• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Emlékezetkutatásért kapták az idei Agy-díjat

Hírek Forrás: MTI

Három egymástól függetlenül dolgozó brit neurológusnak ítélték oda idén az idegtudomány Nobel-díjának számító Agy-díjat.

Az emlékezés működési mechanizmusának feltárásáért három egymástól függetlenül dolgozó brit neurológusnak ítélték oda idén az idegtudomány legjelentősebb elismerését, az egymillió euróval járó dániai Agy-díjat. A kitüntetettek, Tim Bliss, Graham Collingridge és Richard Morris egymástól függetlenül leírták, hogy az agy miként képezi, tárolja és veszíti el az emlékeket. Kimutatták, hogy a hippokampusz stimulálásával javítani lehet az emlékezőképességen - indokolta honlapján a díjat odaítélő gyógyszergyári jótékonysági szervezet, a Grete Lundbeck Európai Agykutatási Alapítvány.

A brit lapok tudósítása szerint a díjazottak megoldottak egy rejtélyt, amely 100 éve izgatta a tudósokat. "Az emlékezés annyira szerves része a létezésünknek, hogy gyalázat volt, hogy eddig nem ismertük a mechanizmusát" - idézte a The Independent a kutatók egyikét, a 75 éves Tim Blisst, a londoni Francis Crick Intézet professzorát.

A kutatók azonosították a hippokampuszban azokat a szinapszisokat - a sejtek közötti kapcsolódási pontokat -, amelyek elektromos stimulálásával javítható a memória, majd azokat a receptorokat - fehérjéket -, amelyek aktiválásával elindítható a tartós memóriaerősítés.

Richard Morris, az Edinburghi Egyetem 67 éves kutatója szerint felfedezéseikkel nem lehet megakadályozni az Alzheimer-betegség kifejlődését, de elvezethetnek olyan gyógyszerek kifejlesztéséhez, amelyek csökkentik a memóriavesztést a betegség korai szakaszaiban.

Bár a 61 éves Graham Collingridge, a Bristoli Egyetem kutatója és a másik két neurológus sohasem kísérletezett együtt laboratóriumban, tapasztalataikat megosztották egymással.

Az idegtudományi Nobelként is emlegetett Agy-díj a legnagyobb pénzjutalommal járó elismerés ezen a szakterületen, összege meghaladja a Kavli Alapítvány kétévente odaítélt díjáét, amellyel egymillió dollár jár. A díjazottak megosztoznak az egymillió eurós összegen. A kedden Londonban bejelentett elismerést július 1-jén adja át Koppenhágában Frigyes trónörökös.

Legolvasottabb cikkeink