékánhelyettese elmondta: Pécsen EU-támogatással sikerült létrehozni egy olyan MediSkillsLabot, amely intenzív terápiás szakemberek, aneszteziológusok képzését biztosítja. Hozzátette: hasonlót szeretnének Székelyudvarhelyen is létrehozni.

Újságírói kérdésre Szász Jenő tisztázta: az ősszel indítandó ápolói képzés magasabb fokú diplomát ad, mint a Székelyudvarhelyen jelenleg is zajló posztliceális képzés. Megoldandó feladatnak tekintette, hogy a román állami rendszerben működő posztliceális ápolóképzés végzősei úgy folytathassák a tanulást a pécsi egyetemi képzésen, hogy a tanulmányaik egy részét elismerik.

Ilyés Ferenc, a SZÉK vezetője újságírói kérdésre elmondta: a Felveteli.ro internetes oldalon április 20. után teszik fokozatosan közzé a szakok elindításával kapcsolatos közérdekű információkat.

Legolvasottabb cikkeink