• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egymilliárdos beruházás - da Vinci a Wáberer Medical Centerben

Hírek 2023.09.27 Forrás: Weborvos
Egymilliárdos beruházás - da Vinci a Wáberer Medical Centerben

A robotasszisztált műtétek segítségével minimalizálható a fertőzés lehetősége, lerövidül a műtét utáni kórházi tartózkodás.

Elsőként a magánegészségügyben a Wáberer Medical Centerben (WMC) is elérhető a da Vinci robotsebészeti eszköz. Az egymilliárd forintos beruházással beszerzett robotot kedden mutatták meg a sajtónak. A magánklinika közleménye szerint a WMC évente csaknem 200 műtéthez tervezi bevetni a da Vinci robotot.

„Először az urológiai, majd idővel a nőgyógyászati és általános sebészeti műtéteknél fogjuk használni a robotot” – mondta prof. dr. Tenke Péter, urológus, aki komoly hazai és nemzetközi tapasztalatok birtokában elsőként műt majd a Wáberer Medical Centerben a da Vinci robottal.

„A robotasszisztált műtéteknek számos előnye van, mind a páciensre, mind az orvosra, és a robotot üzemeltető egészségügyi intézményre nézve is. – folytatta a szakorvos - A robotsebészet során a sebész négy robotkarral dolgozik, amik olyan eszközöket mozgatnak, amelyek csuklószerű végződései az emberi csukló mozgásterjedelmét messze meghaladják. Az operáció így sokkal precízebb beavatkozásokra képes a milliméter töredékének pontosságával. A sebész kezének mozdulatát analizáló szoftver pedig képes kiszűrni a bizonytalan mozgásokat, a kézremegést, ezzel precízebbé és biztonságosabbá válik az eljárás., kiszűrhetőek az esetleges komplikációk, a vérveszteség mértéke nagyságrendekkel csökkenthető, a sebész mozgástere pedig kiterjesztettebbé válik, mint egy laparoszkóppal végzett műtét esetén. Ezek eredményként gyorsabb lehet a gyógyulás és ezáltal rövidebb lehet a műtét utáni kórházi tartózkodás is” – tette hozzá a professzor.

A sebészeti robotokat majd’ 30 éve alkalmazzák 6 kontinensen, 70 országban. Népszerűségét mutatja, hogy a világon mintegy 7500 robot segíti a 60 000 képzett sebész munkáját, akik a da Vinci segítségével már több, mint 12 millió sikeres beavatkozást végeztek el. A robotok elterjedése új fejezetet nyitott a sebészetben, ugyanis az orvos már nem a beteggel érintkezve végzi a műtétet, hanem egy úgynevezett sebészi konzolon keresztül irányítja a páciens testébe vezetett robotkarokon lévő eszközöket. A laparoszkópos eljáráshoz képest a robot karjai keskenyebbek, behajlíthatók, 3 tengely körül mozoghatnak, így a műtéti terület könnyedebben hozzáférhetővé válik, kamerája pedig 3 dimenziós képet mutat a műtéti területről, 10-12 szeres nagyításban.

A robotsebészet már itthon sem ismeretlen eljárás, Magyarországon az első robotasszisztált műtéti eljárásokat 2022-ben kezdték meg az Országos Onkológiai Intézetben, majd a Jahn Ferenc Kórházhoz, a Semmelweis Egyetemhez és a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjához is került egy-egy eszköz.

„A WMC megalapítása óta fő célkitűzésünk, hogy teljeskörű ellátást, széles szolgáltatási palettát biztosítsunk a pácienseinknek az elérhető legmagasabb színvonalon, modern, 21. századi eszközparkkal” – mondta Wáberer György alapító-tulajdonos. „A tulajdonosi kör egyetértésben a prevenció elkötelezett híve, hiszünk a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságában, ugyanakkor az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy ez a preventív személet még nem terjedt el eléggé a lakosság körében és a gyógyulás most még sokszor csak sebészi beavatkozások útján valósulhat meg. Ezeknek a beavatkozásoknak a hatékonyságát, a gyógyulási idő csökkentését pedig a legjobb szakemberekkel és a legmodernebb technológiával lehet csak támogatni. A sebészet esetében ezt többek között a da Vinci eszköz beszerzése jelentette. Ráadásul egy ilyen modern eszközzel további kiváló szakemberekkel tudunk bővülni” – tette hozzá Wáberer György.

„Azt prognosztizáljuk, hogy az egészségügyben a mesterséges intelligencia forradalmi változásokat fog hozni az elkövetkezendő 10 évben. Ezeket a trendeket folyamatosan nyomon követjük és törekszünk arra, hogy az újdonságokkal mielőbb fejleszthessük a saját szolgál- tatásainkat, eszközparkunkat. Ennek egyik oka, hogy innovatív szemléletünkkel is támogassuk annak a lehetőségét, hogy a szakma kiválóságaival dolgozhassunk együtt, másrészt, hogy ezzel pácienseik számára a lehető legmagasabb szintű szolgáltatásokat biztosítsuk” – mondta dr. Mári Róbert, a WMC ügyvezető igazgatója.

Kapcsolódó hírek