• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Esernyős demonstráció a MOGYE miatt

Hírek Forrás: MTI

A RMOGYKE ügyvezetőjéhez felváltva szülők és felvételiző diákok is csatlakoznak.

Fehér műtősruhában, narancssárga esernyővel kezdett kéthetes demonstrációba szerdán a román oktatási minisztérium bukaresti székháza előtt Ádám Valérián, a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE) ügyvezetője a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) működő magyar tannyelvű oktatás hátrányos megkülönböztetése elleni tiltakozásul.

A RMOGYKE ügyvezetőjéhez felváltva szülők és felvételiző diákok is csatlakoznak a főpolgármesteri hivatal által szeptember 28-ig, legfeljebb öt fő részvételével engedélyezett megmozduláson. Habár szerdán csak ketten álltak a minisztérium előtt, a főpolgármesteri hivatal csendőri felügyeletet rendelt melléjük.

A tüntetők a román tagozatéval azonos beiskolázási keretet követelnek, miután idén a magyar tagozatnak nem különítettek el fizetéses helyeket.

A demonstrálók ruhájukra és esernyőjükre írták fel követeléseiket román és magyar nyelven: "A fizetéses helyek 50 százalékát kérjük a MOGYE-n", "Egyetemi autonómiát kérünk" "Az egyetemi autonómia nem jogosít fel törvénysértésre" "Nemet mondunk az etnikai diszkriminációra a MOGYE-n".

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kedden bejelentette, hogy közbenjárására a szaktárca húsz magyar tandíjköteles hellyel egészítette ki a MOGYE beiskolázási keretét. A RMOGYKE szerint az engedmény elfogadása az egyenlőség elvének feladását jelentené. A civil szervezet szerint csak a paritásos elvhez való visszatérés az elfogadható megoldás, és minisztériumi szintű dokumentumban kellene rögzíteni, hogy a MOGYE egyenlő arányban osztja el a beiskolázási keretet a román és a magyar tagozat között.

"Azért jöttünk Bukarestbe, hogy minden reggel, amikor találkozunk a minisztérium dolgozóival, emlékeztessük őket: van még egy megoldásra vára feladatuk a magyarsággal, a magyar orvosképzéssel kapcsolatban" - mondta az MTI-nek Ádám Valérián.
Augusztus elején a RMOGYKE petíciót juttatott el az oktatási miniszternek és az RMDSZ elnökének, amelyben a tandíjköteles helyeknek a magyarok számára kedvezőtlen elosztását sérelmezte. A dokumentum emlékeztet arra, hogy a korábbi években a tandíjköteles helyeket is paritásos alapon osztották el a román és a magyar felvételizők között. Ez addig működött, amíg a román tagozat számára volt előnyös. Amikor azonban a magyar felvételizők jutottak volna be alacsonyabb osztályzatokkal a tandíjköteles helyekre, az egyetem román vezetői felrúgták a paritásos elvet, és az orvosi szakon elkülönített nyolcvan, a fogorvosi szakon elkülönített harminc tandíjköteles helyre kizárólag román diákokat vettek fel.

A minisztériumi határozat az orvosi szakon biztosítja a lehetőséget, hogy a nyolcvan román diák mellett húsz magyar diák is tanulhasson tandíjfizetés ellenében. A 2011-2012-es tanévben az RMDSZ közbenjárására negyven tandíjköteles magyar hellyel egészítette ki a minisztérium az egyetem beiskolázási keretét.
A RMOGYKE tagjai műtő-ruhás, esernyős tiltakozási módszerüket tavaly alkalmazták először Marosvásárhelyen, amikor a hetekig tartó sétával próbálták felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy a MOGYE szenátusa megsértette az új oktatási törvényt, amikor megtagadta a magyar tagozat szervezeti önállósulását.

Legolvasottabb cikkeink