• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Együtt erősebbek vagyunk a rák elleni küzdelemben

Hírek 2024.02.05 Forrás: Weborvos
Együtt erősebbek vagyunk a rák elleni küzdelemben

Az OOI által összeállított Nemzeti Rákellenes Program fő célkitűzés, hogy 2030-ig együtt 10%-kal csökkenthetjük a daganatok okozta halálesetek számát.

Egészségügyi szakemberek, civil szervezetek és az érintett közösségek világszerte összefognak a rák elleni küzdelemben. Ez a nap arra emlékeztet minket, hogy a rák globális, nemzetközi probléma, amely minden kontinensen érinti az emberek életét - írta az Országos Onkológiai Intézet (OOI) a Rákellenes Világnapon kiadott közleményében.

Nem véletlen, hogy az Európai Unió európai rákellenes programja (Europe Beating Cancer Plan) és az európai rákellenes misszió (Cancer Mission) kiemelt egészségügyi problémaként kezeli az onkológiát és a programok egyik zászlóshajója, hogy 2025-ig minden európai uniós országban létrejöjjön legalább egy mindenre kiterjedő, úgynevezett komprehenzív onkológiai központ. Ezen a területen Magyarország a kelet- és közép-európai régióban mintaként szolgál, hiszen régiónk első komprehenzív onkológiai központja 2008 óta az Országos Onkológiai Intézet (OOI). Az OOI nemcsak hazánk vezető onkológiai, diagnosztikai, terápiás, oktatási és kutatási központja, hanem az európai uniós pályázatok segítségével motorja és koordinátora lehet a hazai és közép-kelet-európai országok komprehenzív onkológiai központjainak és azok hálozatának kialakításában.     

Az Országos Onkológiai Intézet célja mindennapi tevékenységével és elkötelezettségével, hogy hozzájáruljon a társadalmi tudatosság növeléséhez, előtérbe helyezve a daganatos betegségek megelőzését, szűrését és korai felismerését, leghatékonyabb kezelését és az érintett közösségek támogatását. Az intézet minden munkatársa arra törekszik, hogy a betegek részére biztosítsa a legmagasabb színvonalú ellátást és támogatást a daganatos betegség elleni küzdelemben.

A társadalmunkra nehezedő rákteherrel szemben csak társadalmi összefogással, kormányzati támogatással és a civil és betegtámogató szervezetek bevonásával vehető fel sikerrel a harc. Továbbra sem engedhetünk az OOI által összeállított Nemzeti Rákellenes Program fő célkitűzéséből: 2030-ig együtt 10%-kal csökkenthetjük a daganatos betegségek okozta halálesetek számát! - áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink