• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Észreveszik-e, ha romlik az SM-es beteg állapota?

Hírek 2024.01.31 Forrás: Multiplex Magazin
Észreveszik-e, ha romlik az SM-es beteg állapota?

Multiplex Magazin ír olyan laboratóriumi vizsgálatokról, amelyekkel már előre lehet jelezni az állapotrosszabbodást.

Az agyat és az idegrendszert károsító gyógyíthatatlan sclerosis multiplex akkor is rosszabbodhat, amikor egy betegnek nincsenek új panaszai. A rendszeres és alapos kontrollvizsgálat, a betegek részletes beszámolói segíthetnek a csendes progressziónak nevezett folyamat felismerésében – hívja fel a figyelmet a Multiplex Magazin.

Mintegy 10 ezer ember él sclerosis multiplex betegséggel idehaza: a saját immunrendszer károsítja a központi idegrendszert, ezzel okoz szerteágazó panaszokat, akár végleges mozgáskorlátozottságot is. A leggyakrabban a húszas-harmincas életévekben felfedezett betegség a betegek többségénél kezdetben jellemzően hullámzóan jelentkezik: relapszusnak hívott gyulladásos fellángolások és nyugalmi időszakok váltják egymást, közben egyre több maradványtünet is fennmaradhat. A kezelésekkel ezeket a relapszusokat ritkábbá, enyhébb lefolyásúvá tudják tenni. Felfedezték ugyanakkor, hogy a betegek állapota nemcsak a gyulladásos fellángolások idején romolhat, hanem a háttérben folyamatosan.

Amint a Multiplex Magazin emlékeztet, egy 2023-as felmérés tanulsága szerint a kisebb tüneteknek olykor sem a betegek, sem a családtagok nem tulajdonítanak jelentőséget, azokról nem is mindig számolnak be az orvosnak. Pedig például a memória romlása, a gondolkodás lassulása, a kezek ügyetlenebbé válása, vizelettartási problémák megjelenése is jelezheti, hogy károsodás zajlik az idegrendszerben, esetleg indokolt lehet terápiát is váltani.

A lap ír olyan laboratóriumi vizsgálatokról, amelyekkel már előre lehet jelezni az állapotrosszabbodást, ám ezek a vizsgálatok ma még nem részei a rutinszerű gondozásnak. Ezért is fontos, hogy a betegek a kontrollvizsgálatok során minden apró új tünetről beszámoljanak akkor is, ha megítélésük szerint azoknak nincs jelentősége vagy nincs köze a sclerosis multiplexhez. Mivel az SM a központi idegrendszert érinti, minden mindennel összefügghet.

Hogyan lehet ép lélekkel együtt élni egy romló betegséggel a betegnek és a családtagoknak? – teszi fel egy másik összeállításban a kérdést a magazin, amely részletesen foglalkozik a családi viszonyok betegség miatti megváltozásával és a segítségkérés lehetőségeivel is. Az újság beszámol arról is, hogy 10 éve működik az ország első SM Adományboltja Gyulán. Több riportban mutat be a lap példaadó sclerosis multiplexes betegeket, akiknek vissza-visszatérő fenyegetettségük vagy fokozatosan romló állapotuk ellenére is sikerült utat találniuk a betegség árnyékában.

Az ingyenes Multiplex Magazin országszerte eljut a neurológiai osztályokra és a betegszervezetekhez. A korábbi kiadások teljes terjedelemben, szabadon letölthetők erről az oldalról. Az országos lapot a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete adja ki.

Kapcsolódó hírek