• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Elvándorlás: Most a gyógyszerészeken a sor

Hírek 2019.07.20 Forrás: Weborvos Szerző:
Elvándorlás: Most a gyógyszerészeken a sor

Bár tavaly valóban csökkent az orvosok és szakdolgozók elvándorlása, de patikusból több ment el, mint korábban.

Két év után hozta nyilvánosságra a többek között az egészségügyben dolgozók migrációs statisztikáit is vezető Állami Egészségügyi Ellátó Központ - Emberi Erőforrás-fejlesztési Főigazgatóság a legfrissebb adatokat. Ezekből valóban leszűrhető, hogy az utóbbi években csökkent a még itthon maradt magyar orvosok, fogorvosok, szakdolgozók külföldi munkavállalási kedve, azonban még így is elég sokan kértek hatósági igazolást ahhoz, hogy a határon túl gyakorolhassák hivatásukat. A gyógyszerészekre vonatkozó adatokból pedig kitűnik: náluk tavaly ugyanolyan, sőt picivel nagyobb volt az elvándorlási hajlandóság, mint az előző években.  

A 2018-ra vonatkozó statisztikák alapján az orvosok közül 743-an fordultak a főigazgatósághoz hatósági bizonyítványért, közülük 452 magyar állampolgárságú. A korábbi évvel összevetve 13 százalékkal kevesebb magyar orvos kérte az igazolást. Főleg a fiatal magyar orvosok, a 25-29 évesek igyekeztek külföldre (135 fő), de az utánuk jövő korcsoportból, a 30-34 évesek közül is sokan kértek hatósági bizonyítványt (92 fő).

Ezek a tendenciák nagyjából hasonlóak a korábbi évekhez, a különbség inkább az idősebb orvosoknál figyelhető meg: a középkorúak közül tavaly kevesebben fordultak a hatósághoz, mint előzőleg, viszont meglepő módon 65 év fölött tizenkét magyar orvos kért igazolást a külföldi munkavállaláshoz 2018-ban. Szintén változás, hogy míg korábban több férfi akart külföldre menni az utóbbi két évben a hivatalhoz forduló orvosnők voltak többségben.

A külföldre igyekvő magyar orvosok körében már régóta az első két célország Németország és Anglia, így volt ez tavaly is. A harmadik-negyedik hely többször változott, most 2018-ban Ausztria, Svájc illetve ötödik helyen Románia volt a legnépszerűbb. A korábban kedvelt Svédország tavaly csak a hatodik lett. A szakmák alapján ahogy a korábbi években úgy 2018-ban is főleg belgyógyászok (29 fő) és aneszteziológusok (27 fő)  kértek hatósági bizonyítványt a külföldi munkavállaláshoz. De sok csecsemő-, és gyermekgyógyász, háziorvos valamint sebész is a határon túl akarja folytatni a hivatását.

Az ÁEEK főigazgatóságának adatai alapján tavaly 236 fogorvos kért hivatalos igazolást a papírjairól, közülük 114 magyar. Zömük 25 és 39 év közötti (79 fő) többségében férfi volt. összehasonlítva a korábbi évvel, tavaly 7 százalékkal kevesebb magyar fogorvos akart külföldre menni, sőt 2016-hoz képest 30 százalékkal csökkent a számuk. A fogorvosok körében évek óta a legnépszerűbb célország az Egyesült Királyság, A korábban második helyet elfoglaló Írország helyett azonban tavaly egyértelműen Németország lépett. A népszerű célországok között a harmadik Írország után a negyedik Svájc, ötödik Norvégia, és csak hatodik Ausztria.

Tavaly 494 egészségügyi szakdolgozó akarta külföldön folytatni a hivatását, közülük 369 magyar. Többségük 25 és 54 év közötti nő (317 fő). A szakdolgozók körében egyértelműen Németország a legnépszerűbb célország, utána Svájc, Ausztria, Olaszország következik és csak ötödik helyen áll az Egyesült Királyság.

A gyógyszerészek elvándorlási kedve úgy tűnik megnőtt: a hivatalos adatok szerint 2018-ban 58-an kértek hatósági bizonyítványt a külföldi munkavállaláshoz közülük 41 magyar. A korábbi két évben ez csak 32-32 volt, tehát tavaly 28 százalékkal többen igyekeztek külföldre. A kérelmezők többsége 25-39 éves nő volt, és főleg Németországban, Svájcban és Svédországban szeretett volna dolgozni.

Fontos megjegyezni, ahogy arra a főigazgatóság is felhívja a figyelmet, a hatósági bizonyítványt kérők száma nem egyértelműen jelent külföldi munkavállalást, hiszen nincs információ arról, hogy a kérelmezők valóban elhagyták-e az országot.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink