• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Elhízás Elleni Világnap - Nem mindegy, hogy mit (t)eszünk!

Hírek 2020.03.04 Forrás: Weborvos
Elhízás Elleni Világnap - Nem mindegy, hogy mit (t)eszünk!

A kóros elhízás többek között a cukorbetegség melegágya is lehet– erre hívják fel a figyelmet az Elhízás Elleni Világnapon.

Napjainkban különösen nagy szerepet kap a közbeszédben az elhízás témája. Sajnos jellemző elsődlegesen az érintettek hibáztatása helyzetükért, az életmódbeli és étkezési szokásaik elítélése. Sokan nem tudják, hogy az elhízás lehet krónikus, illetve más betegségeknek az előjele, melyek számtalan okból gyökerezhetnek.

A kóros elhízás többek között a cukorbetegség melegágya is lehet– erre hívja fel a figyelmet a 2020. március 4-i Elhízás Elleni Világnap. 

Az OECD adatai alapján az európai országok közül Magyarországot kifejezetten érinti ez a probléma: a lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. Sajnos a társadalom többi tagja a túlsúlyos emberekről legtöbbször úgy gondolja, hogy ’csupán’ nem megfelelő az életmódjuk vagy túl sokat esznek és lusták a rendszeres mozgáshoz. Az ilyen előítéletek csak továbbnehezítik az érintettek életét és azt, hogy megtegyék az első lépéseket a testsúlyuk csökkentése felé.

Kulcsfontosságú, hogy az elhízás problémájával küzdők merjenek foglalkozni a helyzettel, megértsék kialakulását, így képesek legyenek csökkenteni az olyan betegségek kialakulásának kockázatát mint például a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések, melyek a fennmaradó túlsúly nyomán megjelenhetnek.

Az evési szokásokon túlmutat az elhízás jelensége, csakúgy, mint a krónikus betegségeké, eredhetnek genetikai, pszichológiai, szociokulturális gazdasági vagy környezeti okokból. Azonban kimutatták egészségügyi kockázatát -az elhízás szoros összefüggésben van a 2-es típusú diabétesz kialakulásával. A cukorbetegséget nem csak a növekvő betegszámok miatt kell komolyan venni, hanem azért is mert ez a sokáig tünetet nem okozó kór, hatalmas károkat képes okozni a szervezetben. Igaz az 1-es típusú cukorbetegséget a tudomány jelenlegi állása szerint nem lehet megelőzni, viszont a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát csökkenthetjük testsúly-optimalizálással, rendszeres mozgással, egészséges táplálkozással és stressz csökkentéssel.

Amennyiben valakinél már kialakult a betegség utóbbi típusa, az egészséges életmód, a rendszeres mozgás és a fogyás hozzájárulhat az életminőség javításához, valamint a betegség kordában tartásához. Sokaknál azonban nem elég az ilyen jellegű odafigyelés, így a betegek terápiás kezelésre szorulnak az optimális anyagcsere kontroll elérése érdekében. Az injekciós megoldások mellett ma már olyan innovatív készítmények is rendelkezésre állnak a cukorbetegek kezelésére, amiket akár vesebetegek is biztonságosan szedhetnek és elég naponta egyszer szájon át bevenni, nem szükséges napi szintű injekciós alkalmazás.

A túlsúly és az elhízás rengeteg megbetegedés melegágya. Sosincs késő tenni ellene, hogy a plusz kilók ne nehezítsék meg minden napjainkat. A hangsúly a tudatosságon van, hogy ismerjük és kézben tartsuk saját egészségi állapotunkat.

Az elhízás világnapját idén helyezték át október 11-ről március 4-re.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink