• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egymilliárd font az angol háziorvosoknak

Hírek Forrás: eski.hu

A megkérdezett orvosok fele úgy vélte, praxisa a jelenlegi állapotban nem képes megfelelő betegellátást nyújtani.

Az angliai egészségügyi szolgálat működésének felügyeletéért és az alapellátás szolgáltatásainak vásárlásáért felelős NHS England évenként extra 250 millió fontot fektet be a háziorvosi rendelőkbe az elkövetkezendő négy évben. A hatóság eleget tesz az NHS ötéves jövőképében 2014-ben tett ígéretének, hogy az alapellátás további finanszírozásban fog részesülni. Az 1 milliárd font befektetés célja a háziorvosi rendelők fejlesztése, a praxisok technológiai támogatása, a praxishelyiségek bővítése és az idős emberek ellátásának javítása - olvasható az eski.hu portálon.  

Az Alapellátási Infrastruktúra Alapon (PCIF) keresztül a GP-k (háziorvosok) ajánlatokat tehetnek rendelőjük javítására vagy a már meglevő épületeik fejlesztésével, vagy újak létrehozásával. Az első évben a pénz várhatóan a már folyamatban levő projektek felgyorsítását segíti elő. A befektetési pénzek pályázásához a háziorvosoknak demonstrálni kell, hogy a praxis hogyan képes biztosítani a kapacitást a tevékenység javulására, hogyan szolgál pénzértékkel és javítja az időseknek nyújtott hozzáférést és szolgáltatásokat.

Az új finanszírozás felgyorsítja az infrastruktúra bővítését célzó befektetést és a technológia hatékonyabb felhasználását, rövid távon pedig a kapacitás és a hozzáférés közvetlen problémáit érinti, és lefekteti a közösségi környezetben nyújtandó integráltabb ellátás alapjait.

A Brit Orvosszövetség nemrégiben végzett felmérése szerint tíz praxisból öten vélték úgy, hogy a praxis jelenlegi állapotában nem képes megfelelő betegellátást nyújtani. Simon Stevens, az NHS England vezérigazgatója szerint az egészségügyi szolgálatnak az elkövetkezendő öt évben erősebb GP szolgáltatásokra lesz szüksége, ezért az alapellátási infrastruktúra megújítása döntő fontosságú.

Az 1 milliárd font értékű befektetés részeként 10 millió fontot különítenek el az alapellátás munkaerejének bővítésére. A pénzösszeget új háziorvosok toborzására, a pályát elhagyni készülők megtartására és a háziorvosi praxisba való visszatérés ösztönzésére használják majd. A GP-k számának növelése mellett az NHS England finanszírozását az alapellátásban dolgozók más csoportjainak fejlesztésére is felhasználják, mint pl. ápolók és gyógyszerészek.

A GP hiányban szenvedő területeken az újonnan képzett orvosokat úgy ösztönzik a háziorvosi pálya választására, hogy felajánlanak nekik további egyéves képzést egy kapcsolódó klinikai területen, mint gyermekgyógyászat, pszichiátria, bőrgyógyászat vagy sürgősségi orvoslás. Mindezt egy, a végzős orvosokat célzó országos marketing kampánnyal fogják támogatni a háziorvosi karrier előnyeinek kidomborítására.

A pályát elhagyni szándékozó vagy nyugdíjra készülő GP-k megtartására egy részidejű munkarendszert terveznek bevezetni, amely lehetővé teszi a módosított munkateherrel való praktizálást. A háziorvosi praxisba való visszatérés ösztönzésére az NHS England és a Health Education England a pályára visszatérő orvosok (külföldről visszatérő orvosok, pályát szüneteltetők) különböző szükségleteit figyelembe véve nyújt támogatást.

Legolvasottabb cikkeink