• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elhunyt Dr. Jankó Albert Béla

Hírek MA 09:51 Forrás: Weborvos
Elhunyt Dr. Jankó Albert Béla

Harminckét év száműzetés utért vissza Budapestre. 1992-ben Göncz Árpád köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntette ki.

Dr. Jankó Albert Béla 2024. július 15-én, békében elhunyt otthonában, a kaliforniai Carmelben, szerető családja körében - tudatta lapunkkal a gyászhírt a család. Élete során rendíthetetlen hite által vezérelve embertársait szolgálta - írták.

Dr. Jankó Albert Béla 1934. január 21-én született Budapesten, Magyarországon. Itt élt, amíg hazájából nem kényszerült elmenekülni.  Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc idején harmadéves orvostanhallgató volt a Budapesti Orvostudományi Egyetemen (ma Semmelweis Egyetem).  Született vezetőként, szilárd meggyőződéssel támogatta a tudás, az igazságosság és a jó tett hármasságát. A forradalmi napok során az Orvostudományi Egyetem diákszervezetének egyik befolyásos és meghatározó személyisége lett, tüntetett a kommunista párt ellen és sebesülteket mentett a tűzvonalból - ismertették életútja fontos állomásait.

A szabadságharc eltiprását követően Béla menekültként segített létrehozni a Szabad Magyar Egyetemisták Szövetségét (Union of Free Hungarian Students, UFHS), amelynek alapító elnöke volt 1956-57 között.  Ez idő alatt az UFHS közel 5000 menekült diákot helyezett át 16 országba, és ösztöndíjakat biztosított számukra tanulmányaik folytatásához. Vasakarattal és bátorsággal megáldva 1957-ben érkezett meg az Egyesült Államokba, ahol nem sokkal később elnyerte az amerikai állampolgárságot, amelyre élete során minden nap büszkén emlékezett vissza - írták.

Hosszú idő - harminckét év száműzetés után - Jankó Béla visszatért Budapestre, hogy újra láthassa családtagjait. 1992-ben Göncz Árpád köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntette ki. Szülőföldjére ezt követően még sokszor ellátogatott, személyes és szakmai hidakat építve szülőföldje és fogadott nemzete között. Kalandos utazásokat szervezett szerte Magyarországon, nagyra becsült amerikai barátainak – melyek során élményeivel, történeteivel szórakoztatta a társaságot. Pohárköszöntői egyedülállóan kreatívok és szellemesek voltak. A Magyar Orvosi Koalícióval szövetkezve létrehozta a Vizitáló Orvosok Ösztöndíjas Programot, elősegítve a magyar orvoslás fejlődését és az amerikai kollégákkal való együttműködést. Dr. Jankót 2005-ben a Semmelweis-Tauffer Emlékdíjjal tüntették ki a Semmelweis Egyetemen az erőfeszítéseiért.

Az oregoni Portlandben található római katolikus Mount Angel Apátsággal együttműködve Béla megalapította a Rev. Havass Géza Ösztöndíjat. Ezzel lehetőséget biztosít egy magyar teológiai szemináriumi hallgató számára, hogy teológiai diplomát szerezzen és ezzel szolgálhassa a magyarországi plébániákat, segítse az egykor elnyomott római katolikus egyház megújulását. A magyar alma mater, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium javára 2001-ben kezdeményezte a Kormos Zoltán Tanulmányi Ösztöndíj Alapítvány létrehozását, emléket állítva az 1956-os szabadságharc ciszterci hőseinek, és egyben támogatva a tehetséges diákokat - emelték ki a pályaképből.

1957-ben, folytatva megkezdett orvosi tanulmányait, Jankó Béla beiratkozott a UCLA orvosi karára, ahol 1959-ben megszerezte orvosi diplomáját. A Cincinnati Egyetem Orvosi Karán gyakornokoskodott, majd a Stanford Egyetem szülészet-nőgyógyászati tanszékén szerzett rezidensi pozíciót, ahol később oktatóként is dolgozott (1990-ig). Otthonául a kaliforniai Monterey-félszigetet választotta, itt telepedett le.

Nőgyógyászati, meddőségi és szülészeti magánpraxist alapított, amelyet 2001-es nyugdíjba vonulásáig vezetett.  Dr. Jankó megbecsült nőgyógyász, közszolgálati szakember volt, aki több ezer gyermeket hozott világra, és még több nőt látott el a Monterey-félszigeten.  A csontritkulás felismerésében és annak kezelésében úttörő szerepet játszott. Tehetséges sebészként később kibővítette praxisát, létrehozva a Csontritkulás Megelőzési Klinikát és a CO2 Lézerklinikát.  1997-ben kinevezték a Monterey-félsziget Közösségi Kórházának (CHOMP) átfogó csontritkulás-tanácsadási szolgálatának orvosigazgatójává, mely pozíciót 2002-ig töltött be.

A több mint negyvenéves orvosi pályája során Dr. Jankó Béla önkéntesként számos vezetői szerepet töltött be a Monterey-félsziget Közösségi Kórházában. Igazgatója volt a Monterey Megyei Orvosi Társaságnak; igazgatója a Cypress Alapítványnak; alapító tagja, titkára, alelnöke, programelnöke és elnöke a Sierra Orvosi Társaságnak; elnöke a helyi Amerikai Orvosok és Fogorvosok Szakszervezeti Szövetségének; és tagja a Kaliforniai Orvosi Társaságnak, az Amerikai Szülész-nőgyógyászok Kollégiumának, az Amerikai Sebészkollégiumának és az Amerikai Reprodukciós Orvosi Társaságának.

Dr. Jankó emellett számos tudományos témában publikált és népszerű előadó volt, még a szűken vett orvostudományi területeken túl is.  Örökké sóvárogva a könyvek iránt, rengeteget olvasott, rajongott a világtörténelemért és az aktuális eseményekért. Számos orvosi eszköz feltalálója és szabadalmaztatója volt, valamint ihletett, elkötelezett fémszobrász.

Tele volt meglepetésekkel, előszeretettel szórakoztatta az ismerős közönséget, rajongott a csokornyakkendőkért és az ascot nyaksálakért. Határtalan szeretetéből fakadóan fékezhetetlen erővel ölelte meg családtagjait, barátait.  Nagylelkű és önzetlen emberként, Béla mindenki bajnoka és támogatója volt. Bárkivel is találkozott, azonnal kész volt segítséget nyújtani, a rá jellemző eleganciával, tapintatos módon támogatva a rászorulókat.

Minden teljesítményénél figyelemre méltóbb volt a mögötte álló szellemi erő és lélek. Felismerte minden pillanat szentségét, és a teremtés áldott csodáját. Béla odaadó férj, szerető apa és nagyapa, és mindenki hűséges barátja volt.  A hit és a szeretet örökségét hagyja erre a világra.

A budapesti gyászmisét 2024. november 4-én, hétfőn, délután öt órakor tartjuk a Budai Szent Imre Plébánián (Budapest, Villányi út 25, 1114.) Megemlékezésként kérjük, hogy az esetleges adományokat a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium számára utalják el - írta a család.