• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Elkezdődött a debreceni gyerekek szűrővizsgálata

Lapszemle 2021.10.05 Forrás: civishir.hu
Elkezdődött a debreceni gyerekek szűrővizsgálata

E korosztály ilyen települési szintű, minden diákot érintő, komplex és rendszeres egészségügyi szűrése valószínűleg egyedi és párját ritkító.

Debrecen Gondoskodó város programjának egyik alappillére az iskolás korú gyerekek egészségügyi szűrése, amelyet 2019-ben indított el az önkormányzat és a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézettel (Daefi) és a Debreceni Egyetemmel együttműködve. A program folytatását 2020-ban a koronavírus-járvány megakadályozta, de a 2021/22-es tanévben újraindult - írta a civishir.hu.

Erről Széles Diána, Debrecen alpolgármestere és Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója tartott sajtótájékoztatót október 4-én az intézet Pósa utca 1. alatti egészségügyi centrumában, ahol a szűrések zajlanak.

Itt naponta 100 gyerek fogadására képesek, így tanévenként összesen 16 ezer – 2., 4., 6., 8., 10., 12. osztályos – általános- és középfokú iskolás tanuló orvosi és védőnői szűrővizsgálatát végzik el. Az egyébként is kötelező vizsgálatok (például teljes körű fizikális orvosi vizsgálat, testmagasság és testsúly mérése, vérnyomásmérés, lúdtalp- és gerincproblémák vizsgálata, hallás, látás, vizsgálata), e program keretében kiegészülnek speciális szemészeti és audiológiai műszeres vizsgálatokkal, valamint kardiológiai – EKG – vizsgálattal is. E korosztály ilyen települési szintű, iskolafenntartótól függetlenül minden diákot érintő, komplex és rendszeres egészségügyi szűrése valószínűleg egyedi és párját ritkító.

A tájékoztatón Széles Diána többek közt elmondta: az egészségügyi szűrés ilyen módon való megoldása nem csupán arra alkalmas, hogy az adott korosztály egészségi állapotát folyamatosan nyomon kövessék, de a szülők számára is nagy könnyebbséget jelent, hogy nem nekik kell bizonyos vizsgálatok elvégzésének utána járniuk gyermekükkel, hanem e vizsgálatok egy helyen, egy napon lebonyolódhatnak. A további orvosi segítséget igénylő esetekre pedig nemcsak a leletek átadásával – gyermeke szűrési leleteit természetesen minden szülő megkapja –, hanem külön is felhívják az érintett szülők figyelmét, valamint segítik is őket a problémák szakellátás keretében történő feltárásának folytatásában. Így például csak a mai napon két gyerek esetében is olyan halláskárosodásra derült fény, amely további odafigyelést kíván.