• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Elhunyt az első magyar paralimpiai bajnok

Hírek 2020.10.02 Forrás: MTI
Elhunyt az első magyar paralimpiai bajnok

Tauber Zoltán 1976-ban, a Torontóban megrendezett V. paralimpiai játékokon szerezte meg Magyarország történetének első paralimpiai aranyérmét.

Tauber Zoltánt, Magyarország első paralimpiai bajnokát, a magyar sport kiemelkedő alakját, az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti - tudatta a tárca közleménye.

Tauber Zoltán 1976-ban, a Torontóban megrendezett V. Paralimpiai Játékokon szerezte meg Magyarország történetének első paralimpiai aranyérmét, az akkor 42 éves sportoló az egyéni asztalitenisz versenyen végzett az első helyen. A később világbajnok és kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes sportoló 85 esztendősen hunyt el.

1970-ben alapítója volt a Halassy Olivér Sport Klubnak, az első hazai mozgássérülteket segítő sportegyesületnek. A Magyar Parasport Napját 2018 óta minden esztendőben a Klub alapításának napján, február 22-én ünnepeljük.

Személyében a magyar sport és a paralimpiai közösség egy kiemelkedő alakját veszítette el - írták.

X  X  X

Az MPB az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte: Tauber Zoltán 1945-ben, 11 évesen veszítette el mindkét alkarját, amikor lövedékeket szerelt szét, és egy kézigránát felrobbant a kezében. Egy gyermekotthonban tanult meg pingpongozni, ott vált versenyzővé. Részt vett az 1956-os forradalomban, túlélte a Kossuth téri vérengzést, a kézikocsiján kenyeret szállított a barikádokon harcoló forradalmároknak.

Tauber 1976-ban, a Torontóban megrendezett V. paralimpiai játékokon, a Torontolimpiádon szerezte meg Magyarország történetének első paralimpiai aranyérmét, az akkor 42 éves sportoló az egyéni asztalitenisz versenyen végzett az első helyen.

Az eredményhirdetést követő napokban - szovjet politikai nyomásra - a magyar delegáció elhagyta a paralimpiai falut és hazarepült, így a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) az akkori szabályokra hivatkozva nem ismerte el a magyarok eredményeit, Tauber Zoltán aranyérmén kívül így Oláh József atlétikában szerzett bronzérmét sem.

"A díjátadás után az aranyérmet elrejtettem a zoknimba, hogy ha visszakérnék, azt mondhassam, elvesztettem. Így hoztam haza a medált, amit még ma is megkönnyezek, ha előveszem" - mesélte egy későbbi interjúban a világbajnok, kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes sportoló.

Tauber 1970-ben alapítója volt a Halassy Olivér Sport Klubnak, az első hazai mozgássérülteket segítő sportegyesületnek, amelynek alapítási napja (február 22.) 2018 óta minden esztendőben a Magyar Parasport Napja.

Paralimpiai bajnoki címét hivatalosan csak negyven év elteltével kaphatta vissza. 2016. augusztus 28-án, a Nemzeti Színházban rendezett, a riói paralimpiára utazó magyar paralimpiai csapat eskütételi ünnepségén a színpadon vehette át jelképesen ismét Tauber az aranyérmét.

Tauber Zoltánt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Magyar Asztalitenisz Szövetség és a Magyar Paralimpiai Bajnokok Klubja is saját halottjának tekinti, temetésének helyét és időpontját később teszik közzé - idézte a közleményt az MTI.

Legolvasottabb cikkeink