• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Endometriózis Magyarország - roadshow-kat szerveznek

Hírek 2024.03.07 Forrás: MTI-OS
Endometriózis Magyarország - roadshow-kat szerveznek

A fájdalommal töltött évek alatt az érintettek 10 évente egy évet veszítenek el az életükből.

A Női Egészségért Alapítvány országszerte rendezvényekkel készül a március hónap során. Az érdeklődők szakmai fórumokon vehetnek részt, ahol lehetőségük nyílik szakembereknek feltenni a kérdéseiket. Március 5-én az Európai Parlamentben hívták fel a figyelmet az endometriózisra.

Az Endometriózis Magyarország 2024-es kampányában ismét országos roadshow-t szervezett, hogy felhívják a figyelmet a világszerte közel 200 millió reproduktív korban lévő nőt érintő endometriózisra.

Az alapítvány idén is megválasztja az Endometriózis Nagykövetét.

2023-ban Takács Péter egészségügyi államtitkár aláírta az endometriózis ellátására vonatkozó szakmai irányelvet. 2024-ben Bábiné Szottfried Gabriella az OKFŐ Népegészségügyért és Prevencióért felelős főigazgató-helyettese Endometriózis Nagyköveti felkérést kapott, az endometriózishoz kapcsolódóan vállalt figyelemfelhívásért. Különösen fontos feladat ez, hiszen az endometriózis esetén a diagnosztikai késedelem átlagosan 4 év Magyarországon. 

2024. március 5-én az alapítvány kezdeményezésére az Európai Parlamentben került megrendezésre egy esemény, amely a nyitó eseménye annak a folyamatnak, hogy elérjék az Európai Endometriózis Stratégia létrehozását és elfogadtatását.

Márciusban, az endometriózis hónapjában éves stratégiai együttműködést kötött a Béres és az "Együtt könnyebb" Női Egészségért Alapítvány, melynek keretében a vállalat 13,5 millió forint értékű támogatással segíti az endometriózis elleni küzdelmet.

Az endometriózis döntően a fiatal, 25 és 35 év közötti nőket érinti, ugyanakkor már egészen fiatal lányoknál (már 10-12 éves kortól), illetve 35-40 év feletti nőknél is diagnosztizálható.

"A Béres, mint az egészségvédelem elkötelezett támogatója kiemelten fontosnak tartja, hogy olyan, sokakat érintő, ugyanakkor tabunak számító egészségügyi problémákra is ráirányítsa a figyelmet, mint az endometriózis. Személyes küldetésemnek tartom, hogy a Béresnél rendelkezésre álló szakértelemmel és saját tudásommal, tapasztalataim megosztásával támogassam azokat a nőtársaimat, akik hozzám hasonló helyzetbe kerültek." – hangsúlyozta Regéczy-Béres Melinda, aki maga is érintett a betegségben.

"Minden második fájdalmas menstruációval küzdő nőnek endometriózisa van, a fájdalommal töltött évek alatt 10 évente egy évet veszítenek el az érintettek az életükből. A túl későn kapott diagnózis elviselhetetlenné teheti a mindennapokat, párkapcsolatok mennek tönkre, munkahelyeket veszítenek el a nők. Ezért kiemelten fontos, hogy hiteles információt juttassunk el, így időben érkezhet meg a szakszerű segítség." – emelte ki Salamon Adrienn, a Női Egészségért Alapítvány elnöke és World Endometriosis Society vezetőségi tagja.