• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Ezt kell tudni a prosztatarák szűrésről és kezeléséről! 

Egészségmagazin 2023.07.19 Forrás: Weborvos-Affidea
Ezt kell tudni a prosztatarák szűrésről és kezeléséről! 

Magyarországon 2020-ban 3691 főnél fedezték fel a daganatot, de egy évvel korábban 4808 férfit érintett.

A prosztatarák az egyik leggyakoribb halált okozó rosszindulatú betegség a férfiak körében, ugyanakkor a korai felismerés és a rendelkezésre álló korszerű diagnosztikai és kezelési eljárások segítségével jelentősen csökkenthető a szövődmények és a végzetes esetek száma. 

A prosztatarákot jellemzően idős korban diagnosztizálják, a legtöbb esetet 60-75 év között ismerik fel. A betegség évekig tünetmentesen fejlődhet. Az olyan tünetek, mint a vizelési panaszok, vérvizelés megjelenése, esetleg csontfájdalom, neurológiai panaszok gyakran csak késői, előrehaladott stádiumban jelzik a betegséget. A prosztata daganat felismerésében is kiemelten fontos a rendszeres szűrővizsgálat, különösen az idősebb férfiak számára. 

Magyarországon évente körülbelül 4-5000 férfinél diagnosztizálnak rosszindulatú prosztata daganatot, 2020-ban 3691 főnél fedezték fel a betegséget, de egy évvel korábban 4808 férfit érintett. A világon minden esztendőben másfél millió új esetet jelentenek, és a prosztatarák a férfiak körében a harmadik leggyakoribb halált okozó betegség. Hazánkban évente 1500-1600 férfi veszti életét miatta. A betegség genetikai halmozódást mutat, nagyobb eséllyel alakul ki olyan férfiaknál, akik családjában korábban előfordult már hasonló daganat, vastagbélrák vagy női rokonoknál petefészekrák. 

Az idősebb férfiaknál jelentkezhet a prosztata megnagyobbodása, ezért rendkívül fontos, hogy a tünetmentes 50 év feletti férfiak is rendszeresen részt vegyenek urológiai szűrővizsgálatokon. A nemzetközi urológiai ajánlások alapján családi érintettség esetén ezeket a szűrővizsgálatokat már 45 éves korban érdemes elkezdeni.

Ezzel kapcsolatban dr. Volford Gábor, az Affidea Magyarország radiológusa kiemelte: “A daganat korai felfedezése jelentősen javítja a kezelések eredményességét és az életkilátásokat, valamint csökkenti a szövődmények kockázatát is. Az időben felfedezett alacsony kockázatú daganatok esetén a műtéti kezelés elkerülhető. A közepes és magas kockázatú daganatoknál a műtét (esetleg hormon terápiával kiegészítve) valamint a sugárterápia a legtöbb esetben gyógyuláshoz vezet. Ezért a korai felismerés fontossága kiemelkedő szerepet játszik a prosztatarák elleni küzdelemben.

50 év felett javasolt a rendszeres urológiai vizsgálat, beleértve a PSA laborvizsgálatot is, mely elősegíti az időben történő diagnózist és a megfelelő kezelési lehetőségek korai elérését, ezáltal biztosítva magas gyógyulási esélyeket. Az urológiai vizsgálatokat egészíti ki a multiparametrikus prosztata MR-vizsgálat, mely fájdalommentesen, nagy pontossággal azonosítja a lehetséges daganatokat, és azok kiterjedését. A multiparametrikus prosztata MR-vizsgálat alkalmas az alacsony kockázatú daganatok utánkövetésére is, ezáltal elkerülhetőek a feleslegesen korai beavatkozások."

Bár az Európai Unió felvette a prosztatarákot a javasolt szűrővizsgálatok közé, Magyarországon jelenleg a prosztataráknak még nincs az emlő szűréshez hasonló kidolgozott országos szűrési programja. A Magyar Urológusok társasága azt javasolja, hogy 50 év felett minden férfi vegyen részt urológiai vizsgálaton. A korai felismerés kulcsfontosságú a hatékony kezelés és a várható élettartam meghosszabbítása szempontjából.  

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink