• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Élkutatói támogatás egy magyar kutatónak is

Hírek 2019.03.29 Forrás: MTI
Élkutatói támogatás egy magyar kutatónak is

Az Európai Kutatási Tanács élvonalbeli kutatókat, köztük egy magyarországi tudóst támogat.

Az Európai Kutatási Tanács (EKT) az idén 222 európai kutatót részesít élkutatói támogatásban, köztük egy magyarországi tudóst. A tanács csütörtöki bejelentése szerint a támogatás összege kutatási projektekre lebontva hozzávetőleg 2,5 millió euró (mintegy 800 millió forint), összesítve pedig 540 millió euró (mintegy 172,8 milliárd forint).

Az uniós pályázaton Magyarországról egy külföldön kutató magyar, valamint egy Magyarországon kutató osztrák tudós nyerte el a támogatást.

Az egyik támogatott Berger Imre, az angliai University of Bristol biokémikus kutatója. A másik támogatott Susan Carin Zimmermann, a Közép-európai Egyetem tanára, aki azt vizsgálja, milyen fontos szerepet játszottak a munkásosztályba tartozó nők a társadalmi és a nemek közötti igazságosságért folytatott küzdelemben a birodalmak korától a 20. század végéig Kelet-Európában. 

A támogatás révén a szakemberek lehetőséget kapnak arra, hogy az uniós tagállamokban vagy a társult országokban megvalósítsák legkreatívabb kutatási elképzeléseiket, és olyan tudományos eredményeket mutassanak fel, amelyek kiemelkedő hatást gyakorolnak a tudományra, a társadalomra és a gazdaságra - tájékoztattak.

A támogatás a becslések szerint kétezer munkahelyet fog teremteni doktori fokozattal rendelkező kutatók, doktoranduszok és olyan szakemberek számára, akik a díjazott kutatók csapatában dolgoznak majd. A támogatottak 29 ország tudósai közül kerültek ki, és 20 európai országban folytatnak majd kutatásokat a tájékoztatás szerint.

Az Európai Kutatási Tanács három alapvető finanszírozási programot működtet. Az úgynevezett indító támogatást azok a kutatók vehetik igénybe, akik a doktori fokozat megszerzését követően 2-7 év tapasztalatot szereztek. A konszolidátori támogatásra azok a kutatók pályázhatnak, akik a PhD fokozat megszerzése után 7-12 év tapasztalatot szereztek, az élkutatói támogatást pedig a már elismert, közelmúltbeli kutatási eredményekkel rendelkező kutatók nyerhetik el.

Legolvasottabb cikkeink