• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Együttműködik a Szegedi Tudományegyetem és a GE

Regionális hírek 2020.02.26 Forrás: Szegedi Tudományegyetem
Együttműködik a Szegedi Tudományegyetem és a GE

Az együttműködés célja többek között a mesterséges intelligencia orvosi alkalmazási lehetőségeinek feltárása.

Megállapodás aláírásával erősítette meg az elmúlt évek együttműködését a GE Healthcare Magyarország Kft. és a Szegedi Tudományegyetem szerdán. A közös munkával biztosítják a szakember-utánpótlást, az SZTE szakember-képzésének, továbbképzésének és működésének támogatását, továbbá az egészségipari kutatás és fejlesztés, illetve az ennek eredményeképpen létrejövő technológiák, szellemi termékek innovatív hasznosítását - derül ki az egyetem közleményéből.

Mint írják: a célkitűzés megvalósítását az SZTE országosan kimagasló klinikai jártasságára és szakértői bázisára, valamint a GE Healthcare Magyarország Kft. egészségügyi informatikai és adatfeldolgozási gyakorlatára építve kezdik meg, ezzel magasabb szintre emelve a digitális egészségügyi együttműködést is. A megállapodás célja, hogy az ipari kutatás-fejlesztési projektek közötti együttműködési lehetőségek feltárása és kiaknázása által olyan közös munka valósuljon meg, amely érdemben hozzájárul az SZTE és a GE Healthcare Magyarország Kft. sikereihez.

Az együttműködési megállapodás aláírásakor prof. dr. Rovó László, az SZTE rektora kiemelte, hogy az egészségüggyel nemcsak tantermekben és kutatólaborokban foglalkoznak az egyetemen, hanem a város, illetve a régió első számú betegellátó központja is az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja. Éppen ezért fontos feladat nyitni a külvilág felé, vagyis minél több hazai és nemzetközi intézménnyel, illetve vállalattal hosszú távú együttműködést kezdeményezni és kialakítani. Másik feladat megőrizni az SZTE-n folyó oktatási és kutatási tevékenység magas minőségét, amihez ez az együttműködés is hozzájárul – mondta el a rektor.

Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja a közös munka terveit is kifejtette: a közös gondolkodás a lehető legszélesebb körű, az egészségüggyel kapcsolatos tantervi programok átdolgozásától kezdve – a szakmai workshopok és kongresszusok szervezésén, a terápiás eszközök tesztelésén, az SZTE informatikai rendszerének fejlesztésén keresztül – egészen a hallgatók egészségipari orientációjáig terjed. Ezen kívül cél a mesterséges intelligencia orvosi alkalmazási lehetőségeinek feltárása, a virtuális és kiterjesztett valóság felhasználási módjainak kidolgozása a gyógyításban.

Ferik Attila, a GE Healthcare Magyarország Kft. mérnökségi igazgatója kiemelte, hogy az egyetem és a vállalat számos sikeres projektben működött együtt az elmúlt közel 20 évben, melyek eredményei jelenleg is elérhetőek a világ több mint 160 országában értékesített termékeikben. – Ezt a sikeres együttműködést emeljük most egy még magasabb szintre, bevonva a hallgatókat és az egyetem alkalmazottjait a legújabb egészségügyi mesterséges intelligencia és szoftver alapú kutatási és termékfejlesztési feladatokba, mind a tantermekben mind pedig a vállalat irodáiban – fogalmazott.

Fotó: Bobkó Anna/SZTE

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink