• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Együttműködik a Semmelweis Egyetem, az ITM és a Novartis Hungária

Hírek 2022.03.21 Forrás: Weborvos
Együttműködik a Semmelweis Egyetem, az ITM és a Novartis Hungária

A most aláírt megállapodás tudományos kutatási lehetőséget teremt számunkra a kardiológia és a szemészet területein.

Együttműködést indít a Semmelweis Egyetem, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Novartis Hungária annak érdekében, hogy az egészségügyi és technikai-digitális innováció nagyobb szerepet kapjon a közegészségügyben. Az erről szóló együttműködési megállapodást az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, György László, a Semmelweis Egyetem rektora, dr. Merkely Béla és a Novartis Hungária ügyvezető igazgatója, Matt Zeller ma írta alá a Semmelweis Egyetemen - tudatta a Novartis közleményben.

„A most aláírt megállapodás olyan tudományos kutatási lehetőséget teremt számunkra a kardiológia és a szemészet területein, melynek eredményei belátható időn belül a betegellátásban hasznosulnak majd. Fontos tényező az is, hogy ez a lehetőség még szorosabb együttműködést biztosít számunkra a tudományos együttműködés és innováció terén” – fogalmazott az együttműködés kapcsán dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. 

A dokumentum három területen irányoz elő együttműködést a jövőben.

 

1. pillér: együttműködés a klinikai kutatások területén

Az együttműködés első pilléreként az aláírók a Semmelweis Egyetemen zajló klinikai kutatásokhoz kapcsolódóan tettek vállalásokat: cél, hogy növeljék a klinikai kutatásokhoz való hozzáférést, továbbá hogy a technológiai-digitális innovációk nagyobb szerepet kapjanak a klinikai kutatásokban.

2. pillér: vezető szerep a sejt- és génterápiák területén

Az aláírók célul tűzték ki továbbá, hogy biztosítják Magyarország vezető szerepét a sejt- és génterápiák területén; ennek jegyében a Semmelweis Egyetem a világ azon kevés egészségügyi intézményeinek egyikévé válik, ahol a legmodernebb és legkülönbözőbb sejt- és génterápiás megoldások lesznek elérhetőek a betegek számára. Az együttműködés két terápiás területen veszi kezdetét. Egyrészt a Semmelweis már ma is Európa egyik vezető génterápiás központja a gerincvelői izomsorvadás (SMA) kezelésében szerzett tapasztalatával. Ezt a szerepet erősíti tovább azzal, hogy segíti a gerincvelői izomsorvadás (SMA) újszülöttkori szűréséről szóló országos mintaprogram beindítását. Másrészt a szemészet területén kiterjesztik az örökletes retinabetegségek szűrését az örökletes retinabetegségben szenvedő páciensek azonosítására. Ezen túl a Semmelweis Egyetem létrehoz egy kezelőcentrumot a retinális disztrófia kezelésére, ahol lehetővé válik a legújabb génterápiás eljárásokhoz való hozzáférés is.

3. pillér: egy 50 ezer főt érintő mesterséges intelligenciára és gépi tanulásra építő szív- és érrendszeri népegészségügyi program

A kardiovaszkuláris megbetegedések minden ötödik embert érintenek Magyarországon, és évente mintegy 60 ezer ember halálát okozzák – ezért mindhárom fél egyetért abban, hogy az innovációnak helye van ezen a területen. A háromoldalú együttműködés harmadik eleme egészen újszerű módon közelít a szív- és érrendszeri betegségekhez: a legújabb kutatásokkal összhangban, innovatív adatelemzési, mesterségesintelligencia- és gépitanulás-alapú megoldások segítségével, valamint a betegek és az egészségügyi dolgozók edukációjával igyekeznek áttörést elérni Magyarországon a betegséggel való küzdelemben. A program célja, hogy az első három évben 50 ezer beteget érjenek el, és új módszereket találjanak a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésére és kezelésére országos szinten.

„Kardiovaszkuláris kutatás területén a világ 55, az Európai Unió első 15 legjobb egyeteme között van a Semmelweis Egyetem, mindez azért olyan fontos, mert hazánkban ezek a népbetegségnek számító kórképek a vezető halálokok Magyarországon. Ezért kiemelt jelentőségű a kardiovaszkuláris terület folyamatos és innovatív fejlesztése és az, hogy európai szinten is a legerősebbek közé tartozzunk ebben a diszciplínában” – mondta a népegészségügyi program kapcsán dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

“Ez az együttműködés bizonyítéka annak, hogy az egyetemi modellváltás gyorsabb, kreatívabb, modernebb együttműködési lehetőségeket teremt a felsőoktatás, az ipar és a kormányzati szektor között. A központ példaértékű lesz a génterápiák, a digitális klinikai fejlesztések, a mesterséges intelligencia használatában, és ezeket rövid időn belül a betegek és a társadalom javára tudjuk majd felhasználni” – tette hozzá György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

„Büszkék vagyunk rá, hogy részei lehetünk ennek az állami és piaci szereplőket átfogó, úttörő együttműködésnek. A magyar egészségügyi rendszer előtt álló kihívások, különösen az olyan sürgető betegségek esetében, mint a kardiovaszkuláris és a ritka betegségek, formabontó, innovatív megközelítéseket és megoldásokat igényelnek; hiszünk abban, hogy ez a partnerség új utakat jelöl ki az egészségügyi és innovációs ökoszisztéma számára, ami végső soron minden magyar beteg érdekét szolgálja majd” – jegyezte meg Matt Zeller, a Novartis ügyvezető igazgatója.

Legolvasottabb cikkeink