• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Együttműködési megállapodás a SE és a Pfizer között

Regionális hírek 2021.05.27 Forrás: Semmelweis Egyetem
Együttműködési megállapodás a SE és a Pfizer között

Az egyetemen 2020-ban 134 új klinikai vizsgálat indult, a most megkötött megállapodásnak köszönhetően jelentősen emelkedhet ez a szám.

Együttműködési megállapodást írt alá a Semmelweis Egyetem és a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft., melynek célja a gyógyszeripari kutatás-fejlesztések elősegítése, ezáltal pedig a hazai betegek gyógyulásának támogatása- tudósított az egyetem portálja.

A gyógyszerfejlesztés rendkívül hosszú útjának egyik legfontosabb eleme a humán klinikai vizsgálat. Napjainkban világszerte végeznek ilyen kutatásokat, azonban az erőforrások azokra az országokra összpontosulnak leginkább, ahol a klinikai kutatások rendszere előrehaladott és megfelelő minőségű. Döntő tényező a megbízható, kiváló minőségű kutatási helyszínek száma is, ahol a szükséges szakértelem is rendelkezésre áll.

„Áttörések, melyek megváltoztatják a betegek életét. A Pfizer kutatóit és gyógyszerfejlesztőit ez a cél vezérli: olyan készítmények kifejlesztése, amelyek jelentősen javítják az emberek életminőségét.” – mondta el az eseményen dr. Vereckei Péter, a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója, majd hozzátette: „Büszkék vagyunk a Semmelweis Egyetemmel kötött megállapodásra, és azon dolgozunk, hogy az egyetem és Magyarország továbbra is megőrizze előkelő helyét a klinikai vizsgálatok nemzetközi porondján. Azon országok között, ahol a Pfizer működik, hazánk folyamatosan az első 10 ország között szerepel az elindított klinikai kutatások számát tekintve, 2014 és 2018 között, a Pfizer 16.4 milliárd forintot költött Magyarországon klinikai kutatásokra, 2019-ben 1 milliárd 239 millió forint értékben vettük igénybe hazai szakemberek és intézmények kutatási szolgáltatásait, új terápiás eljárások és gyógyszerek kifejlesztését célzó kutatásainkban.”

„A Pfizer INSPIRE programjának (Investigator Networks, Site Partnerships and Infrastructure for Research Excellence) célja hosszú távú együttműködések kialakítása a magas színvonalú munkát végző klinikai vizsgálati helyekkel.” – hangsúlyozta Bató Zoltán, a Pfizer klinikai vizsgálatokért felelős szakembere. Kiemelte, hogy a vállalat különféle betegségcsoportokban csak az elmúlt 5 évben már több mint 20 klinikai vizsgálatot folytatott le a Semmelweis Egyetem bevonásával, a megállapodással pedig tovább erősödik az együttműködés.

Az, hogy egyetemünk a világ legkiválóbb klinikai vizsgálatokat végző kutatóhelyei közé került, szakmai felkészültségünk, nemzetközi elismertségünk bizonyítéka – emelte ki dr. Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem rektora hangsúlyozta: a klinikai vizsgálatoknak – mint minden kutatásnak – a végső célja, hogy minél több beteg számára tudjanak az orvosok hatékony terápiát biztosítani. Az egyetemen 2020-ban 134 új klinikai vizsgálat indult, a most megkötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően jelentősen emelkedhet ez a szám a következő években. Ez hozzájárul az intézmény kutatási teljesítményének növekedéséhez is, ezáltal újabb lendületes lépés afelé, hogy a Semmelweis Egyetem a világ 100 legjobb felsőoktatási intézménye, Európa 5 legjobb gyógyító egyeteme közé kerüljön.

Mivel a rangsorokban elért eredményekben meghatározó szerepe van a kutatás-fejlesztés és innováció területének, a Semmelweis Egyetem stratégiai célkitűzése az egyetemen folyó tudományos tevékenység minőségének, hatékonyságának, volumenének és bevételt termelő képességének a növelése – emelte ki dr. Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes, Hozzátette: ennek érdekében új rendszert alakít ki az egyetem a KFI terület támogatására, amely keretében a klinikai vizsgálatokhoz kapcsolódó tevékenységeket is összehangolják. Az innovációs teljesítmény növelésében emellett kulcsszerepet játszanak az ipar és az egyetemi, tudományos szféra közötti együttműködések is, amire jó példa a mostani megállapodás – emelte ki a rektorhelyettes.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Legolvasottabb cikkeink