• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Egyetlen Covid-teszt sem lett pozitív az úszó világkupán

Regionális hírek 2021.10.11 Forrás: Semmelweis Egyetem
Egyetlen Covid-teszt sem lett pozitív az úszó világkupán

Példa nélküli, hogy egy ekkora nemzetközi bajnokságon egyetlen koronavírusteszt sem lett pozitív.

A Semmelweis Egyetem 56 dolgozója vett részt a Duna Arénában rendezett FINA úszó világkupa orvosszakmai biztosításában az elmúlt napokban. A több mint kétezer elvégzett PCR- és antigén teszt mindegyike negatív eredményt mutatott, amire még nem volt példa az elmúlt másfél évben az intézmény által biztosított húsz, buborék-modellben megvalósuló sportrendezvényen - adta hírül az egyetemi portál.

A pandémia kitörése óta a FINA rövidpályás úszó világkupasorozat budapesti állomása volt a huszadik olyan sportesemény, amelynek buborék-modelljéért, járványügyi, valamint orvosszakmai biztosításáért a Semmelweis Egyetem felelt. A versenyhez kapcsolódó buborékban összesen 912 sportoló, edző és a hozzájuk kapcsolódó személyzet vett részt, annak érdekében, hogy minimalizálják a koronavírussal való megfertőződés esélyét - emlékeztettek.

A viadalra a részvevők csak előzetes PCR-teszttel érkezhettek, a verseny helyszínén pedig újabb PRC- és antigénteszt következett, amit a világkupa közepén újra megismételtek. A külföldi versenyzők esetén a hazautazás előtt is újabb tesztre volt szükség, így összességében a Semmelweis Egyetem 1346 PRC- és 897 antigénteszt elvégzésben működött közre az esemény ideje alatt.

A Semmelweis Egyetem 56 fős orvosszakmai csapatában orvostanhallgatók, rezidensek, nővérek, orvosok és adminisztratív feladatok ellátók egyaránt részt vettek. Az egészségügyi szakemberek feladatkörébe nemcsak a tesztek elvégzése tartozott, orvosok és nővérek az esetleges sérülések miatt is készenlétben álltak, de a verseny szerencsére sérülések nélkül zajlott le.

Az egész világkupa rendkívül jól szervezetten és gördülékenyen ment, a sportolók nagyon fegyelmezettek voltak. Külön öröm, hogy egyetlen úszó sem sérült le, és példa nélküli, hogy egy ekkora nemzetközi bajnokságon egyetlen koronavírusteszt sem lett pozitív amellett, hogy a verseny mindvégig nyitott volt az oltási igazolvánnyal rendelkező nézők előtt” – összegezte dr. Merkely Béla rektor, a világkupa orvosi csapatának vezetője.

“Fantasztikus Világkupát rendeztünk, a hozzánk érkezett vendégek nem győztek hálálkodni, hogy végre közönség előtt, ennyire profi szervezés mellett versenyezhettek” – mondta Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség olimpiai bajnok elnöke. “Ez leginkább annak köszönhető, hogy egy rendkívül összeszokott csapat dolgozik évek óta a versenyeinken, akiknek a munkáját a FINA is maximálisa elismeri. Ennek a csapatnak az egyik legfontosabb pillére a Merkely Béla rektor úr által vezetett egészségügyi team, amelynek idén is rengeteget köszönhetünk. Hálánkat úgy is igyekeztünk kifejezni irántuk, hogy az első versenynapon ők is vízbe ugorhattak a frontvonalban dolgozók váltóversenyében; elmondásuk alapján nagyon élvezték az eseményt. Az pedig, hogy pozitív eredmény nélkül zárultak a tesztelések, azt bizonyítja, hogy nem csak magas színvonalú, hanem biztonságos versenyt is rendeztünk” – zárta gondolatait a sportvezető.

(Nyitókép: Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)