• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Emlő- és tüdődaganatok korai azonosításának módszerét kutatják

Hírek MA 06:06 Forrás: MTI
Emlő- és tüdődaganatok korai azonosításának módszerét kutatják

A vérben keringő DNS-t vizsgáló, olcsó, a páciensek számára nem megterhelő, akár negyedévente is ismételhető szűrési eljárás kidolgozása a cél.

Emlő- és tüdődaganatok korai azonosítását lehetővé tevő eljárást fejleszt az Avidin Kft. és a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont konzorciuma a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal finanszírozásával megvalósuló, 952 millió forintos költségvetésű, hároméves projektben - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.

A közlemény szerint a daganatos megbetegedések száma Magyarországon továbbra is magas, korai diagnosztikájuk kiemelten fontos, mivel a korai felismerés és kezelés jelentősen javíthatja a betegek esélyeit. A különböző diagnosztikai módszerek közül egyre nagyobb jelentősége van a vérben található nukleinsavak kimutatásának, amely sokszor a hagyományos képalkotó eljárások érzékenységét is felülmúlja.

A konzorcium eddig nem ismert új biomarkereket kíván azonosítani emlő- és tüdődaganatokból, amelyek alkalmasak lesznek új diagnosztikai eljárások és reagensek, valamint genomszűrési kísérletekkel kapcsolatos szolgáltatások kialakítására. A vérben keringő DNS-t vizsgáló, olcsó, a páciensek számára nem megterhelő, akár negyedévente is ismételhető szűrési eljárással az új daganatos betegségeket nagyon korán fel lehet fedezni.

A tervezett eljárás a diagnosztikában jelenleg nem vizsgált genomi DNS-tulajdonságaira fókuszál: a génkifejeződést szabályozó kromatinszerkezetre, a ritka epigenetikai változásokra, illetve a nagyobb DNS-szerkezeti eltérésekre speciális dúsítási, minta-előkészítési és szekvenálási protokollokkal. Erre alapulva új reagenskészletet hoznak létre.

A 694 millió forintos vissza nem térítendő támogatással megvalósuló projekt másik terméke egy vérből történő közvetlen - a DNS-t és azt csomagoló és rendező hiszton fehérjék alkotta - kromatint tesztelő kit, mely diagnosztikai és kutatási projektekben is előnyös lehet, annak epigenetikai változásának detektálására is képes lesz, így versenyképesebb is. Jelenleg ilyen komplex kitkészlet nem létezik a nemzetközi piacon, felhasználói kutatóhelyek, valamint a jelenleg is tumordiagnosztikai vizsgálatokat végző cégek lehetnek.

A Puskás László biológus által 2002-ben alapított Avidin Kft. fő célja új kis molekulák azonosítása, melyek daganatos, illetve központi idegrendszeri betegségekkel kapcsolatos gyógyszerfejlesztések kiindulópontjai lehetnek. A cég a házon belüli gyógyszerfejlesztési programok mellett a gyógyszerkutatás területén, a különböző gyógyszerjelöltek elemzésének preklinikai szakaszában nyújt szolgáltatásokat és termékeket partnereinek, valamint molekuláris biológiai alapú diagnosztikai megoldásokat is fejleszt. Az Avidin Kft. talán az egyetlen olyan hazai kisvállalkozás, amely egyaránt rendelkezik kémiai és biológiai részleggel, illetve steril állatházzal - írták.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint közvetve, illetve közvetlenül az alapító kutató tulajdonában álló, 19 alkalmazottat foglalkoztató Avidin Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele tavaly 795 millió forint volt, ami a 2022-es 43 százaléka. A csökkenés oka, hogy a vállalkozás a pandémia időszakában jelentős, a teszteléshez kapcsolódó tevékenységet végzett. A cég vesztesége 2022-ben 341 millió, tavaly 34 millió forint volt.