• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Egyre többen tiltatják ki magukat a játéktermekből

Lapszemle 2019.09.11 Forrás: magyarhirlap.hu
Egyre többen tiltatják ki magukat a játéktermekből

Az önkitiltás önmagában nem elég, komplex kezelésre van szükség. Segélyvonal is működik.

A Szerencsejáték Felügyelet adatai szerint egyre többen élnek évente a jelentős önkorlátozás lehetőségével. A Magyar Hírlapnak nyilatkozó addiktológus szerint ez az opció hasznos, a teljes gyógyuláshoz azonban többre van szükség.

Magyarországon a szerencsejáték- függőségben szenvedők 2016. ja­-nuár 1. óta tehetnek jelentős önkorlátozó nyilatkozatot a Szerencsejáték Felügyeletnél. Ennek értelmében egy vagy több szerencsejáték fajtára vagy adott szervezőkre – így kaszinókra vagy játéktermekre – kiterjedően önmagukat tiltatják el szenvedélyük tárgyától egy, három, esetleg öt évre.

Az önkorlátozás megjelenése óta évente egyre többen élnek a lehetőséggel – derült ki a Szerencsejáték Felügyelet lapunknak megküldött adataiból. A hozzájuk beérkező nyilatkozatok alapján 2016-ban összesen hetvenhatan éltek az önkitiltással, 2017-ben kilencvennyolcan, tavaly pedig kétszáztizennyolcan. Az év első felében százötvenen kívántak gátat szabni játékszenvedélyüknek, 2018 hasonló időszakában ez a szám százhét volt. Vagyis úgy tűnik, a tendencia folytatódik. 

Hogy miért döntenek az önkorlátozás mellett egyre többen, arra kutatások hiányában csak tippelni lehet. Ott lehet a családi nyomás is a háttérben, de az is, hogy belátja a játékos, hogy külső korlátok segíthetnek neki, mivel egyedül nem képes ellenállni a késztetésnek – nyilatkozta a lapnak Demetrovics Zsolt addiktológus. Az ELTE professzora szerint fontos látni, a játékszenvedély olyan betegség, ahol a visszaesés kockázata rendkívül magas, és olyan esetekben, amikor az érintett visszazuhanna, az önkorlátozás hasznos „mankó” lehet, hogy ezen a mélyponton átlendüljenek. Ugyanakkor megjegyezte, az önkitiltás – amely lehetőséget egyébként érdemes lenne szélesebb körben ismertté tenni – önmagában nem elég, komplex kezelésre van szükség, amelynek a gyógyszerek, a pszichoterápia és a sorstárssegítő csoportok éppúgy része, mint a jogi és fizikai korlátozások. Hangsúlyozta, az ELTE fenntart egy Szerencsejátékos Segélytelefont is, amely a 06 1 411-6778 telefonszámon hívható.

Legolvasottabb cikkeink