Felismeri az élelmiszerekben található allergéneket a uSchool vállalakozói klub döntőjét megnyerő diákok digitális megoldása.
A három középiskolásból álló, GrEAT nevű csapat innovatív alkalmazásával a vásárlók beolvashatják az élelmiszerek csomagolásán feltüntetett allergéneket, ezzel tudatosan és biztonságosan választhatják ki az alapanyagokat. A startup-tehetséggondozásra fókuszáló oktatási programot lezáró versenyen a diákok vállalkozókból, befektetőkből és érdeklődőkből álló közönség előtt mutatták be projektjeiket. A verseny első három helyezettje a szlovéniai nemzetközi döntőben mérheti össze projektjét szlovén és amerikai csapatokéval.
Az élelmiszerallergiások életét megkönnyítő, a falmászást LED-fényekkel forradalmasító, illetve Magyarország első fenntartható food truckjának megvalósítását célzó középiskolás projektek állhattak fel a dobogóra a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamarával (BCCH) stratégiai együttműködésében megvalósított uSchool vállalkozói oktatási program döntőjében. A diákok munkáját segítő 84 mentor 37 szervezetet képviselt a nagyvállalati, a startup és a civil szférából. A csapatot Végh Veronika, Szabó Rebeka és Merhala Dorina, 17 éves diákok alkotják.
Idén közel ötszörösére nőtt a programban részt vevő középiskolások száma, a diákok a világ vezető vállalatai és startupjai által használt ötletfejlesztési megoldásokat, a való életben is használható üzleti ismereteket szerezhettek. A középiskolások gyakorlati képzésen keresztül tapasztalják meg, miként tudnak eljuttatni egy ötletet a megvalósításig. A programban a 16–18 éves tanulók belekóstoltak a projekt- és üzleti tervezésbe, a marketing és sales alapjaiba, a csapatmunkába, illetve megtanulták, hogyan kell prezentálni egy hónapokon át fejlesztett projektet. A diákok munkáját olyan nagyvállalati mentorok és fiatal vállalkozók segítik, akik több éves tapasztalattal rendelkeznek az innováció területén. Tavaly 12 iskola 22 diákja vett részt a uSchool programban, idén pedig több mint 40 iskolából 100 középiskolás szerezhetett vállalkozói tapasztalatot.
A 40 budapesti és debreceni középiskolát képviselő diák-startupok közül az öt legjobb a Brain Bar konferencián versengett a fődíjért. A program fővédnöke Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete.
A második helyezett, Remetei-Filep Eperke, Versánszky Dalma és Tóth Leila alkotta LED csapat fogyasztói és dizájn termékek témában alkotott. Ötletük a beltéri falmászást forradalmasítja LED-fényekkel: a mászófalat, illetve a fényekkel kijelölt útvonalat a sportolni vágyók magasságához, testtömegéhez és ügyességéhez igazítva, variálható nehézségi fokozatokat kínálva. A dobogó harmadik fokára a Rekamé csapat állhatott fel. Ők szintén a fenntarthatóság témájában dolgozták ki innovatív ötletüket, Magyarország első fenntartható food truckjának megvalósítását. Az Asztalos Noémi, Erdős Mátyás és Egressy Dániel részvételével felálló csapat az élelmiszerhulladék mennyiségének minimalizálása érdekében olyan alapanyagokat használna a főzéshez, amelyek szavatossági ideje a közeljövőben jár le.
„Az elmúlt néhány hónap alatt nagyvállalati és startupper mentorokkal dolgoztak a fiatalok. A mentorok segítségével az ötletkidolgozástól a validáláson keresztül eljutottak az üzleti modell kidolgozásáig, néhányan már külsős partnereket is megkerestek. A legjobbaknak pedig arra is módjuk lehet, hogy innovatív ötletüket a megvalósítás fázisáig vigyék. ” – mondta Kalocsai Kinga, a BCCH elnökségi tagja, a GE régiós kommunikációs igazgatója.
Az 1–3. helyezett csapatok tagjai a június végi, szlovéniai nemzetközi döntőben mutatják be projektjüket. Itt a magyar és szlovén legjobb csapatok mellett az USA-ból érkeznek majd innovatív középiskolások, a győztes nyereménye pedig egy tanulmányút lesz a Szilícium-völgybe. Az első helyezett GrEAT csapat ezen kívül részt vehetett a Blastoff Startup Contest 2018 versenyén, szintén a Brain Bar keretein belül, itt a felnőtt startupperek közti versenyben a Springtab különdíjat kapták meg, GDPR- felkészülési, UX-perszonalizálási lehetőséget, illetve féléves, ingyenes SpringTab használatot.