• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Európa-szerte egységes járványkezelési protokollt javasolnak

Hírek 2021.08.03 Forrás: MTI
 Európa-szerte egységes járványkezelési protokollt javasolnak

Csak összehangolt stratégiával és intézkedésekkel csökkenthető az esetszám kutatók szerint.

A koronavírus-járvány kezelésében 2020 nyarán és őszén elkövetett hibák elkerülésének fontosságára hívták fel a figyelmet a kutatók, akik szerint csak összehangolt stratégiával és intézkedésekkel csökkenthető az esetszám.

A The Lancet című orvostudományi folyóirat Regional Health Europe című kiadványában megjelent írást jegyző 34 vezető szakember - köztük a Harvard Egyetem és a Bécsi Orvostudományi Egyetem kutatói - az erőteljesebb őszi hullámok lehetőségére figyelmeztetett, amennyiben megszűnnek a korlátozó intézkedések, nem emelkedik az oltottak aránya, és nem alakul ki Európa-szerte egységes protokoll.

Az elemzés 2021 nyarát, őszét és a 2021-2022-es telet, valamint a következő 3-5 év perspektíváját vizsgálta az oltásokkal szerezhető immunitásról, a vírus mutációiról szóló becslések alapján, de azt is figyelembe vették, hogy Európa lakossága mennyire lesz hajlandó a védő intézkedések betartására.

Csak oltásokkal, a sokszor irreálisnak minősített nyájimmunitás elérése nélkül nem tudunk megszabadulni a járványtól. Minden valószínűség szerint további intézkedésekre van szükség a vírus korlátozására: megfelelő kommunikációra, tesztelésre, utánkövetésre, izolálásra - mondta Peter Klimek, a Bécsi Orvostudományi Egyetem és a Complexity Science Hub Vienna (CSH) munkatársa.

Klimek hangsúlyozta: nem abból indulnak ki, hogy minden télen lezárásokra lesz szükség. A járvány azonban további kihívások elé fog állítani minket, abban ugyanis a kutatásban résztvevő szakemberek egyhangúlag megegyeztek, hogy már nem lehet felszámolni a vírust. Ahhoz a lehető legalacsonyabb esetszámokra és Európa-szerte "egyértelmű, bizonyítékokon alapuló stratégiára, összehangolt erőfeszítésekre és intézkedésekre van szükség" - vélte a kutató.

A tudósok vizsgálatai középpontjában az oltás áll. Véleményük szerint csak így védhetők meg a kockázati csoportok és az egészségügyi rendszer. Klimek szerint az általános európai oltási kötelezettség biztosan szóba kerül, ha a várható következő hullám a nem beoltott csoportoknál jelentkezik az ősz folyamán.

Az oltási kötelezettség hatékonysága azonban továbbra is vitatott, hiszen az átoltottság különböző tényezők komplex összjátékától függ - írták a jelentésben.

A tudósok szerint a várhatóan ismét szükségessé váló korlátozások esetében azt kell mérlegelni, hogyan lehet az oltottakat és a nem oltottakat külön kezelni.

A vakcinák "valószínűleg csökkentik a fertőzőképességet is abban az esetben, ha valaki az oltása ellenére megfertőződik. Megakadályozza a súlyos tüneteket és a kórházi kezelés szükségességét mintegy 70-95 százalékkal". Amennyiben az esetszámok tovább emelkednek, a kormányok feladata lesz az előző ősz és tél tanulságainak levonása és a hibák elkerülése.

Egyelőre kérdéses, mennyire tartós az oltással vagy átvészelt betegséggel megszerzett immunitás az új variánsok tekintetében. Többek között ezért is kell a fáradságosan felépített infrastruktúrát megőrizni - fejtették ki a kutatók.

Legolvasottabb cikkeink