• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fél-félmilliárd forintos támogatás két vidéki orvosegyetemnek

Hírek 2024.06.06 Forrás: MTI nyomán
Fél-félmilliárd forintos támogatás két vidéki orvosegyetemnek

Az új, csúcstechnológiát képviselő eszközök lerövidíthetik a nem egyszer hosszadalmas rehabilitációs időt.

 Ötszáz-ötszáz millió forintos támogatást kap rehabilitációs eszközparkjának fejlesztésére a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten. Hankó Balázs elmondta, a magyar orvosegyetemek és a magyar orvosképzés azért világhírű és világszínvonalú, mert az oktatás, a kutatás és a betegellátás hármas egységében működik.

Mind a felsőoktatási képzés, mind az innovációs kutatás átalakításának kulcspontja, hogy a gyakorlatot ültessük a képzés és a kutatás fókuszába - mondta. Az egészségügyben és a rehabilitációban is egyre jelentősebbek azok az innovációk, amelyek a betegek minél hamarabbi és teljes gyógyulását biztosítják, ennek csúcsa a robotasszisztált rehabilitációs laborok kialakítása. A kormány azt szeretné - folytatta -, hogy mind a négy orvosegyetemen ugyanaz a technológia, technika álljon a betegek és az őket ellátó orvosok, szakdolgozók rendelkezésére.

Most a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem jut 500-500 millió forinthoz robotasszisztált rehabilitációs eszközök beszerzésére - mondta az államtitkár.

Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja azt mondta, hogy a támogatással megújulhat az egyetem mozgásszervi rehabilitációs eszközparkja, hiszen nemcsak a gyógyításban van ennek szerepe, de az oktatásban, a szakdolgozók képzésében is nagy előrelépést jelent.

Sebestyén Andor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának elnöke elmondta, hogy ezek az új, csúcstechnológiát képviselő eszközök lerövidíthetik a nem egyszer hosszadalmas rehabilitációs időt, növelik a terápia hatékonyságát. Ezen kívül nagy szerepük lesz a képzés, továbbképzés területén, hiszen a hallgatók már a legmodernebb technológiával ismerkednek meg.

A sajtótájékoztatónak helyet adó Semmelweis Egyetem Rehabilitációs Klinikájának igazgatója, Cserháti Péter arról beszélt, hogy a rehabilitációs ellátásban is egyre inkább megjelenik a fejlett technológia. Mint mondta, korábban az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetként, jelenleg a Semmelweis Egyetem klinikájaként működő centrumban három éve vált lehetővé a robotasszisztált eszközök telepítése. A fejlesztéseknek és a mostani támogatásnak köszönhetően Magyarország minden régiójában hozzáférnek a rászorulók a rehabilitációs ellátás legmagasabb szintjéhez, ami továbblépést jelent a rehabilitációs programban - emelte ki az igazgató.