• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Elkezdődött a debreceni gyerekek szűrővizsgálata

Lapszemle 2021.10.05 Forrás: civishir.hu
Elkezdődött a debreceni gyerekek szűrővizsgálata

E korosztály ilyen települési szintű, minden diákot érintő, komplex és rendszeres egészségügyi szűrése valószínűleg egyedi és párját ritkító.

Debrecen Gondoskodó város programjának egyik alappillére az iskolás korú gyerekek egészségügyi szűrése, amelyet 2019-ben indított el az önkormányzat és a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézettel (Daefi) és a Debreceni Egyetemmel együttműködve. A program folytatását 2020-ban a koronavírus-járvány megakadályozta, de a 2021/22-es tanévben újraindult - írta a civishir.hu.

Erről Széles Diána, Debrecen alpolgármestere és Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója tartott sajtótájékoztatót október 4-én az intézet Pósa utca 1. alatti egészségügyi centrumában, ahol a szűrések zajlanak.

Itt naponta 100 gyerek fogadására képesek, így tanévenként összesen 16 ezer – 2., 4., 6., 8., 10., 12. osztályos – általános- és középfokú iskolás tanuló orvosi és védőnői szűrővizsgálatát végzik el. Az egyébként is kötelező vizsgálatok (például teljes körű fizikális orvosi vizsgálat, testmagasság és testsúly mérése, vérnyomásmérés, lúdtalp- és gerincproblémák vizsgálata, hallás, látás, vizsgálata), e program keretében kiegészülnek speciális szemészeti és audiológiai műszeres vizsgálatokkal, valamint kardiológiai – EKG – vizsgálattal is. E korosztály ilyen települési szintű, iskolafenntartótól függetlenül minden diákot érintő, komplex és rendszeres egészségügyi szűrése valószínűleg egyedi és párját ritkító.

A tájékoztatón Széles Diána többek közt elmondta: az egészségügyi szűrés ilyen módon való megoldása nem csupán arra alkalmas, hogy az adott korosztály egészségi állapotát folyamatosan nyomon kövessék, de a szülők számára is nagy könnyebbséget jelent, hogy nem nekik kell bizonyos vizsgálatok elvégzésének utána járniuk gyermekükkel, hanem e vizsgálatok egy helyen, egy napon lebonyolódhatnak. A további orvosi segítséget igénylő esetekre pedig nemcsak a leletek átadásával – gyermeke szűrési leleteit természetesen minden szülő megkapja –, hanem külön is felhívják az érintett szülők figyelmét, valamint segítik is őket a problémák szakellátás keretében történő feltárásának folytatásában. Így például csak a mai napon két gyerek esetében is olyan halláskárosodásra derült fény, amely további odafigyelést kíván.

Legolvasottabb cikkeink