• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Fellépést igényel a szexuális és reproduktív jogok szavatolása Európában

Hírek 2024.02.27 Forrás: MTI
Fellépést igényel a szexuális és reproduktív jogok szavatolása Európában

Méltóságteljes és diszkriminációtól mentes nőgyógyászati és szülészeti ellátás kell biztosítaniuk minden nő számára.

A szexuális és reproduktív jogok gyakorlása során tapasztalt kihívások és hiányosságok rámutatnak arra, hogy szavatolásuk éberséget, határozott fellépést és elkötelezettséget igényel a tagállamok részéről - jelentette ki a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa kedden.

A szexuális és reproduktív jogok témájában Haladás és kihívások Európában címmel közreadott jelentésében Dunja Mijatovic megállapította, a tagállamok többsége növelte a fogamzásgátláshoz és az abortuszhoz való hozzáférést, javította a szülészeti ellátás minőségét, és előmozdította az átfogó szexuális nevelést az iskolákban.

Rámutatott ugyanakkor, hogy egyes országokban visszalépés mutatkozott, a hátrányos megkülönböztetés ugyanis továbbra is akadályozza egyes marginalizált csoportok szexuális és reproduktív jogainak teljes körű gyakorlását. A szóban forgó jogok előmozdításán dolgozó jogvédők pedig gyakran szembesülnek kihívásokkal - közölte.

"A minőségi szexuális és reproduktív egészségügyi ellátáshoz való egyetemes hozzáférés és a vonatkozó jog gyakorlásának lehetősége az emberi jogok és a nemek közötti egyenlőség szerves részét képezi" - fogalmazott Mijatovic, majd hozzátette: az európai államoknak nemzetközi emberi jogi kötelezettségeik vannak e jogok tiszteletben tartása, védelme és teljesítése terén.

Az emberi jogi biztos ajánlásokat fogalmazott meg, hogy segítse a tagállamokat a szexuális és reproduktív jogok európai érvényesülésének biztosításában. Az ajánlások szerint a tagállamoknak átfogó szexuális oktatást és megfizethető fogamzásgátló szolgáltatásokat kell biztosítaniuk. Lépéseket kell tenniük a minőségi abortuszellátáshoz való hozzáférést akadályozó korlátozások felszámolására, valamint méltóságteljes és diszkriminációtól mentes nőgyógyászati és szülészeti ellátás kell biztosítaniuk minden nő számára.

A tagállamoknak hatékony intézkedéseket kell kidolgozniuk a megkülönböztetés minden olyan formájának leküzdésére, amelyek korlátozzák a szexuális és reproduktív jogokhoz való egyenlő hozzáférést, különösen a fogyatékkal élő nők és lányok, a roma nők és lányok, az idős nők, a menekültek és menedékkérő migráns nők, a szexuális kisebbségekhez tartozók és a "szexmunkások" esetében.

A tagállamoknak végezetül lehetővé kell tenniük, hogy a szóban forgó jogok előmozdításán munkálkodó emberi jogi aktivisták munkájukat szabadon végezhessék - írta jelentésében az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

Legolvasottabb cikkeink