• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Enyhíthetné a túlterheltséget a gyógyszerészi gondozás  

Egészségpolitika 2018.05.09 Forrás: Weborvos
Enyhíthetné a túlterheltséget a gyógyszerészi gondozás   

A gyógyszerészi gondozás elterjedésének egyik fontos feltétele, hogy létrejöjjön a kooperáció az orvosok és a patikusok között.

Az idősödő háziorvosi kar és a túlterhelt sürgősségi osztályok problémájára jelenthet megoldást a gyógyszerészi gondozás elterjedése, amelynek keretében nem csak rendszerszinten tudják követni a gyógyszerészek a visszatérő betegek gyógyszeres kezelését, hanem különféle tesztekkel, szűrővizsgálatokkal és életmódbeli tanácsokkal is hozzájárulhatnak a magyar lakosság egészségértésének, egészségtudatosságának és a beteg-együttműködésnek a javításához. A gyógyszerészi gondozás / gyógyszerászi tanácsadás volt a központi témája a Hungaropharma Zrt. által szervezett grandEXPO-nak, amely mára a legnagyobb gyógyszerészeti szakmai konferenciává nőtte ki magát. Ebben az évben 38 kiállító és több mint 500 patikából csaknem 1000 fő vett részt a Groupama Arénában tartott kétnapos rendezvényen.

Egy 2017-ben készült OECD országtanulmány kimutatta,hogy a magyar lakosság egészségi állapota az egyik legrosszabb Európában, a magyar férfiak és nők 5 évvel kevesebbet élnek, mint más országok lakosai. A kardiológiai, illetve az onkológiai megbetegedések területén teljesít Magyarország a legrosszabbul. A szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozási arány 2014-ben több mint a duplája volt az európai átlagnak, ami elsősorban a dohányzással és az elhízással hozható kapcsolatba. Rákos megbetegedések következtében közel 18 ezer férfi és 15 ezer nő hunyt el 2014-ben, az OECD-tanulmány azonban megállapítja, hogy az elhalálozások jelentős része olyan életmódbeli kockázati tényezőkhöz kötődik, amelyek megelőzhetők lennének.

Bodrogi József egészségügyi közgazdász Magyarország morbiditási és mortalitási adatait ismertette a grand EXPO szakmapolitikai kerekasztal beszélgetésén, amely a gyógyszerészi gondozás nyújtotta lehetőségeket tárgyalta. A szakember ehhez kapcsolódóan elmondta, szerinte a világ döntéshozóinak többsége az egészségügyi rendszerre koncentrál, oda próbál meg erőforrásokat allokálni, míg a jelentős eredményeket elérő országok ezzel ellentétben életmód paraméterekre költenek több pénzt. Elismerte, ennek tíz év alatt lesz látható eredménye, amin viszont szerinte túl kellene lépnünk és hosszabb távon gondolkodnunk.

Mind a kardiológiai, mind az onkológiai megbetegedések esetében fontos lenne az egészségtudatosság, az egészségértés, ami segítheti a megelőzést is. Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója szerint,a nap mint nap történő találkozás a betegek vagy az egészségüket megőrizni akarók és a gyógyszerészek között óriási lehetőséget nyújt a szűrővizsgálatokra, az egészségértés javítására. Emellett sok esetben a felírt receptek felülvizsgálatával elkerülhetők lennének a mellékhatások, interakciók okozta ártalmak is.

Sok olyan gyógyszer – mint például a sürgősségi fogamzásgátlás – vény nélkülivé tételét az akadályozza, hogy nincs meg mögötte az a gyógyszerészi gondozás, ami lehetővé tenné, hogy a gyógyszerész felmérhesse, ki kaphatja és ki nem kaphatja meg az adott gyógyszert. A gyógyszerészi gondozás elterjedésének egyik fontos feltétele lenne Pozsgay Csilla szerint, hogy az orvosok és a gyógyszerészek közösen üljenek le és alakítsák ki a keretrendszerét, illetve, hogy létrejöjjön egy kooperáció az orvosok és a patikusok között.

 

„A gyógyszerészi gondozás alapját egyrészt a magyar társadalom magas bizalmi indexe adja a gyógyszerészek iránt, illetve az a tény, hogy jóval gyakrabban találkozik a gyógyszerész a beteggel, mint az orvos. A konferencia egyik beszélgetésén elhangzott egy onkológus főorvos asszony részéről, hogy átlagban öt percet tud szánni egy betegre. Öt perc alatt a változásokat, leleteket, életmódbeli tanácsokat nem lehet megbeszélni, illetve úgy vélem, vannak távolságok az orvos-beteg kapcsolatban. Ha azt nézzük, szakmailag ki az, aki ezt a szerepet át tudná venni, akkor véleményem szerint az a gyógyszerész. Szerencsés dolog, ha a beteg mindig ugyanabban a gyógyszertárban váltja ki az összes gyógyszerét, hiszen akkor egy teljes kontrollt tud a gyógyszereléshez értő a terápia fölött biztosítani. Ezek azok az érvek, amik a gyógyszerészi gondozás felé mutatnak. Természetesen fontos a tevékenység finanszírozási kereteinek megteremtése is – az bizonyos, hogy a nyereség jóval nagyobb, mint a befektetendő források.” – emelte ki Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója a gyógyszerészi gondozás, a gyógyszerészi tanácsadás fontosságát.

A pécsi Gyógyszerészeti Intézet és Klinikai Központi Gyógyszertár intézetigazgatója Botz Lajos szerint a gyógyszerészi gondozás eredményeként csökkennek a gyógyszerekkel összefüggő ártalmak, csökken a hospitalizáció és nő a gyógyszerek megfelelő használata. Úgy vélte, még távol állunk attól, hogy elmondhassuk, a betegségkultúrából átlépünk az egészségkultúrába, ennek elérése azonban kifejezetten fontos lenne. Évek múlva az életidőnk alatt felhalmozott egy személyre szóló egészségügyi információ mennyisége 1100 terabájt lesz, aminek a 60-70%-a nem az egészségügyi ellátásból jön, hanem pl. az életmód területéről. Ezt pedig szerinte szükséges lenne beépíteni a megelőzésbe és a gyógyításba, ami Európában egy már létező folyamat.

Birinyi Péter szakgyógyszerész, a budapesti Mikszáth Gyógyszertár vezetője különféle példák segítségével mutatta be, mit jelent, ha a patikus figyelmesen, a beteget ismerve vizsgálja meg a receptet egy gyógyszer kiadásakor. Tapasztalatai szerint tanácsaikkal többször meg tudták előzni egy-egy gyógyszer helytelen beszedését, úgy, hogy többször konzultálnak a háziorvosokkal, akik minden probléma nélkül működnek együtt a gyógyszerészekkel, ha szükséges.

A szakmapolitikai beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy az orvosok és gyógyszerészek közötti egyetértés és kooperáció legalább olyan fontos lenne a témát illetően, mint a patikusok oldaláról jelentkező igény. Az orvosok túlterheltségét, valamint a háziorvosok átlagéletkorát tekintve 10 év van arra, hogy olyan szintre kerüljön a gyógyszerészi gondozás, ami elfogadható a lakosság részére. A megelőzést, az egészségértést kiemelten fontosnak látták a különféle megbetegedések és halálozási arány csökkentésében, amiben a gyógyszerészi gondozásnak úttörő szerepe lehetne.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink