• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Eladhatatlanok az üres kórházak?

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Hiába írtak ki több pályázatot, még a becsült érték negyedét sem kínálták az ingatlanért.

Kórházi ingatlanok eladásából kíván a kormány forrást teremteni az egészségügy küszöbön álló nagy átalakításához. Azt azonban, hogyan lehet ezeket pénzzé tenni, nehéz megjósolni, hiszen azokat az üres kórházi épületeket sem sikerült eddig értékesíteni, amelyek bezárásáról és eladásáról lassan már öt éve döntöttek.
A hivatalosan 2008-ban megszűntetett, kiürített és eladásra szánt kórházak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-hez (MNV) kerültek.

A Weborvosnak megküldött tájékoztatásuk szerint van olyan intézmény, így például a Svábhegyi Gyermekkórház, amelyiknél hiába írtak ki több pályázatot, a jelentkezők még a becsült érték negyedét sem kínálták az ingatlanért. De a megszűntetett kórházak ingatlanainak zöménél, így például a Szabolcs utcai kórháznál a legfőbb probléma, hogy az eltelt évek alatt sem sikerült rendezni a zavaros jogi helyzetet.

Az MNV információi szerint a legegyszerűbb a helyzet az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézettel. Az OBSI Fiumei úti ingatlana egy 2008-as kormányhatározattal, ingyenesen a Fővárosi Önkormányzat tulajdonába került.

A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet illetve hivatalos nevén Svábhegyi Országos Gyermekallergológiai Pulmonológiai és Fejlődésneurológiai Intézet (SOGYPFI) Béla király úti ingatlan együttesét 2003-2007 között az MNV jogelődje, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság 6 alkalommal hirdette meg, szerepelt nemzetközi pályázaton is, azonban a pályázatok érdeklődés hiányában eredménytelenül zárultak. A kórház Béla király úti ingatlanait és Mártonhegyi úti ingatlanait az MNV is meghirdette a Napi Gazdaság és a Világgazdaság hasábjain 2009 végén, azután, hogy feloldódott a változtatási tilalom. Ez a pályázat is eredménytelen volt, mivel a benyújtott ajánlatok a becsült forgalmi érték 25 százalékát sem érték el.

A megszüntetett Lipót mező, azaz az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) egyes épületeit sikerült ugyan eladni, de a legnagyobb értékű hűvösvölgyi ingatlant jogilag még nem sikerült rendezni. Tehát az OPNI már korábban is használaton kívül álló Völgy utcai ingatlanát 2008-ban 500 millió forintért sikerült eladni, az MNV tájékoztatása szerint a bevétel a központi költségvetésbe került. Az OPNI Tündérhegyen lévő részlegének feladatait az Országos Rehabilitációs Intézet vette át, arról azonban, hogy mi történt a Tündérhegyi ingatlannal az MNV csak annyit közölt, hogy 2009. augusztusában került a vagyonkezelőhöz. Az OPNI hűvösvölgyi ingatlanát azért nem hirdette meg értékesítésre az MNV, mert még mindig folyik a mintegy 40 hektár terület előkészítése a hasznosításra. Még meg kell osztani a területet, például még le kell választani a Vadaskert Alapítvány, valamint a két (összesen 33 bérlő által lakott) lakóépületet.

A Szabolcs utcai kórháznak, hivatalos nevén az Országos Gyógyintézeti Központnak is valójában több telephelye volt. Így például a Karolina úton is, ahol az ingatlannak csak egy része tartozik csak a magyar állam tulajdonába, és a kórház megszűnésével ennek az ingatlanrésznek is csupán a fele került az MNV vagyonkezelésébe. Magát a Szabolcs utcai ingatlant az MNV a tervek szerint idén akarja értékesíteni. Ehhez azonban szükséges az ingatlant érintő földhasználati jog rendezése, valamint gondoskodni kell a területen lakók helyzetének rendezéséről is.

Jelentős értéke miatt azonban az említett földhasználati jog az MNV szerint az értékesítést komolyan megnehezíti. Az MNV tájékoztatása nem tért ki a Városligeti fasorban álló volt BM Kórházra. Korábbi információk szerint azonban a becslések szerint 8-9 milliárd forintot érő ingatlanegyüttesre szintén több értékesítési pályázatot írtak ki, de eddig mind eredménytelen volt.

Legolvasottabb cikkeink