• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ellátási gondok: 150 esetben kellett az NNK-nak beavatkoznia

Lapszemle 2022.07.18 Forrás: nepszava.hu
Ellátási gondok: 150 esetben kellett az NNK-nak beavatkoznia

Egyre nehezebben tekinthető át, hogy szükség esetén hol találnak működő rendelést vagy kórházi ellátást a rászorulók.

Csak az elmúlt egy hónapban fél tucat olyan intézmény került a hírlisták élére, amelyekben ilyen vagy olyan ellátás éppen nem működik. A Népszava megkereste az Országos Kórházi Főigazgatóságot és arról érdeklődtünk: mi az oka, hogy megszaporodtak az ország különböző pontjain az osztálybezárások, illetve a betegek átirányítása távolabbi szolgáltatókhoz. Válaszukban elismerték: előfordul, hogy bizonyos ellátásokat kénytelenek az intézmények időlegesen szüneteltetni, de – mint hangsúlyozták – egyetlen beteg sem marad ellátatlan.

A Népszava átnézte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) úgynevezett kijelölő határozatait. Ezek azok a dokumentumok, amelyekben az országos tisztifőorvos utasítja az egyes szolgáltatókat a rendszerből éppen kieső szolgáltatások pótlására, azaz a helyettesítésre. A papírokból kiderült:

Idén legalább 150 esetben kellett az NNK-nak beavatkoznia amiatt, mert valamelyik egészségügyi szolgáltató nem tudta ellátni a betegeit. 

Ezek között vannak néhány órás, egy-két napos, illetve annál jóval hosszabb szolgáltatás kiesések is. A néhány órás „üzemszünet” főként fővárosi ügyeleti ellátókra jellemző. Például február 10-én a Honvédkórház reggel nyolctól kettőig azért nem fogadott intenzív ellásra szorulókat és traumás sérülteket, mert fertőtlenítő takarítás zajlott éppen. (Hogy mit kellett takarítani – Covid-vírust, vagy esetleg ágyipoloskát irtottak – már nem derült ki az NNK dokumentumaiból.)

Vannak tartósabb ellátáshiányok: így a Zirci kórház szakrendelőjébe tavaly júniustól idén márciusig nem sikerült fül-orr-gégészt találni. Vagy például Ajkán az elmúlt két évben nem működött a gyermekgyógyászati és a tüdőgyógyászati ellátás. Ezért a rászorulóknak a mintegy 80-90 kilométernyire lévő székesfehérvári, győri, szombathelyi, illetve zalaegerszegi kórházba kellett utazniuk diagnózisért, valamint kontroll vizsgálatra. Ózdon tavaly januártól idén februárig nem volt fül-orr-gégészet. Várpalotán az év első hónapjaiban az ultrahang vizsgálatokat felfüggesztették, a nefrológiai szakrendelésük pedig tavaly májusától idén februárig nem működött. Egerben februártól nincs fogszabályozást végző szakorvos, a gyerekeket vagy a 88 kilométerre, Miskolcra, vagy 130 kilométerre, Budapestre kell vinniük a szülőknek.

A teljes cikk a Népszava portálján olvasható. 

NNK

Legolvasottabb cikkeink