• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Először tartottak klímakonferenciát az egyetemen

Regionális hírek 2019.04.08 Forrás: Semmelweis Egyetem
Először tartottak klímakonferenciát az egyetemen

Az új helyzetben az egészségügyi ellátás feladatai is kibővülnek, megváltoznak.

Éghajlatváltozás és az egészség védelme címmel tartottak klímakonferenciát a Népegészségtani Intézet szervezésében. Az első alkalommal megrendezett eseményen közel százan vettek részt a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben, tíz tudományos előadás hangzott el. A konferencia keretein belül egy friss kutatás első eredményeit is bemutatták, mely azt vizsgálja, hogy lehet az orvosképzésbe bevezetni az éghajlatváltozás kérdését, hiszen az hatással van a lakosság egészségi állapotára is - számolt be róla az egyetem honlapja.

Dr. Bíró Krisztina, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezető-helyettese az első alkalommal megrendezett konferencia megnyitóján arról beszélt, hogy számos változás következett be a természetben az elmúlt évszázadok társadalmi és gazdasági folyamatainak a hatására, amelyekre az eddig alkalmazott, megszokott módszerek, megoldások nem használhatók. Kutatási eredmények azt mutatják, hogy ebben az új helyzetben az egészségügyi ellátás feladatai is kibővülnek, megváltoznak – hangsúlyozta. Szólt az egészségügyi ellátást érintő új kihívásokról, a többi között a megbetegedések számának növekedéséről, a betegstruktúra és a járványügyi kép változásairól. Felhívta a figyelmet, hogy az éghajlatváltozással együtt járó frontváltozások a szív- és érrendszeri megbetegedések emelkedését okozzák. A daganatos betegségek növekedése is várható, komoly kihívást jelent az UV-sugárzás, vagy akár a nikotoxinokat termelő gombák elszaporodása – mutatott rá. Beszélt a nemzeti éghajlatváltozási stratégiáról, amely kidolgozásában a többi között az Egészségügyért Felelős Államtitkárság is részt vesz. Dr. Bíró Krisztina rámutatott: az elmúlt években az egészségügyi szakpolitikai gondolkodásban egy szemléletváltozás következett be, a prevenció mellett a stratégia fontos eleme az egyéni tudatosság növelése, a felelősség hangsúlyozása is. Mint arról beszámolt, a közelmúltban öt nagy nemzeti egészségügyi program előkészítése indult meg az államtitkárság koordinációjával. Azoknak a krónikus, nem fertőző betegségeknek (keringési, szív- és érrendszeri betegségek, daganatos és mozgásszervi betegségek, mentális problémák) a megelőzését, illetve menedzsmentjét célozzák, amelyek Magyarországon a legnagyobb terhelést jelentik a betegpopulációra nézve – fogalmazott Dr. Bíró Krisztina. Kiemelte az egészségügyi dolgozók szerepét, mint mondta, fontos, hogy ők is fel legyenek készülve ezekre az új kihívásokra.

Antal Z. László, az intézet tudományos főmunkatársa, az esemény szervezője elmondta, a konferencia egy úttörő kezdeményezés, melyet idén első alkalommal szerveztek meg azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a természet változásaira és ennek kockázataira. Hozzátette: a rendezvényen az éghajlatváltozás egészségkockázataival foglalkozó kutatási eredményeket mutatták be. Antal Z. László több mint 20 éve foglalkozik azzal, hogyan lehet az orvosképzésbe bevezetni az éghajlatváltozás kérdését. „Az éghajlatváltozás oktatása az orvosi egyetemeken” című előadásában egy most zajló kutatás első eredményeit ismertette, melyben az egyetemisták ökológiai ismereteire voltak kíváncsiak. A vizsgálat egyik célja annak feltérképezése, hogy a hazai és a külföldi egyetemeken az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók képzésében hogyan jelenik meg az éghajlatváltozás kérdése. A másik cél pedig az éghajlatváltozás egyik kulcsfogalmának, a társadalmi rugalmasságnak a vizsgálata: mennyire rugalmasak a különböző intézmények, az oktatók, a hallgatók a változásokra, mennyire képesek ezekhez alkalmazkodni – ismertette Antal Z. László. Hozzátette: fontos, hogy a jövő szakemberei minél jobban felkészüljenek a jövőben várható változásokra. Az eddigi eredmények alapján elmondható, hogy a hallgatók nagy része jól ismeri a természet változásának kockázatait és nyitott az ezzel való foglalkozásra; az egyetemen már több tárgy keretében szó esik az éghajlatváltozásról, ám még nem szerves része a képzésnek – összegezte.

Legolvasottabb cikkeink